Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

powiem krótko w lampy systemowe jak SB900 można się pakować mając już jakieś nawet najprostsze studio z lampami studyjnymi , a systemowe jako uzupełniające źródła światła np w plener czy na szybką sesje na imprezce

Domyślnie

lampy blyskowe nie zastapia studyjnych w studio
    strobing jest ok, kiedy zalezy nam bardzo na moblinosci, a troche mniej na wykorzystanych modyfikatorach

hehe pisalismy w podobnym czasie z Bonzo

Domyślnie

tak sote, zgadza się, ale idąc dalej tym tropem będę twierdził, że to alternatywa dla ubogich, tak, jak za taką samą uważam elfo 250Ws. Tu juz nawet pominę milczeniem moja niechec do elfo, bo gromom nie bedzie konca, a tak malej mocy w studio kilka lampek trezba tez miec i u mnie ich ze cztery tez sie znajda, ale prawdziwe zabawki zaczynaja sie od 500Ws i tych trzeba miec od minimum 3 wzwyz. Osobiscie mam 4x500 i 2x600. i zareczam Ci, ze kazda z nich jest o wiele drozsza niz to, co trzeba zaplacic za sabinke. piszac o 'ubogich' nie mialem zamiaru nikogo obrazic. Moze sprostuje wiec - strobing jest dla tych, którzy nie chca/nie moga wydac obiektywnie dosc duzych pieniedzy na sprzet, którego nie beda pozniej wykorzystywac. o teraz jest juz tak political correct, ze bardziej sie nie da strobing nigdy nie zastapi studyjnego oswietlenia. Nie wiem jak to mogloby byc mozliwe.
    toMash
    boog jest łysy - ma to po mnie
    blog oraz folio

Domyślnie

Zdaje sobie sprawe ile kosztuje dobry sprzet studyjny i wiem ze gorna granica ceny jest mocno odlegla.
    Napisze jeszcze raz - tylko tym razem poprawnie - wszystko ma swoje wady i zalety
    Poza tym stawianie vs. pomiedzy strobingiem i studiem to male nieporozumienie - bo przeciez jedno uzupelnia drugie, tak jak napisal Bonzo.
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek murański Zobacz posta
    tak sote, zgadza się, ale idąc dalej tym tropem będę twierdził, że to alternatywa dla ubogich, tak, jak za taką samą uważam elfo 250Ws. Tu juz nawet pominę milczeniem moja niechec do elfo, bo gromom nie bedzie konca, a tak malej mocy w studio kilka lampek trezba tez miec i u mnie ich ze cztery tez sie znajda, ale prawdziwe zabawki zaczynaja sie od 500Ws i tych trzeba miec od minimum 3 wzwyz. Osobiscie mam 4x500 i 2x600. i zareczam Ci, ze kazda z nich jest o wiele drozsza niz to, co trzeba zaplacic za sabinke. piszac o 'ubogich' nie mialem zamiaru nikogo obrazic. Moze sprostuje wiec - strobing jest dla tych, którzy nie chca/nie moga wydac obiektywnie dosc duzych pieniedzy na sprzet, którego nie beda pozniej wykorzystywac. o teraz jest juz tak political correct, ze bardziej sie nie da strobing nigdy nie zastapi studyjnego oswietlenia. Nie wiem jak to mogloby byc mozliwe.
    Myślę, że nie do końca to prawda. Owszem strobing z jedną lampką, czy nawet dwiema + chiński osprzęt jest tańszy od porządnych lamp studyjnych, ale tak samo porządny sprzęt do strobingu może niźle zdrenowac kieszeń. Wystarczy zakupić 2 x triflash Lastolite'a do tego 6 x sabinki, softboxy i statywy renomowanego producenta, osprzęt od Honla i niejednemu przyjdzie zdrapywać grzybki ze ściany na obiad.

Domyślnie

No mnie wszystko (nie licząc Sabiny 900) tzn. dwie inne lampy, 3 parasolki, 2 softboxy reporterskie 70x70, parę statywów oświetleniowych, ramion, uchwytów, filtry barwne, gadżety typu beauty-dish, gridy, kule, etc, wyniosą koło 1700 zł. Tyle, że większość z tych rzeczy można będzie ewentualnie później wykorzystać w studio gdy mi przyjdzie chcęć+fundusze na lampy studyjne.

Z góry przepraszam za herezje, ale czy tła nie da się oświetlić dwoma porządnymi lampami o GN 38 z dyfuzorami? IMHO da się. Ale osobiście spróbuję

A co to jest green screen i blue box? Bo podobno przy ich pomocy można realizować "latające" zdjęcia podobno?

Domyślnie

korsarz. ja tam do niektórych zdjęć tło oświetlam tylko jedna sabiną 600 i dobrze jest ;] no ale to też zależy od zdjęc jakie to mają być. A poważnie nie wiesz co to jest green screen lub blue box? (ten drugi tak apropo jest już rzadziej stosowany). Jeśli powiesz nie wiesz co to jest to wpisz to w google lub na youtubie i szybko będziesz już wiedział co to jest
    I tak apropo piszesz o softboxach reporterskich 70x70, tylko wiesz gdzie takie można u nas kupić? Bo widziałem takie m.in. na fotoellite, tyle że teraz ich brak i ciekawe czy później wogóle bedą ;]

Domyślnie

markB, błagam Cię... zawsze w każdym przypadku, bez znaczenia w jakiej dziedzinie znajdziemy mozliwą opcję bajecznie drogą. W ten sposób owszem, to, co napisałem nie do końca jest prawdą... przyznaję się. ehhh
    toMash
    boog jest łysy - ma to po mnie
    blog oraz folio

Smile

Cytat Zamieszczone przez bartezzx Zobacz posta
    korsarz. ja tam do niektórych zdjęć tło oświetlam tylko jedna sabiną 600 i dobrze jest ;] no ale to też zależy od zdjęc jakie to mają być. A poważnie nie wiesz co to jest green screen lub blue box? (ten drugi tak apropo jest już rzadziej stosowany). Jeśli powiesz nie wiesz co to jest to wpisz to w google lub na youtubie i szybko będziesz już wiedział co to jest
    I tak apropo piszesz o softboxach reporterskich 70x70, tylko wiesz gdzie takie można u nas kupić? Bo widziałem takie m.in. na fotoellite, tyle że teraz ich brak i ciekawe czy później wogóle bedą ;]
    O kurtka. Sugerujesz, że te softboxy to towar deficytowy? W Fotoelite właśnie mają być, a teraz znalazłem 80x80 ostatnio, lepiej nie czekać i kupić jak jest? Ale jak kupię, to na Owoce Lasu nie starczy.

Domyślnie

no raczej to jest towar deficytowy, zwłaszcza niema softów reporterskich teraz z dwoma dyfuzorami :/
    korsarz wysłałem Tobie PW ;]
    Ostatnio edytowane przez bartezzx ; 05-02-2010 o 00:16

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów