Proszę o adres serwisu który wykona kalibrację nikkora 300/2,8 af chodzi o ff.Na Pstępu odmówili wykonania tej
usługi tłumacząc brakiem części.Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam
Szukaj
Proszę o adres serwisu który wykona kalibrację nikkora 300/2,8 af chodzi o ff.Na Pstępu odmówili wykonania tej
usługi tłumacząc brakiem części.Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam
Ja tego też nie rozumiem ale tam się rozmawia nie z serwisantem ale z panem lub panią która przyjmuje zlecenia.
af-a (nie af-s) jako takiego skalibrowac sie nie da, to jest stricte mechaniczna konstrukcja, moga Ci tylko sprawdzic czy spelnia normy producenta
skoro to stalka to najlepiej zrobic af fine tune![]()
A może oni chcieli najprostrzym sposobem wyregulować, czyli wymienić cały środek w obudowie, a że akurat nie mieli środka "trzysetki" to powiedzieli prawdę
Co znaczy "już nie serwisują"? Tzn. że te obiektywy już się nie nadają do użytku? Podobnie jak wszystkie korpusy DX'owe nie potrafią już zrobić zdjęcia?
A może to za skomplikowany sprzęt jak na ten konretny "serwis" (czy jak to coś na Postępu się nazywa)
A czy mechanicznych obiektywów nie da się skalibrować? Przecież elektronikę też posiada. A może z poziomu korpusu można go trochę skorygować (od modelu D300 wzwyż).
Ostatnio edytowane przez Skibek ; 21-01-2010 o 01:19
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Jako takich ponoc nie, tak mi powiedzieli w kilku serwisach w roznych stronach swiata. Mechaniczne obiektywy sa glupie jak but i wszystkim tak naprawde steruje korpus. Jesli z kolei korpus nie ma indywidualnej korekcji, to zapinanie globalnej w serwisie moze skutkowac za reszta obiektywow sie rozjedzie.
AF-S z kolei mozna kalibrowac (sa jakostam programowalne - w sensie obiektywy)
Ale obiektywy z procesorem siłą rzeczy musza być programowalneChyba, że procesor jest tylko odpowiedzialny za przekazanie informacji do body o przysłonie
(do Exif).
No AF-S sa bardziej zaawansowane i pewnie wpakowali im jakieś EPROMY programowalne, albo inne mądre cuda
A może w 300/2.8 jest możliwa jakaś mechaniczna korekcja (tak jak korekcja "na imbus" przy lustrze w korpusie)
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Koryguje FF w korpusie d300 ale dziwi mnie że nie można skalibrować tak AF w obiektywie aby dobrze trafiał jeżeli przy ręcznym ustawieniu jest ok i trafia w punkt.AF-S kalibrują na Postępu programowo podejrzewam że w AF chodzi o korekcję mechaniczną a w w/w serwisie albo nie mają do tego sprzętu albo nie potrafią tego zrobić.Dlatego moje pytanie o adres innego serwisu może być bez autoryzacji,może być jakaś "złota rączka", najchętniej na terenie naszego kraju.
Teraz, to poprostu mi ręce opadły. AUTORYZOWANY serwis i części nie mają.... Matko Boska, nic tylko atomówkę pod drzwi im podstawić. Gdzie jest wielki Wiktor, który swą wiedzą rozwiąże i ten problem? Kolego ślij do fixation....będzie najszybciej i najsprawniej.
2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S
Skontaktuj się z nami