Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
No to ja sie przylacze do watku z pytaniem "co kupic" bo dawno nie bylo zadawaneoraz dlaczego tak rzadko przewija sie w tym watku temat monitorow Lacie?. Przerobilem chyba wszystkie posty juz drugi raz. Ostatnio rok temu przy zakupie obecnego monitora i teraz stoje przed wyborem drugiego. Tym razem z polki profsjonalnej. od 6-7tys w górę. Przeczytalem caly internet na ten temat i znowu jestem glupi. Czy pva czy ips, czy eizo czy nec czy wlasnie lacie. obszar poszukiwan zaciesnilem do:
nec sv 2690 (najtanszy i podobno daje rade do tego 26cali wiekszy pixel mniej meczy oko)
lacie 524 (j.w ale 24")
eizo cg 241 (w koncu to eizo duzo tansze od nowszego brata a ludzie sa zachwyceni)
eizo cg 243 (no najnowsze dziecko same +)
lacie 724 (LED i 123% adobe rgb bez kompromisow)
nec sv 3090 (2560×1600 oj nie zabrakie miejsca na pare otwartych plikow, obszar roboczy gigantyczny![]()
NEC 27" PA271W (to byl by chyba najlepszy wybor - obszar roboczy - ale jeszcze go nie ma w sprzedazy)
i z tego co sie orientuje jedynym na tej liscie z podswietleniem led jest lacie 724. Ledy daja super rowne podswietlenie. osobiscie niz widzialem tego modelu ale mam porownanie w monitorach mac'a (matowe) roznicy pomiedzy switlowkami a ledami. to jest przepasc. jezeli moglbym porownac to roznica obrazu pomiedzy swietlowkami a ledami jest jak druk na papierze gazetowym a na kredzie. mimo ze mialem stycznosc z eizo cg to nie mialem okazji wdrozyc sie w szczegoly - dluzej popracowac. Neec sv 3090 kusi rozdzielczoscia (duzy obszar roboczy) ale cena troche nadwyreza mi budzet na sprzet. Takze jak byście mogli opisac wymienione przeze mnie monitory czy tak naprawde wszytskie są ok i w zasadzie co bym nie kupil spelnia moje oczekiwania czy jednak roznica pomiedzy w/w modelami moze byc miejscami diametralna?
P.S. do czego mi taki monitor? pracuje, projektuje w Ai i PS. od montazu i retuszu zdjec z przystawek cyfrowych, kompozycje graficzne na plakaty skonczywszy na wektorowych projektach logo. Przejscia tonalne, niuanse w swiatlach i cieniach musze mie podane na tacy, z reszta jest jeszcze wiele innyc wspolrzednych ktore sa potzrebne przy mojej pracy. Pracuje na maku do ktorego podpiety jest samsung 245t (alternatywa dla eizo 2433) ktory skalibrowany moim spyder2 daje rade, ale sa mankamenty (chociazby przejscia tonalne) ktore mecza, ale tu sie juz powtarzam...
Bo LaCie to Nec'e serii 90 albo diodowe Samsungi XL. Pierwsze są dobrze znane, często polecane i w odróżnieniu od wersji z logo LaCie maja w Polsce serwis. Drugie to ni pies ni wydra. Za drogie dla amatora, za kiepskie dla zawodowca.
Nieprawda i zbieg okoliczności.
Oznacza to złą regulację.
Gigantyczna nieprawda.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
hehnie ma to jak konkretna odpowiedz. a jezeli mogbym poprosic o 2 dania na temat porownania wymienionych przeze mnie monitorow. I do tego zapytam czy przy zakupie jednego z w/w monitorow powinienem zmienic tez kalibrator?
Powiem krótko - kup wqrvixa, nie będziesz żałował. Dla mnie (jako dla grafika) jest to kombinacja rozdzielczości, wielkości i jakości która na chwilę obecną jest nie do pobicia.
Gamut tego monitora jest niewiele mniejszy niż monitora podświetlonego LED RGB, z powodzeniem nadaje się do pracy w workflow ECI/Fogra/Ugra/bvdm, a w przeciwieństwie do LaCie (rebrandowany Szajsung na S-PVA) ma on matrycę H-IPS i elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 26-01-2010 o 13:32
no 30 kusi jak nie wiem co. Po nocnym maratonie na chwile obecna stanelo na NEC SV 2690. W 3090WQXi matryca jest z A_TW (sie poczytalo o matrycach)? i jak sie ma wlasnie 3090WQXi do SV 3090? Warto dorzucic 3tys, czy to juz zbytek łaski?
Ostatnio edytowane przez bachoo ; 26-01-2010 o 15:39
W NEC Display Solutions Europe zatrudnionych jest kilku doświadczonych techników, którzy oglądają sobie wyprodukowane panele i jak tylko coś wpadnie im w oko, to to, mierzą, sprawdzają i jak wszystko jest ok - robią z tego Spectraview. Nie ma szans trafić na coś równiejszego od Spectry, bo po prostu ci sprytni panowie je wyłapują, a zapotrzebowanie na Spectrę jest zwykle większe niż ilość wyselekcjonowanych egzemplarzy. Nie znaczy to jednak, że seria jest zła - mnie się trafił panelik z odchyłkami nie przekraczającymi 3dE
Co do dostępności 3090WQXi (takich czy owakich), to wg. moich źródeł po prostu jest na nie spory popyt i raczej wszystko schodzi na pniu.
Skontaktuj się z nami