Close

Strona 298 z 846 PierwszyPierwszy ... 198248288296297298299300308348398798 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 971 do 2 980 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazca Zobacz posta
    A dla 5500K [przy gammie 1,8 jeśli to ma znaczenie] na ile mniej więcej?
    Fabrycznie mam R99 B95 G86.
    Dla D55 nie pamiętam, bo zwykle nie kalibruję klientom monitorów do takiej żółtaczki (chyba, że wyraźnie sobie tego życzą). Sprawdzę przy okazji

Domyślnie

hehehe. Większość znajomych, którzy w DTP robią mają monitory na pierwszy rzut oka "żółte".
    Ja się już przyzwyczaiłem - czasami sprawdzam czy nie mam zbyt "chłodnej" temp. Wchodzę wtedy w ustawienia monitora, zmieniam na 6500K i widzę, że moje jednak jest OK, czyli takie, jak ma być.
    Bo z przyzwyczajenia ja tej "żółci" nie zauważam.

Domyślnie

Człowiek adaptuje się błyskawicznie do punktu bieli i po chwili wydaje mu się, że jest tak, jak ma być

giedur
    Gość

Domyślnie

Bardzo dziękuję P. Czornyj za wyczerpująca odpowiedź.

do P. Tom01:
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Fabryczna regulacja nie ma nic do poprawności obrazu w konkretnym zastosowaniu i warunkach.

Nieprawda. Każda umożliwia, choć nie powinno się tego robić.
    1. Oczywiście, ma Pan rację, moje wyrażenia "na ile poprawne" i "do jakiego stopnia porawny" są nieprecyzyjne.

2. Posługuję sie tą kartą od 3 lat i w ustawieniach pozwalających na regulację kolorystyczną monitora nie udało mi sie znaleźc nic więcej poza: Brightness, Contrast, Hue, Saturation, Gamma. Byłbym wdzięczny za podpowiedź, gdzie móglbym znależc opcję regulacji każdego z kolorów osobno (od razu uprzedzam, że nie znam DOS-a ani języków programowania, więc jeśli miał Pan na myśli ingerencję w oprogramowanie karty, to proszę darować sobie szczegóły). Dodam, że od pewnego czasu mam uaktualnione do najnowszych wersji bios i inne elementy dostepne dla tej karty na stronie Matroxa.
    Pozdrawiam, Giedur.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giedur Zobacz posta
    1. Oczywiście, ma Pan rację, moje wyrażenia "na ile poprawne" i "do jakiego stopnia porawny" są nieprecyzyjne.
    Aby móc mówić o poprawności trzeba zdefiniować najpierw cel. Fabryczna regulacja Eizo serii S to około 7000K i jaskrawość ponad 250nitów. Rozrzut około 5%. Biorąc jako standard "fotograficzne" 6500K mamy już około 10% odjazdu.

Cytat Zamieszczone przez giedur Zobacz posta
    2. Posługuję sie tą kartą od 3 lat i w ustawieniach pozwalających na regulację kolorystyczną monitora nie udało mi sie znaleźc nic więcej poza: Brightness, Contrast, Hue, Saturation, Gamma.
    Każda karta graficzna ma możliwość korekcji nie tylko punktów odcięcia kanałów RGB ale i przebiegu ich charakterystyki. Z uwagi na komplikację i brak sensu w jej regulacji na oko, nie jest zazwyczaj udostępniana jawnie. Potrzeba do tego osobnego oprogramowania. Oczywiście musi Pan wiedzieć, że z uwagi na specyfikę zapisu koloru, nie powinno się dokonywać żadnej regulacji, a jeśli jest konieczna, w jak najmniejszym stopniu. Zatem regulatory na karcie nie powinny być przedmiotem Pańskiego zainteresowania. W przypadku idealnym całość korekcji dokonuje się w monitorze, na karcie nic.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-01-2010 o 15:41
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Buhahhaha.

W którymś z moich ostatnich postów pisałem, że wysłałem zapytanie do Nec odnośnie dostępności serii PA. Po prawie tygodniu raczyli odpisać a najlepsza jest odpowiedź:
    "Niestety nie możemy udzielać takich informacji". Czy ja czegoś nie wiem, to jakaś rządowa tajemnica odnośnie nowych monitów.

Takie coś jest co najmniej śmieszne i kiepsko rokuje na współpracę klient-przedstawicielstwo Nec.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    W którymś z moich ostatnich postów pisałem, że wysłałem zapytanie do Nec odnośnie dostępności serii PA. Po prawie tygodniu raczyli odpisać a najlepsza jest odpowiedź:
    "Niestety nie możemy udzielać takich informacji".
    Proszę zadać pytanie tutaj: http://mva.pl/viewforum.php?f=30
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

...a ja już w wątku pisałem, że pierwsze PA powinny być dostępne w marcu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ...a ja już w wątku pisałem, że pierwsze PA powinny być dostępne w marcu.
    Tak wiem i dziękuję bardzo za info. Pytanie do Nec'a wysłałem przed zapytaniem się tutaj na forum. Jak widać, przerasta to możliwości dystrybutora.

BTW, z ciekawości wysłałem zapytanie do Eizo ( Alstora ) odnośnie modelu CG303. Konkretną odpowiedź dostałem po 12 minutach ( tak, tak to nie jest błąd! ).

Widać jak się chce to można.

Domyślnie

Jest pewien niuans - Alstor jest niewielką, prywatną polską firmą, która jest dystrybutorem Eizo (nb. też niewielkiej firmy) w Polsce. Natomiast NEC Display Solution Europe GmBH to już przedstawicielstwo jebutnej korporacji, co może trochę komplikować z pozoru proste sprawy.

Strona 298 z 846 PierwszyPierwszy ... 198248288296297298299300308348398798 ... OstatniOstatni