Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Domyślnie iTTL Pixel TR-331

Witam,
    mam pytanie do osób które posiadają bądź też miały styczność z urządzeniem iTTL Pixel TR-331, a mianowicie producent tego urządzenia podaje, że obsługiwany czas synchronizacji błysku to 1/8000 sekundy i moje wątpliwości dotyczą ustawienia takiego czasu w aparacie tzn. czy mogę ustawić sobie w aparacie czas np. 1/500 wykorzystując to urządzenie pomimo, że mój aparat nie posiada funkcji FP i jego maksymalny czas synchronizacji to 1/200?

I jeszcze jedno pytanko... Czy warto kupić to urządzenie? - poproszę o opinię tylko te osoby które to testowały
    (nie potrzebuje zbędnych spekulacji).

Dziękuję i pozdrawiam.
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Domyślnie

co do pierwszej czesci pytania, to nie no bo i jakim cudem? Jelsi nie ma FP to nie da rady skorzytac z blysku na czasach krotszych niz 1/200 (bedziesz mial zaczernienia na klatce)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    co do pierwszej czesci pytania, to nie no bo i jakim cudem? Jelsi nie ma FP to nie da rady skorzytac z blysku na czasach krotszych niz 1/200 (bedziesz mial zaczernienia na klatce)
    No i tu się mylisz (częściowo)... jeżeli lampa jest na aparacie to faktycznie zdjęcia będą zaczernione ale jeżeli lampa jest wyzwalana zdalnie to możesz wykorzystać czas nawet do 1/8000 i zdjęcia będą dobrze naświetlone bez czarnych pasów.

Jestem taki mądry bo widziałem film w internecie dotyczący tego co piszesz. Na którymś z forum wybuchła gorliwa dyskusja na temat tych pasów na fotkach. Dopiero gdy gość sprawdził osobiście wyzwalanie lamp zdalnie to przyznał rację, że żadnych pasów nie ma.

Jak znajdę link z tym filmem to podeślę, koleś robi zdjęcia i prezentuje od razu jakie wyniki uzyskał.
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety

Domyślnie

chetnie zobacze, bo nie bardzo wiem jak bez migawki centralnej aparat moze obsluzyc blysk przy tak krotkich czasach (nie korzystajac z FP)

Domyślnie

kolega wyzej wie ze dzwoni, ale nie do konca wie gdzie. owszem, mozna sobie pstrykac z krotkimi czasami po wyzwalaczach, ale pasek czarny jest. temat dotyczyl blyskania w plenerze i wtedy pasek nie jest do konca czarny, poniwaz ilosc zastanego swiatla powoduje ze mimo wszystko ta czesc kadru sie naswietla. zaciemniony fragment spowodowany brakiem synchro dawal efekt filtra polowkowego. niestety niewiedziec czemu temat dziala w canonie a nie chce dzialac w nikonie...
    dlaczego? bo w canonie zaciemniony jest pasek w gornej czesci zdjecia i nawet ma to sens, natomiast w nikonie za cholere nie udalo mi sie przeniesc go na gore... zawsze jest na dole i wygldada do d....
    byc moze autor wspomnianego artykulu fotografowal puszka do gory nogami i zdjecia pozniej obracal, ale nic na ten temat nie wiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    kolega wyzej wie ze dzwoni, ale nie do konca wie gdzie. owszem, mozna sobie pstrykac z krotkimi czasami po wyzwalaczach, ale pasek czarny jest. temat dotyczyl blyskania w plenerze i wtedy pasek nie jest do konca czarny, poniwaz ilosc zastanego swiatla powoduje ze mimo wszystko ta czesc kadru sie naswietla. zaciemniony fragment spowodowany brakiem synchro dawal efekt filtra polowkowego. niestety niewiedziec czemu temat dziala w canonie a nie chce dzialac w nikonie...
    dlaczego? bo w canonie zaciemniony jest pasek w gornej czesci zdjecia i nawet ma to sens, natomiast w nikonie za cholere nie udalo mi sie przeniesc go na gore... zawsze jest na dole i wygldada do d....
    byc moze autor wspomnianego artykulu fotografowal puszka do gory nogami i zdjecia pozniej obracal, ale nic na ten temat nie wiem.
    Zdecydowanie na zdjęciach nie było tam żadnych pasków przy lampie wyzwalanej zdalnie...

P.S. No i znalazłem oto link: http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

Gość wyzwalał za pomocą fotoceli a nie radyjka, pomyliło mi się
    Ostatnio edytowane przez unicode ; 04-02-2010 o 14:01

Domyślnie

unicode przeczytaj sobie swoje pytanie, potem moja odpowiedz, obejrzyj film i zastanow sie nad swoimi pytaniami i odpowiedziami.

Domyślnie

unicode przeczytaj sobie swoje pytanie, potem moja odpowiedz, obejrzyj film i zastanow sie nad swoimi pytaniami i odpowiedziami.
    Chodziło mi czy można takie czasy ustawić pomimo braku FP lub czy można w jakiś sposób to ominąć, a Ty wyskakujesz mi z czarnymi pasami to wysłałem Ci link z filmem, żeby udowodnić Ci, że się da czarny pasek ominąć.

Nie atakuj mnie tylko napisz coś konkretnego.

Domyślnie

Ja wcale Cie nie atakuje, a konkretnie odpowiedzialem w pierwszym swoim poscie. A w filmie uzywanu jest tryb FP.

Domyślnie

Ja wcale Cie nie atakuje, a konkretnie odpowiedzialem w pierwszym swoim poscie. A w filmie uzywanu jest tryb FP.
    wiem, że jest w filmie używany tryb FP, ale mi chodzi o coś innego... czy jak założę na aparat tego PIXELa to czy aparat będzie zachowywał się jakbym założył lampę w sankach i nadal ograniczał mnie do 1/200 czy może będzie tylko informacje przekazywał do PIXELa, a PIXEL wysyłał do lampy.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów