Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie kalibracja nikkora 300/2,8 af

Proszę o adres serwisu który wykona kalibrację nikkora 300/2,8 af chodzi o ff.Na Pstępu odmówili wykonania tej
    usługi tłumacząc brakiem części.Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trebor Zobacz posta
    Proszę o adres serwisu który wykona kalibrację nikkora 300/2,8 af chodzi o ff.Na Pstępu odmówili wykonania tej
    usługi tłumacząc brakiem części.Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam
    O jakich oni mówią częściach ... Przecież kalibracja polega chyba na pewnej regulacji??? Chyba, że się totalnie mylę...

Domyślnie

Ja tego też nie rozumiem ale tam się rozmawia nie z serwisantem ale z panem lub panią która przyjmuje zlecenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trebor Zobacz posta
    Ja tego też nie rozumiem ale tam się rozmawia nie z serwisantem ale z panem lub panią która przyjmuje zlecenia.
    I jak znam życie to ta pani (pan) ma na karteczce napisane, że ten obiektyw nie jest już serwisowany. Bo w magazynach skończyły się części zamienne.

Domyślnie

af-a (nie af-s) jako takiego skalibrowac sie nie da, to jest stricte mechaniczna konstrukcja, moga Ci tylko sprawdzic czy spelnia normy producenta

skoro to stalka to najlepiej zrobic af fine tune

Domyślnie

A może oni chcieli najprostrzym sposobem wyregulować, czyli wymienić cały środek w obudowie, a że akurat nie mieli środka "trzysetki" to powiedzieli prawdę
    Co znaczy "już nie serwisują"? Tzn. że te obiektywy już się nie nadają do użytku? Podobnie jak wszystkie korpusy DX'owe nie potrafią już zrobić zdjęcia?
    A może to za skomplikowany sprzęt jak na ten konretny "serwis" (czy jak to coś na Postępu się nazywa)

A czy mechanicznych obiektywów nie da się skalibrować? Przecież elektronikę też posiada. A może z poziomu korpusu można go trochę skorygować (od modelu D300 wzwyż).
    Ostatnio edytowane przez Skibek ; 21-01-2010 o 01:19
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    A czy mechanicznych obiektywów nie da się skalibrować? Przecież elektronikę też posiada. A może z poziomu korpusu można go trochę skorygować (od modelu D300 wzwyż).
    Jako takich ponoc nie, tak mi powiedzieli w kilku serwisach w roznych stronach swiata. Mechaniczne obiektywy sa glupie jak but i wszystkim tak naprawde steruje korpus. Jesli z kolei korpus nie ma indywidualnej korekcji, to zapinanie globalnej w serwisie moze skutkowac za reszta obiektywow sie rozjedzie.

AF-S z kolei mozna kalibrowac (sa jakostam programowalne - w sensie obiektywy)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Jako takich ponoc nie, tak mi powiedzieli w kilku serwisach w roznych stronach swiata. Mechaniczne obiektywy sa glupie jak but i wszystkim tak naprawde steruje korpus. Jesli z kolei korpus nie ma indywidualnej korekcji, to zapinanie globalnej w serwisie moze skutkowac za reszta obiektywow sie rozjedzie.

AF-S z kolei mozna kalibrowac (sa jakostam programowalne - w sensie obiektywy)
    Ale obiektywy z procesorem siłą rzeczy musza być programowalne Chyba, że procesor jest tylko odpowiedzialny za przekazanie informacji do body o przysłonie (do Exif).
    No AF-S sa bardziej zaawansowane i pewnie wpakowali im jakieś EPROMY programowalne, albo inne mądre cuda

A może w 300/2.8 jest możliwa jakaś mechaniczna korekcja (tak jak korekcja "na imbus" przy lustrze w korpusie)
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Koryguje FF w korpusie d300 ale dziwi mnie że nie można skalibrować tak AF w obiektywie aby dobrze trafiał jeżeli przy ręcznym ustawieniu jest ok i trafia w punkt.AF-S kalibrują na Postępu programowo podejrzewam że w AF chodzi o korekcję mechaniczną a w w/w serwisie albo nie mają do tego sprzętu albo nie potrafią tego zrobić.Dlatego moje pytanie o adres innego serwisu może być bez autoryzacji,może być jakaś "złota rączka", najchętniej na terenie naszego kraju.

Domyślnie

Teraz, to poprostu mi ręce opadły. AUTORYZOWANY serwis i części nie mają.... Matko Boska, nic tylko atomówkę pod drzwi im podstawić. Gdzie jest wielki Wiktor, który swą wiedzą rozwiąże i ten problem? Kolego ślij do fixation....będzie najszybciej i najsprawniej.
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów