Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Odmiana rzeczownika "Leica"

Jako, że nawet poważne osobistości na Forum mają czasem trudności z odmianą tej, coraz popularniejszej wśród Nikoniarzy, niemieckiej nazwy "Leica", pozwoliłem sobie na małą powtórkę z gramatyki.

Odmiana tegoż rzeczownika przez przypadki, czyli deklinacja powinna wyglądać następująco:

Mianownik (kto? co?) Leica, Leiki
    Dopełniacz (kogo? czego?) Leiki, Leic
    Celownik (komu? czemu?) Leice, Leicom
    Biernik (kogo? co?) Leicę, Leiki
    Narzędnik (kim? czym?) Leicą, Leicami
    Miejscownik (o kim? o czym?) Leice, Leicach
    Wołacz Leico! Leiki!

Wątek dedykuję koledze ekonetowi (chyba nie muszę wyjaśniać, dlaczego) i proszę jego oraz innych moderatorów o przyklejenie.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Mam pytanie w sprawie: dopełniacza liczby poj. oraz mianownika, biernika i wołacza liczby mnogiej. Chodzi mi o okoliczności zamiany "c" na "k" w nazwie własnej "Leica".
    Ot, z ciekawości pytam zaintrygowany.

Drugie pytanie: czy aby dział: "Sprzęt i akcesoria > Inne systemy " - jest odpowiednim miejscem na rozmowy o gramatyce?

I trzecie:
    Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    ....Wątek dedykuję koledze ekonetowi (chyba nie muszę wyjaśniać, dlaczego)
    ...
    Kolega ekonet fotografuje Leicą ?
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Domyślnie

dobrze mowi, tak samo zamienia sie x na ks przy odmianie, ale nie wiem dlaczemu

Domyślnie

Zdaje się że to samo dzieje się z nazwą Panasonic/Panasoniki.
    Prawdopodobnie kolega wpkx stosuje jakąś regułę (też coś, kiedyś, gdzieś słyszałem).
    Zwyczajnie z ciekawości pytam, żeby wiedzieć.
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Mam pytanie w sprawie: dopełniacza liczby poj. oraz mianownika, biernika i wołacza liczby mnogiej. Chodzi mi o okoliczności zamiany "c" na "k" w nazwie własnej "Leica".
    Ot, z ciekawości pytam zaintrygowany.

Drugie pytanie: czy aby dział: "Sprzęt i akcesoria > Inne systemy " - jest odpowiednim miejscem na rozmowy o gramatyce?

I trzecie:

Kolega ekonet fotografuje Leicą ?
    1. Poszukam i zamieszczę wieczorem, teraz nie mam czasu. Chyba, że ktoś mnie ubiegnie
    2. Tutaj najczęsciej tytułowy wyraz występuje.
    3. Kolega Jacek dba o czystość języka polskiego na Forum i za to go szanuję...
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Warto zwrocic tez uwage na wyrazy pochodne. Na przykladzie:

Ostatnio moza zaobserwowac sukcesywna leicyzację niektorych uzytkownikow tego forum.

Uzytkownik Leici to leic (czyt. leik), przy czym w wymowie nalezy zwrocic szczegolna uwage na krotkie "i".
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Biernik (kogo? co?) Leicę, Leiki
    Narzędnik (kim? czym?) Leicą, Leicami
    a czemu nie Leikę i Leiką?

zmiana c na k (tak jak x na ks) poduktowana jest fonetyka i zgodnoscia z polskim zapisem (i to w zasadzie mianownik jest tu odstepstwem od reguly, wynikajacym z zachowania zgodnosci z nazwa oryginalna, a nie inne przypadki czyms szczegolnym). dlaczego w tych dwoch przypadkach mialoby byc inaczej? uzywajac starej analogii: kupuje Linuksa (nie Linuxa) i posluguje sie Linuksem (nie Linuxem). moim zdaniem rowniez: "chce kupic Leikę" albo "robie zdjecia Leiką"*

pytanie dodatkowe: jezyk Java, ale kod napisany w Javie (czy Jawie)? pomijajac to, ze tak naprawde powino byc jak ponizej

* - a jako byly tlumacz techniczny napisalbym "chce kupic aparat marki Leica" albo "robie zdjecia aparatem marki Leica", bo to jest bezdyskusyjnie poprawne jezykowo i nie rodzi zadnych pytan
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 22-01-2010 o 14:13

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ja tam językoznawcą nie jestem jednak biorąc pod uwagę, że mianownik to Lajka odmiana powinna wyglądać inaczej.
    jeżeli chcemy koniecznie odmieniać, zamieniać c na k, rozne inne zasady stosować to również pisownie należy spolszczyć, oczywiście pomijając mianownik liczby pojedynczej jako nazwę własną.

a tak w ogóle jednak odmieniałbym słowo aparat, a nie Leica.
    aparat Leica, aparaty Leica, aparatów Leica itp. jak sugerował poprzednik. w końcu w innych jez. też jest Leica camera i nie przeszkadza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    * - a jako byly tlumacz techniczny napisalbym "chce kupic aparat marki Leica" albo "robie zdjecia aparatem marki Leica", bo to jest bezdyskusyjnie poprawne jezykowo i nie rodzi zadnych pytan
    Masz rację, ale w praktyce niewielu piszącym zechce się być aż takimi purystami. A nasz język nie należy niestety do łatwych, wiadomo nie od dziś. I Forum, mimo że pisane, to nie literatura, raczej coraz bardziej mowa potoczna.

Na prośbę kolegów - skupmy się na wykładni, póki co, oficjalnej i pomińmy spolszczenia Leica -> Lajka.

Problem tkwi w tzw. obocznościach.

Za Wikipedią ():

"Podczas odmiany przez przypadki w temacie rzeczownika zachodzi niekiedy wymiana głosek tematu, przez co uzyskuje on nową, nieco inną niż w mianowniku postać. Powstawanie nowych postaci tematu nazywamy obocznością. Postaci tematu, w których zachodzi wymiana głosek, nazywamy tematami obocznymi."

W naszym przypadku tematami obocznymi są:
    Leic-|Leik-
    a spółgłoskami wymieniającymi:
    -c:-k

Analogicznie rzecz się ma z wyrazami: Praktica, Yashica, Simca...

Na poparcie mojego wypracowania:

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6912

http://leksemy.prv.pl/f/f_flex.html (carioca i dalej)

Mam nadzieję, że się przyda...
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Siedzę tu cichutko i się uczę.
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów