Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
O oł, czy to już jest zjadliwe??? : )))
Tym razem Blue na 100%.
R94/G88/B100, jasność 29%
Absolutnie, nie miałem takiej intencji. Proszę skupić się na precyzyjnym nastawieniu suwaczków RGB na środek zielonych pól w Mach3. Nie może być tak, że za każdym razem są inne proporcje kanałów. Krzywe na wykresie mają się jak najbardziej układać w jedną linie. Jeśli się kończą na innych wysokościach, ewidentnie jest to zła regulacja "gain". S1931 w światłach tak nie kłamie. Po kalibracji proszę zweryfikować jasność. Biel monitora nie może być jaśniejsza od kartki papieru. Jeśli jest to albo monitor jest za jasny, albo w pokoju za ciemno. To najprostszy możliwy test na poprawność regulacji. Wałkuję to tyle że już niedługo wyślizgam klawisze potrzebne do napisania tych zdań.![]()
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-01-2010 o 23:53
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
Info II
Panie Tomaszu, tak produkuję te profile do monitora i przyszedł mi do głowy taki o to pomysł - może jest już za poźno i dlatego - osobnik instaluje kamerę internetową, Pan ma cały czas podgląd na żywo przez łacze internetowe, jest też kontakt głosowy, można rzucić okiem kamery na otoczenie (czy ściany nie są pomarańczowe lub zielone, itp) ,pół godziny i po sprawie. Odpadaja dojazdy, przejazdy, umawianie terminów, ich przesuwanie itd.
Dobra, wracam do suwaczków.
Czy dalej jest źle...? R92-G90-B100, bright 28
Tylko na kanale niebieskim ustawionym na 100% wychodzi cos zbliżonego, przy innych kombinacjach - R na 100% lub G na 100% - maks to 6000K i zupełnych rozjazd suwaczków na zielonych polach. Ustawiłem też próbnie all na 100% i wychodzi 6000K. Na chwilę też ustawiłem w monitorze na 6500K (zamiast gain) i zmierzył mu 6000K.
Zrzut ekranu pomiarowego Mach3 dla ustawień j.w. R92/G90/B100
Jak temu jeszcze zaradzić ....
P.S. Już sam siebie cytuję w poście, sorry, chodziło oczywiście o wcześniejszą wypowiedź Toma01
Ostatnio edytowane przez zazul ; 22-01-2010 o 01:09 Powód: jest w P.S.
Wygląda ok. Jeśli nie da się w obecnej sytuacji doprowadzić B na środek, proszę go odrobinę ruszyć i będzie dobrze.
Po robocie proszę sobie obejrzeć pierwszy test: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 i podzielić się wrażeniami.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-01-2010 o 01:13
Przy kolejnym pomiarze udało się "pyrgnąć" tylko R a B zostało na 100%:
I wyszła taka krzywa:
R94/G90/B100
Wzorzec gradientu z mva.pl: kompensacji gamma można by ewentualnie się przyczepić zwłaszcza w ciemniejszych partiach. Załączam poniżej zrzut ekranu choc nie wiem czy to ma sens. Liniowość na 400% nawet ok, oczywiście poza skrajnymi odcieniami w obu partiach.
Mam jeszcze durne pytanie o białą kartkę do skontrolowania jasności. Jest ciemno, mam małą lampkę za monitorem - czy monitor mam położyć płasko na blacie obok białej kartki aby zrewidować jasność ???
.
Skontaktuj się z nami