Szukaj
Pierwszym monitorem EIZO z DisplayPortem był FlexScan S2432W-H wpowadzony pod koniec 2008 roku. Dlatego strzeliłem, że od roku być może jest możliwość obsługi 10 bit - natomiast nie jestem pewien czy ten akurat model obsługiwał 10 bit, więc dlatego strzelałem
Tak czy siak, na razie trzeba poczekać, aż reszta nadgoni, żeby można było choćby przetestować możliwość obróbki w 10bit... Mam tylko nadzieję, że EIZO pisząc o takiej możliwości swoich monitorów nie wciska nam papki marketingowej i tak jak pisze Tom01 nie ma gdzieś wąskiego 8mio bitowego gardła![]()
Jak skombinuję kartę z DisplayPort powiem więcej na ten temat, ale póki co nie ma co się napalać jak szczerbaty na suchary. 99,99% monitorów ma sterowanie matrycy o rozdzielczości 8 bitów, doprowadzenie bardziej gęstego sygnału nic nie zmieni. No i "drobiazg" w postaci sterownika graficznego. Nie wiem jak Win7, ale żadne Windowsy nie mają 10-bitów na kanał, OSX też.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
To ja już nic nie rozumiem.Po co w takim razie w trakcie dyskusji nt. monitorów wychwalanie wyższości 10bit nad 8bit?
Ostatnio edytowane przez Kyle ; 15-01-2010 o 13:42
Bo to parametr mający różne znaczenie zależnie od występowania. W tej chwili dyskutujemy o aspekcie mało istotnym z punktu widzenia współczesnych monitorów. Ale 10-bitowy lub szerszy zapis występuje również gdzieś indziej w trzewiach monitora i ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o wysterowanie matrycy.
Standardowo, podanie na elektrody komórki ciekłokrystalicznej równych 256 poziomów napięć wcale nie da takiej samej równej (liniowej) odpowiedzi. Niektóre odcienie nie będą wcale się różniły pomimo zmiany napięcia sterującego, inne zmienią się więcej niż trzeba, inne mniej więcej dobrze ale też z rozmaitą tolerancją. Normalny użytkownik zaobserwuje to jako klasyczne zlewanie się ciemnych odcieni w czerń, pasy (tzw banding), przebarwienia wynikające z różnych zmian trzech komórek odpowiedzialnych za kolory podstawowe. Aby zaradzić takiemu niekorzystnemu zachowaniu wyświetlacza, stosuje się wewnętrzną tablicę, w której 256 poziomów wejściowych jest konwertowane np do 1024 poziomów. Na wyświetlacz, w procesie linearyzacji, podaje się wówczas 4-krotnie dokładniej napięcie aby wywołać pożądaną reakcje komórki. Dlatego monitory z poszerzoną tablicą LUT dużo dokładniej reprodukują kolory, bardziej gładko i z mniejszymi przebarwieniami. Mamy wówczas do czynienia z użyciem przecyzji poszerzonej do 10 bitów aby prawidłowo zreprodukować paletę 8 bitową. Tak samo będzie kiedy monitor dostanie informację o kolorze w postaci 1024 poziomów. Aby je poprawnie wyświetlić w monitorze trzeba będzie zastosować 12-14 bitową tablicę, a sama matryca musi być sterowana 10-bitowo. Generalnie cały nowy monitor. Inaczej się nie da.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-01-2010 o 14:23
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
A tak dla normalnego użytkownika komputera będą jakieś korzyści? Tzn. mając np. radka z serii 5xxx z DisplayPort ( który podaje sygnał 10-bit ) i Eizo z DisplayPort warto podłączyć je w ten sposób? Czy zupełnie nic mi to nie da i wszystko będzie tak samo jak przy podłączeniu przez DVI do byle jakiej karty?
Skontaktuj się z nami