Szukaj
Ja już bym prawie kupował 3090, gdyby nie fakt, że ma się pojawić seria PA. Może będzie lepszy, może gorszy, nie wiem, ale korci mnie ta 30" niesamowicie.
Pytanie tylko, gdzie kupować, żeby się nie przejechać, zwłaszcza jak nie mam sklepu, gdzie mogę obejrzeć.![]()
No seria PA i 27" ze swoja rozdzielczoscia to taki zloty srodek. ale potem mozna czekac bo eizo cos wypusci itd w kolko. ale wracajac do tematu czyli w zasadzie 3090WQXi to odpad po SV 3090? czy raczej sv3090 to wyselekcjonowany 3090WQXi? czy w srodku roznia sie jednak podzespolami. opcjami? w bardzo podobnym przedziale jest 3090WQXi i SV2690. i taki dylemat rozdzielczosc vs gwarantowana jakosc.... Czornyj zastanawiales sie jeszcze nad jakims innym modelem czy to byla milosc od pierwszego wejrzenia?
SV3090 to wyselekcjonowany 3090WQXi z odblokowaną możliwością współpracy z profilerem NEC Spectraview Display (aka basICColor). Jest to "produkt uboczny" powstający przy produkcji 3090WQXi - jak się trafi coś przeidealnego, to dostaje naklejkę Spectra, nie ma tego za wiele. Nawet minimalnych nierównomierności na dużym monitorze łatwo się dopatrzyć, bo im większa powierzchnia próbki barwnej tym większą powierzchnię plamki żółtej oświetla, przez co zaczyna mieć zastosowanie kolorymetria CIE 1964 (obserwator 10stopni) - należy jednak mieć świadomość, że podczas obróbki zdjęć wracamy do modelu CIE 1931 (obserwator 2 stopnie) i rzecz traci na zanczeniu.
Jeśli o mnie chodzi, to nad 30-tką nie zastanawiałem się nawet 30-u sekund - wolę mieć kawał wielkiego monitora o małej plamce, wygodnej rozdzielczości i satysfakcjonującej mnie jakości niż ideał. Po tym, jak popracowałem trochę na 30-tce podłączyłem 26" i przeżyłem szok - monitor dla krasnali. Zresztą 30-tka też nie jest wcale taka znowu wielka, jak mi się wydawało...![]()
Zadam pytanie od innej strony - jest szansa że przyjdzie paczka z 3090WQXi i okaże się że to kompletne padło(tak podobno bywało ze starym 2690) i czym to się będzie objawiać?![]()
Canon 200/2 to jedyna rzecz która mnie trzyma przed przejściem na d700, brak sensownego FF w canonie to jakiś ponury żart.
Nie słyszałem o takim przypadku. Te, które widziałem były na jako-takim, pieprzonym poziomie. Pewna polska firma zamówiła ostatnio dziesięć takich smoków i ZTCW nie mieli obiekcji wobec któregokolwiek z nich.
Na podstawie obserwacji paneli serii x90 kalibrowanych dla klientów zaryzykuję stwierdzenie, że obecna jakość paneli NEC w stosunku do wczesnych 2690WUXi zdecydowanie się poprawiła. W 2690WUXi normą był przynajmniej jeden uwalony subpixel i na porządku dziennym były ostre odjazdy w równomierności podświetlenia. Od tamtych czasów nie widziałem panelu serii x90 z wadami pikseli, a równomierność jest gorsza lub lepsza, ale zwykle zupełnie akceptowalna.
Gorzej jest z P221W, ale tu też globalnie jest o niebo lepiej niż na początku (na początku co drugi nie nadawał się do niczego).
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 28-01-2010 o 12:02
Panowie Tom01 i Czornyj
Eizo cg222w czy NEC SV 2090 - szczyt możliwości finansowych i ryż przez miesiąc...
a może to wszystko to tylko jedna wielka du...a i można dostać coś równie dobrego w niższej cenie (śmiech)
plusy i minusy oraz porównanie względem siebie (monitorów)
Zastosowanie: głównie fotografia (ślubna) laby itp, przygotowanie zdjęć reprodukcji etc. do wydruków wielkf.
z założeniem przyjaznej przestrzeni do obróbki - ale się nie znamrolety w dół i "ciemność widzę"
Jestem z góry wdzięczny za odp. bo za ok. 3mies. czeka mnie ten wydatek
Fx
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
NEC 2490WUXi2 ma normalny gamut przez co jest generalnie niezły do fotografii ślubnej opartej o odbitki z minilabu i publikacje na www, natomiast do wydruków wielkoformatowych lepiej mieć coś o nieco większym gamucie i tu szerokogamutowy CG222W pokazałby swoje możliwości, tyle tylko, że ma on przymaławą rozdzielczość, przez co pracuje się na nim mniej wygodnie niż na 2490WUXi2. Ciekawą alternatywą jest Eizo SX2262W, który ma DNA serii CG, ale matrycę o wyższej rozdzielczości (1920x1200). Można ew. poczekać na nowe NEC-ki serii PA, zapowiadają się interesująco.
Skontaktuj się z nami