Szukaj
hehehe. Większość znajomych, którzy w DTP robią mają monitory na pierwszy rzut oka "żółte".
Ja się już przyzwyczaiłem - czasami sprawdzam czy nie mam zbyt "chłodnej" temp. Wchodzę wtedy w ustawienia monitora, zmieniam na 6500K i widzę, że moje jednak jest OK, czyli takie, jak ma być.
Bo z przyzwyczajenia ja tej "żółci" nie zauważam.
Człowiek adaptuje się błyskawicznie do punktu bieli i po chwili wydaje mu się, że jest tak, jak ma być![]()
Bardzo dziękuję P. Czornyj za wyczerpująca odpowiedź.
do P. Tom01:
1. Oczywiście, ma Pan rację, moje wyrażenia "na ile poprawne" i "do jakiego stopnia porawny" są nieprecyzyjne.
2. Posługuję sie tą kartą od 3 lat i w ustawieniach pozwalających na regulację kolorystyczną monitora nie udało mi sie znaleźc nic więcej poza: Brightness, Contrast, Hue, Saturation, Gamma. Byłbym wdzięczny za podpowiedź, gdzie móglbym znależc opcję regulacji każdego z kolorów osobno (od razu uprzedzam, że nie znam DOS-a ani języków programowania, więc jeśli miał Pan na myśli ingerencję w oprogramowanie karty, to proszę darować sobie szczegóły). Dodam, że od pewnego czasu mam uaktualnione do najnowszych wersji bios i inne elementy dostepne dla tej karty na stronie Matroxa.
Pozdrawiam, Giedur.
Aby móc mówić o poprawności trzeba zdefiniować najpierw cel. Fabryczna regulacja Eizo serii S to około 7000K i jaskrawość ponad 250nitów. Rozrzut około 5%. Biorąc jako standard "fotograficzne" 6500K mamy już około 10% odjazdu.
Każda karta graficzna ma możliwość korekcji nie tylko punktów odcięcia kanałów RGB ale i przebiegu ich charakterystyki. Z uwagi na komplikację i brak sensu w jej regulacji na oko, nie jest zazwyczaj udostępniana jawnie. Potrzeba do tego osobnego oprogramowania. Oczywiście musi Pan wiedzieć, że z uwagi na specyfikę zapisu koloru, nie powinno się dokonywać żadnej regulacji, a jeśli jest konieczna, w jak najmniejszym stopniu. Zatem regulatory na karcie nie powinny być przedmiotem Pańskiego zainteresowania. W przypadku idealnym całość korekcji dokonuje się w monitorze, na karcie nic.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-01-2010 o 15:41
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Buhahhaha.
W którymś z moich ostatnich postów pisałem, że wysłałem zapytanie do Nec odnośnie dostępności serii PA. Po prawie tygodniu raczyli odpisać a najlepsza jest odpowiedź:
"Niestety nie możemy udzielać takich informacji". Czy ja czegoś nie wiem, to jakaś rządowa tajemnica odnośnie nowych monitów.
Takie coś jest co najmniej śmieszne i kiepsko rokuje na współpracę klient-przedstawicielstwo Nec.
Proszę zadać pytanie tutaj: http://mva.pl/viewforum.php?f=30
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
...a ja już w wątku pisałem, że pierwsze PA powinny być dostępne w marcu.
Tak wiem i dziękuję bardzo za info. Pytanie do Nec'a wysłałem przed zapytaniem się tutaj na forum. Jak widać, przerasta to możliwości dystrybutora.
BTW, z ciekawości wysłałem zapytanie do Eizo ( Alstora ) odnośnie modelu CG303. Konkretną odpowiedź dostałem po 12 minutach ( tak, tak to nie jest błąd! ).
Widać jak się chce to można.![]()
Jest pewien niuans - Alstor jest niewielką, prywatną polską firmą, która jest dystrybutorem Eizo (nb. też niewielkiej firmy) w Polsce. Natomiast NEC Display Solution Europe GmBH to już przedstawicielstwo jebutnej korporacji, co może trochę komplikować z pozoru proste sprawy.
Skontaktuj się z nami