Szukaj
Na tym że nie masz 256 odcieni koloru tylko 1024. Na szerszym gamucie dystans kolorymetryczny między kolejnymi odcieniami jest większy więc w monitorach z szerszym gamutem łatwiej dostrzec banding ... dokładniejszy zapis to eliminuje (zjawisko posteryzacji staje się nie groźne). Bardzo dobrze że to wprowadzili.
Radeon HD5xxx ?
Windows 7
Praktycznie mogę mieć problem z dostrzeżeniem "pasków" na gradiencie bez ditheringu :P (oczywiście obraz też musi być minimum 10 bit/kanał)
No tak, to potwierdza moją wiedzę teoretyczną.
Właśnie, czy oprogramowanie graficzne (wywoływarki, PS itp) potrafią już z tego skorzystać i wyświetlić w swoim GUI obraz dla Windows 7 w 10 i więcej bit/kanał bez ditheringu? (Windows 7 ma obsługiwać chyba max 16 bit/kanał).
Czyli jak dotąd, nikt właściwie nie ma doświadczeń praktycznych z obróbką materiału w 10 lub więcej bit'ach/kanał? A z tego co się zdążyłem zorientować, to EIZO chyba od conajmniej roku oferuje taką możliwość w swoich monitorach? Tyle że reszta świata (systemy, oprogramowanie, karty graficzne itd..) jeszcze do tego nie dorównali... Można zatem wyciągnąć inny wniosek - widocznie 8 bit/kanał w zupełności wystarcza do wiernej obróbki kolorowego materiału?
iiyama e433 17' - mam to dostać od znajomego handlowca z drukarni. Brać to to, interesować się?
D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl
Pojawią się zapewne niebawem dalsze "10-bitowe" elementy toru wizyjnego, ale jak to zwykle bywa gdzieś w newralgicznym miejscu będzie i tak konwersja do 8 lub nawet 6 bitów. Co z tego, że monitor taki zapis akceptuje, jak praktycznie, poza medycyną, nie ma na ekranie większej palety niż 256 odcieni. I nic nie zapowiada żeby nagle się wysypały bo rozwiązaniem zainteresowane byłyby nisze nisz, a konstrukcyjnie trzeba przebudować cały monitor. Do rzadkich istniejących 10-bitowych matryc trzeba dorobić całe nowe sterowanie. Koncepcja 10-bitów jest analogiczna do podświetlenia LED. Potencjał świetny ale praktyczne implementacje są okrojone do granic możliwości. Tak naprawdę od podświetlenia CCFL w masowym sprzęcie odróżnia go tylko marketingowy skrót. W gruncie rzeczy to najważniejsze.
Zależy za ile i do czego.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-01-2010 o 12:12
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
A obrazy RAW z dowolnej lustrzanki ? Ile tam jest ? 12-16 bitów/kanał ?
To 10 bitowe wyświetlanie przyda się też przy wyświetlaniu 8 bitowych obrazów sRGB profilowanych na przestrzeń barwną monitora szerokogamutowego (normalnie na szerokogamutowych 8 bitowcach część kolorów zostaje odrzucona).
Skontaktuj się z nami