Szukaj
Tak myślę, że to wyciąganie pojedynczych uszkodzonych monitorów. Myślę, że kupując jakikolwiek sprzęt patrzymy, który psuje się najmniej - ideału nie ma nawet za 20000zł. A tu dochodzimy do wniosku, że każdy zakup będzie zły i po części to fakt - tylko oko ludzkie samo dostosowuje się do panujących warunków płynnie i niemal natychmiast. Każdy inny wybór to kompromis.
A tu nie zgodzę się z faktem, że kupowanie sprzętu selekcjonowanego, bo tak wielu napisało o serii SX i CG od Eizo to bujda. Owszem wydatek rzędu 3000zł patrząc na ceny innych "wypasionych" LCD po 500-700zł może powalać. Ale niestety za jakość trzeba zapłacić. Myślę jednak, że selekcja przy modelach SX i CG jest dość duża stąd cena (oczywiście z marżą). Poza tym zobaczcie, że kontrast jest podawany w SX po kalibracji, który jest ustawiony na 50% - a więc faktyczny kontrast jest dużo większy. Podawane parametry są mierzone a nie reklamowane jak w plazmach jako kontrast dynamiczny sięgający ostatnio już miliona.
Podobnie jest z każdym sprzętem. Mam obiektyw macro 105mm 2,8 VR po selekcji fabrycznej (nie indywidualnej "półkowej" w sklepie) i różnica jest piorunująca z każdym seryjnym 105mm. Więc wolę jednak dopłacić do SX-a.
Nikon D300+grip, kilka szkiełek 2.8
Skalibrowałem s1931 kolorymetrem i1Display2.
Przy ustawieniach jasności w monitorze na 100% luminacja wychodzi max.60cd/m2, wynik poniżej.
Da radę coś z tym zrobić?
Ustawienia w i1: 6500K;2,2. Punkt bieli regulowałem ręcznie kanałami z OSD monitora na 6500. Moniotr jest oczywiście na custom.
Czy te 60cd/m2 to nie za mało? Jak "dobić" chociaż do 90cd/m2?
Czy ktoś wie, kiedy Nec'i PA już będą dostępne w Polsce? Pewnie jak już wyjdą, to Panowie Czornyj i Tom01 je przetestują, a interesuje mnie konfrontacja tego modelu z WQXi. Oczywiście mam na myśli 30".
Jakie są ingerencje w "gain" RGB?
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-01-2010 o 17:41
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Skontaktuj się z nami