Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie

Dziekuję wszystkim za rady! Kurcze mam poza tym obiektywem tylko kita 18 - 135, czyli nie bardzo do wesel? Na pewno jest ciemny.

A wiec, mam zamiar kupic lampe SB800 i dokupić jakieś szkło - tylko jakie? powiedzmy do 2tys, jasne, główny cel to sala i kościół.

Domyślnie

za 2 k pln kupisz spokojnie 3 szkla, 35 1.8, 50 1.8 i 85 1.8

wszystko nikorrrrrry

Domyślnie

Użyjesz 18 z 18-135 jako szerokiego kąta, do tego 35 1.8, 50 1.8 i się zamkniesz w tysiącu.
    D700 | D300 | D50 | S10-20 4-5.6 | N14-24 2.8 | S20 1.8 | N35 2.0 | N50 1.8 | N50 1.4G | S70 2.8 | SY 85 1.4 | N70-200 2.8 VRII | N18-200 3.5-5.6 VR | SB-900 | SB-600
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturkrz Zobacz posta
    Czy obiektyw o jasności 4.5 wystarczy zależy od ilości światła w pomieszczeniu i czy masz lampę.
    Innym problemem są zniekształcenia obiektywów szerokokątnych.
    Z małej odległości twarze będą rozciągnięte a osoby w rogach kadru płaskie i zdeformowane.
    Można pobawić się tą sigmą jako dodatkowym obiektywem ale żeby robić całe wesele to chyba nie (to tylko moja opinia)
    z całym szacunkiem ale nie mogę tego nie skomentować. Raczej cięzko przewidzieć ilość światła na weselu. To co wyprawiają tam kamerzyści i zespoły przechodzi czasem ludzkie pojęcie. Nie moze być mowy że ma lampe czy nie ma lampy. Nie wiadomo jakiego rodzaju zdjęcia chce robić. Poza tym piszesz o ilości światła i lampie jakoś mi się to wyklucza. Poza tym przy D700 raczej problemu z ewentualnym windowaniem iso nie ma. NIe przypominam sobie żebym robił wesele powyżej ISO 1600 nie ma po prostu sensu. Ile robisz zdjęc na weselu dla "bajeru" ze światełkami od zespołu ? kilka ja od tego odchodze bo nie widzę sesnu w czymś takim. Teraz troszkę o deformacji ... ktoś kto się decyduje na takie szkło powininen być tego świadom i raczej kupuje sie to po to żeby coś zmieścić ewentualnie zniekształcić, więc nie poruszałbym tego tematu.

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    10-20mm jako uzupełnienie - z pewnością się przyda w plenerach.
    W pomieszczeniach może być za ciemne.
    za ciemne ? za ciemne do czego ? uważam ze jasnośc jest wystarczająca. Zwłaszcza przy pełnej klatce gdzie troche i tak trzeba przymknąć bo GO jest tak mała że masakra. Moze przy tym szkle tego aż tak nie widać, ale raczej nie wiem jesli przy 10mm ma f4 to o ile trzeba zwiększyć ISO ? kłania się matemtyka. Zwiększasz o dwie działki i już. Gdybyśmy mówili o d80 to spoko poparłbym tą tezę natomiast kolega wymienił do jakiego sprzętu więc nie bardzo rozumiem poruszanie tego tematu. No i pamiętac należy, że nie będziesz miał na pełnej klatce całej rozdzielczości, wiec plastyka pełnej klatki bierze w łeb.

Cytat Zamieszczone przez Moonbeam Zobacz posta
    Na 10 mm na weselach jeszcze ujdzie, chociaż nieraz trzeba podbić do ISO 3200. Na 20 mm taka ciemnica, że nieużywalne poza studiem i jasnym plenerem. Z tego względu mając 10-20 dokupiłem jeszcze 20 1.8.

no tu tu już mi w ogóle brakuje słów, ale każdy moze mieć swoje zdanie. I ISO 3200 jest takim problemem ? w takim aparacie ? ile sie tego robi ? ja foce i problemów nie ma.

Cytat Zamieszczone przez Moonbeam Zobacz posta
    Użyjesz 18 z 18-135 jako szerokiego kąta, do tego 35 1.8, 50 1.8 i się zamkniesz w tysiącu.
    kolega myśli o 10-20 z najwyższej półki S a Ty proponujesz mu ... to co proponujesz - troche konsekwecji

i niestety pytanie jest troche niewłaściwie sformułowane. moim zdaniem kazde szkło poza kitowymi nadaje sie i z każdego można wyciągnąc coś fajnego zwłaszcza przy D700, wiec pytanie czy to sie nadaje to tylko i wyłącznie zależy od "wizji" którą ma autor do przekazania.

Pozdrawiam i sorry za brutalne wypowiedzi ale parę rzeczy mi się przewraca bo niektórych rzeczach, które czytam
    kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p

Domyślnie

Lagunman - gdzie kolega Mich77 napisał jaki ma korpus? Z tego co napisał, zrozumiałem że planuje zakup S10-20. Dalej wyjaśnił, że ma S10-20 i N18-135. Planuje zakup SB800 i "szkła" do 2kPLN. Mając obiektywy do DX chyba nie ma korpusu FX. Ale może się mylę...
    Zdjęcia można robić prawie wszystkim... ale jeśli ktoś pyta się o radę to widocznie nie jest zadowolony z efektów.

Oglądałem zdjęcia kolegi Mich77 i wiem co potrafi "wyciągnąć" z tej sigmy.

Na DX uzupełnieniem S10-20 będzie Tamron 28-75 2.8 - znakomite szkło na śluby i zastąpi N18-135.
    D600, S12-24 4,5-5,6 / S24-70 2,8 /S50 1.4/ N85 1,8

Domyślnie

Lagunman chyba wyczerpująco opisał cały temat, ja tylko dodam że jest wersja sigmy 10-20 ze światłem 3.5 i wygląda tak:
    http://www.max-foto.pl/pl/produkt/10...hsm-nikon.html
    Wydaje mi się że takie światło przy pełnej klatce jest wystarczające.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jednoslowo Zobacz posta
    ja tylko dodam że jest wersja sigmy 10-20 ze światłem 3.5
    [...]
    Wydaje mi się że takie światło przy pełnej klatce jest wystarczające.
    Być może by i było, gdyby to szkło było pełnoklatkowe.
    D814 | 12-300/1.4-4

Domyślnie

Poprzednia Sigma jest również w wersji DC - niepełna klatka, różnica w cenie tak naprawdę znikoma - 400 zł a o wiele lepszy komfort pracy.

Domyślnie

Chyba nie czytacie uważnie tego co napisał autor wątka. On ma już tą sigmę 10-20 4-5.6. Zobaczcie jego zdjęcia (link w podpisie) i będziecie wiedzieli, że jaki poziom reprezentuje.
    Pytał się czy da się tą sigmą robić zdjęcia na ślubie - każdym obiektywem (połączonym z korpusem) da się robić zdjecia, ale czy efekty będą zadowalające...?
    Autor pytał się co dokupić (do 2kPLN). Lampę i może zmienić 18-135 na T28-75 2.8. Szkło o jasności 2.8 pozwoli lepiej operować głębią ostrości. Stałki też są dobra propozycją ale podstawa to lampa.
    D600, S12-24 4,5-5,6 / S24-70 2,8 /S50 1.4/ N85 1,8

Domyślnie

Kup lampę. 10-20 daje radę.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów