Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: C40D a C50D

Domyślnie C40D a C50D

Znajomy chce kupic jeden z tych dwoch aparatow......
    Problem, opinie sa rozne.....jedni mowia ze 40D lepsze a inni ze 50D....znowu inni mowia ze 50D jest nieudane.....
    Co sadzicie.....prosze was o pomoc bo 40D juz ciezko kupic ale jeszcze wciaz kilka sztuk jest dostepnych.....
    Pozdrawiam!!

Domyślnie

ale co chce tym focic i jakie ma (bedzie mial) sloiczki?

roznice glowne sa takie, ze 40D ma 10Mpix a 50D nasr... 15Mpix.
    poza tym 40D ma biedny ekranik, a 50D juz ten nowy z 900k pikseli.
    z istotnych zmian w 50D jest tez mikroregulacja szkiel.

http://www.dpreview.com/reviews/comp...os50d&show=all

osobiscie bralbym z tej dwojki 40D a roznice w cenie wlozyl w szkielka

Domyślnie

widuję często zdjęcia sportowe na wysokim iso z obu puszek i bardziej podobają mi się z 50D
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Znajomy potrzebuje na sluby.......narazie klepie 400D i tez daje rade (choc bardzo narzekal na szumy).....szkielka raczej nic wielkiego takie zamienniki kita i lampe jakas Canonowska......nie znam sie na Armatach dlatego pytam....
    Ja osobiscie bral bym 50D bo nowszy i napewno ma pewne ulepszenia wzgledem 40D!

Aaaa swoja droga do 40D ma chyba taka sama matryce jak 400D a rozni sie tylko procesorem prawda?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Znajomy potrzebuje na sluby.......narazie klepie 400D i tez daje rade (choc bardzo narzekal na szumy).....
    400D to praktycznie ta sama matryca co 40D. i nie rozumiem, gdzie on tam widzi szumy? ISO 3200 klepie? to moze czas kupic 50/1.4 albo 28/1.8?

Ja osobiscie bral bym 50D bo nowszy i napewno ma pewne ulepszenia wzgledem 40D!
    D60 tez nowszy niz D40x byl...

podstawowe roznice wypisalem. pozostaje kwestia oceny, co tak naprawde jest niezbedne i czy to jest warte roznicy w cenie.

optymalna matryca cropowa w Canonie jest w 450D. tylko ze seria xxxD ma korekte mocy blysku dostepna wylacznie w menu aparatu, co jak dla mnie praktycznie dyskwalifikuje aparat w zastosowaniach kotletowych.
    natomiast jesli chodzi o xxD - 50D ma nieco lepszy obrazek na wysokich ISO niz 40D ale to nie jest wielka roznica.

Aaaa swoja droga do 40D ma chyba taka sama matryce jak 400D a rozni sie tylko procesorem prawda?
    procesor nic tu nie zmienia. to nie Nikon, ze obraz jest beltany przez algorytmy odszumiajace.
    ale ogolnie tak, matryca jest pod wzgledem funkcjonalnym rownowazna. z tym ze jesli kolesiowi wydaje sie, ze 50D da mu znacznie lepszy obrazek, to oczywiscie ma racje... wydaje mu sie.

nie wiem jak on te zdjecia robi 400D, ale jesli sa zaszumione, to moze powinien sie lepiej zaprzyjaznic z lampa blyskowa i nie robic ekstremalnych (jak na cropa) ISO. po prostu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    400D to praktycznie ta sama matryca co 40D. i nie rozumiem, gdzie on tam widzi szumy? ISO 3200 klepie? to moze czas kupic 50/1.4 albo 28/1.8?

D60 tez nowszy niz D40x byl...

podstawowe roznice wypisalem. pozostaje kwestia oceny, co tak naprawde jest niezbedne i czy to jest warte roznicy w cenie.

optymalna matryca cropowa w Canonie jest w 450D. tylko ze seria xxxD ma korekte mocy blysku dostepna wylacznie w menu aparatu, co jak dla mnie praktycznie dyskwalifikuje aparat w zastosowaniach kotletowych.
    natomiast jesli chodzi o xxD - 50D ma nieco lepszy obrazek na wysokich ISO niz 40D ale to nie jest wielka roznica.

procesor nic tu nie zmienia. to nie Nikon, ze obraz jest beltany przez algorytmy odszumiajace.
    ale ogolnie tak, matryca jest pod wzgledem funkcjonalnym rownowazna. z tym ze jesli kolesiowi wydaje sie, ze 50D da mu znacznie lepszy obrazek, to oczywiscie ma racje... wydaje mu sie.

nie wiem jak on te zdjecia robi 400D, ale jesli sa zaszumione, to moze powinien sie lepiej zaprzyjaznic z lampa blyskowa i nie robic ekstremalnych (jak na cropa) ISO. po prostu
    Z racji tego ze to moj znajomy nie skomentuje tego posta
    Ale dzieki za odpowiedz........z rozmowy z nim z dzis wynika ze roznica w cenie D40D a 50D to ok 100zl....wiec tutaj bez zastanowienia bral bym 50D
    A co do tematu zakupu szkiel a nie puchy to ja juz sam mu radzilem!

A co do D40x to lepszym porownaniem tutaj jest chyba D80 z D40x......srodek identyczny

Domyślnie

Z racji tego ze to moj znajomy nie skomentuje tego posta
    Ale dzieki za odpowiedz........z rozmowy z nim z dzis wynika ze roznica w cenie D40D a 50D to ok 100zl....wiec tutaj bez zastanowienia bral bym 50D
    A co do tematu zakupu szkiel a nie puchy to ja juz sam mu radzilem!
    przy 100 PLN to zdecydowanie warto 50D.

ale naprawde nie rozbilbym sobie zludzen, ze nagle szumy znikna. to jest crop.

Domyślnie

jak do kotleta to niech kupi używany C 5D i parę szkiełek, lub D700 i parę szkiełek
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Roznica w cenie miedzy 50d a 5d (w odpowiednim stanie) nadal jest zauwazalna, ale rowniez uwazam, ze to jest wlasciwy kierunek. Przy czym mam dziwne wrazenie, ze w torbie tego znajomego nie ma ani jednego szkielka do FF Choc oczywiscie moge sie mylic... Z wymiana szklarni to wyjdzie juz troche drozej. Mimo to jednak, ciezko mi wyobrazic sobie komercyjne fotografowanie kotleta seria xxxd z "nic wielkiego takie zamienniki kita"... Ile on bierze za te sluby, ze nie stac go na normalny sprzet?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Uprawnienia umieszczania postów