Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Domyślnie Micro 4/3 Leica / Nikon / Zeiss ?

Witam,
    jako że są redukcje do m4/3 z mocowaniami do Leica M , Nikon F co za tym idzie Zeiss F.
    Czy ktoś podpinał w/w obiektywy i z jakim rezultatem ? Fajny pomysł i możliwości wpięcia najlepszych szkieł na rynku . Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce , w teorii rewelacja np. body Nikona , body m4/3 i szkła N i CZ do wspólnego użytku . A może coś znalezione w necie ?

Domyślnie

Jak wszędzie i w tym temacie są schody.

1. Z ładnego szerokiego kąta np. Voiglander 1.4/35mm na korpusie micro4/3 robi Ci się ładna portretówka 1.4.70mm, czyli szerokie kąty tylko systemowe m4/3.
    2. Do m4/3 muszą być obiektywy z pierścieniem przysłon - a te nowoczesne AF obiektywy przysłonę mają ustawianą z poziomu body, co prawda jest przelotka Nikon->m4/3 co ma pieścień przysłon.
    3. Rozmiar i waga obiektywu, te od M39 czy Leica M mają sens bo są malusie, te od SLR to zazwyczaj prawie kilogramowe grzmoty.

To tak na szybko, pewnie stopnie 4, 5, 6 ... też można jakieś dopisać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    te od SLR to zazwyczaj prawie kilogramowe grzmoty.
    Hmmm... stałki tak 200-350g w porywach do 500 przy 105/2.8. Zumy tak jakoś w okolicach 500g. Wiem, wiem, czepiam się. Ale to zazwyczaj mi nie pasuje Moje najcięższe szkło dSLR (nie licząc średniego formatu) to S12-24 i waży 615g (a to spory kawałek szkła).
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Z szerszych szkiełek to w m4/3 bida na razie. Jest Panasonicowy 7-14 f/4,0, ale też będzie budżetowy 9-18 f/4,0-5,6 który jest w zasadzie (mniejszą) kopią wersji na 4/3. I to już w 2010.

Trzeba przyznać, że z manualnymi szkłami takie EP-1 wygląda uroczo =]

Domyślnie

Jak wszędzie i w tym temacie są schody.

Schody w większości są mi znane ,bardziej chodzi o współdziałanie ,tzn jakie fotki wychodzą z mezaliansu ze szkłami L,N,CZ. Gdzieś znalazłem link z porównania z D3s i wyszło niepokojąco ciekawie i to chyba gdzieś na forum. Jak odszukam to podrzucę znalezione fotki które zmierzały w stronę magii dalmierza ...( trochę prowokuję ?)

1. Z ładnego szerokiego kąta np. Voiglander 1.4/35mm na korpusie micro4/3 robi Ci się ładna portretówka 1.4.70mm, czyli szerokie kąty tylko systemowe m4/3.
    Mam Voiglandera 20/3,5 wystarczy , na FX najszersze szkło dla mnie to 35mm

2. Do m4/3 muszą być obiektywy z pierścieniem przysłon - a te nowoczesne AF obiektywy przysłonę mają ustawianą z poziomu body, co prawda jest przelotka Nikon->m4/3 co ma pieścień przysłon.
    Mam tylko takie mimo D3

3. Rozmiar i waga obiektywu, te od M39 czy Leica M mają sens bo są malusie, te od SLR to zazwyczaj prawie kilogramowe grzmoty.

Voiglander 20/3,5 205 g

To tak na szybko, pewnie stopnie 4, 5, 6 ... też można jakieś dopisać.

OK chodzi mi tak naprawdę o fotki lub doświadczenia z połączenia m4/3 z N,CZ,L , ale inne uwagi również mile widziane Bardzo jestem ciekaw kogoś kto posiada takie "zabawki ".

Domyślnie

Hmmm no ciekawe rozwiązanie odpada nam AF rozumiem skoro ostrość ustawiamy manualnie... ale jak z wizjerem/kadrowaniem którego EP-1 chyba nie ma prawda? Będzie się tym dało robić zdjęcia np w słoneczny dzień bo GO to pomijam niestety w wiadomych względów
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Jest przecież dołączany wizjer
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciej007 Zobacz posta
    Z tego co wiem to nie będzie to łada portretówka-nieskończoność trochę za blisko.
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Domyślnie

O znalazłem dzięki mistrzucieczki
    http://www.stevehuffphoto.com/2010/0...7-lens-review/

I to bez arystokratów fajne fotki
    Ostatnio edytowane przez maciej007 ; 29-01-2010 o 19:29

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów