Close

Strona 281 z 846 PierwszyPierwszy ... 181231271279280281282283291331381781 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 801 do 2 810 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Ja tam miałem do czynienia z 24", 26" ... oczywiście 22",20 i 19" też ... i powiem Ci że obecnie brakuje mi bardziej gęstości (obecnie 1680x1050 w 22") a nie wielkości.
    Tak, na 22" jest słabo z ostrością, piksel 0.282, ale na 24" 1920x1200 masz 0.270, a to jest całkiem nieźle. Oczywiście to samo na 22" da jeszcze większą ostrość, ale imo 24" dla 1920x1200 jest optymalne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Być może nie potrafię dobrze szukać, bo nie znalazłem jak na razie odpowiedzi - mam zatem pytanie do znawców - na czym polega aktualnie forsowane rozwiązanie EIZO, podłączania przez DisplayPort sygnału 10 bit/kanał?
    Na tym że nie masz 256 odcieni koloru tylko 1024. Na szerszym gamucie dystans kolorymetryczny między kolejnymi odcieniami jest większy więc w monitorach z szerszym gamutem łatwiej dostrzec banding ... dokładniejszy zapis to eliminuje (zjawisko posteryzacji staje się nie groźne). Bardzo dobrze że to wprowadzili.

Jakie karty graficzne taki sygnał generują?
    Radeon HD5xxx ?

Jaki system operacyjny to obsługuje?
    Windows 7

Jakie są faktyczne zyski i różnice w stosunku do typowego sygnału 8 bit/kanał?
    Praktycznie mogę mieć problem z dostrzeżeniem "pasków" na gradiencie bez ditheringu :P (oczywiście obraz też musi być minimum 10 bit/kanał)

Domyślnie

Ja tam miałem do czynienia z 24", 26" ... oczywiście 22",20 i 19" też ... i powiem Ci że obecnie brakuje mi bardziej gęstości (obecnie 1680x1050 w 22") a nie wielkości.
    Dokładnie. 22" z 1920x1200 jest całkiem sensownym rozwiązaniem. Wielkości nie brakuje, gęstość też już akceptowalna.

Domyślnie

Na tym że nie masz 256 odcieni koloru tylko 1024. Na szerszym gamucie dystans kolorymetryczny między kolejnymi odcieniami jest większy więc w monitorach z szerszym gamutem łatwiej dostrzec banding ... dokładniejszy zapis to eliminuje (zjawisko posteryzacji staje się nie groźne). Bardzo dobrze że to wprowadzili.
    No tak, to potwierdza moją wiedzę teoretyczną.

Praktycznie mogę mieć problem z dostrzeżeniem "pasków" na gradiencie bez ditheringu :P (oczywiście obraz też musi być minimum 10 bit/kanał)
    Właśnie, czy oprogramowanie graficzne (wywoływarki, PS itp) potrafią już z tego skorzystać i wyświetlić w swoim GUI obraz dla Windows 7 w 10 i więcej bit/kanał bez ditheringu? (Windows 7 ma obsługiwać chyba max 16 bit/kanał).

Domyślnie

Właśnie, czy oprogramowanie graficzne (wywoływarki, PS itp) potrafią już z tego skorzystać i wyświetlić w swoim GUI obraz dla Windows 7 w 10 i więcej bit/kanał bez ditheringu? (Windows 7 ma obsługiwać chyba max 16 bit/kanał).
    Już jedna taka przeglądarka jest (Fast View czy jakoś tak). A PS kosztuje nie mało więc chyba też powinno to już obsługiwać ... no chyba że ta firma lubi zdzierać i dodadzą to w PS5

Domyślnie

Już jedna taka przeglądarka jest (Fast View czy jakoś tak). A PS kosztuje nie mało więc chyba też powinno to już obsługiwać ... no chyba że ta firma lubi zdzierać i dodadzą to w PS5
    CS4 na pewno tego nie ma - Eric Chan pisał niedawno, że będą dopiero zabierać się do testowania jak toto działa

Domyślnie

Czyli jak dotąd, nikt właściwie nie ma doświadczeń praktycznych z obróbką materiału w 10 lub więcej bit'ach/kanał? A z tego co się zdążyłem zorientować, to EIZO chyba od conajmniej roku oferuje taką możliwość w swoich monitorach? Tyle że reszta świata (systemy, oprogramowanie, karty graficzne itd..) jeszcze do tego nie dorównali... Można zatem wyciągnąć inny wniosek - widocznie 8 bit/kanał w zupełności wystarcza do wiernej obróbki kolorowego materiału?

Domyślnie

iiyama e433 17' - mam to dostać od znajomego handlowca z drukarni. Brać to to, interesować się?
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Tyle że reszta świata (systemy, oprogramowanie, karty graficzne itd..) jeszcze do tego nie dorównali...
    Pojawią się zapewne niebawem dalsze "10-bitowe" elementy toru wizyjnego, ale jak to zwykle bywa gdzieś w newralgicznym miejscu będzie i tak konwersja do 8 lub nawet 6 bitów. Co z tego, że monitor taki zapis akceptuje, jak praktycznie, poza medycyną, nie ma na ekranie większej palety niż 256 odcieni. I nic nie zapowiada żeby nagle się wysypały bo rozwiązaniem zainteresowane byłyby nisze nisz, a konstrukcyjnie trzeba przebudować cały monitor. Do rzadkich istniejących 10-bitowych matryc trzeba dorobić całe nowe sterowanie. Koncepcja 10-bitów jest analogiczna do podświetlenia LED. Potencjał świetny ale praktyczne implementacje są okrojone do granic możliwości. Tak naprawdę od podświetlenia CCFL w masowym sprzęcie odróżnia go tylko marketingowy skrót. W gruncie rzeczy to najważniejsze.

Cytat Zamieszczone przez pierote Zobacz posta
    iiyama e433 17' - mam to dostać od znajomego handlowca z drukarni. Brać to to, interesować się?
    Zależy za ile i do czego.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-01-2010 o 12:12
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    praktycznie, poza medycyną, nie ma na ekranie większej palety niż 256 odcieni.
    A obrazy RAW z dowolnej lustrzanki ? Ile tam jest ? 12-16 bitów/kanał ?

To 10 bitowe wyświetlanie przyda się też przy wyświetlaniu 8 bitowych obrazów sRGB profilowanych na przestrzeń barwną monitora szerokogamutowego (normalnie na szerokogamutowych 8 bitowcach część kolorów zostaje odrzucona).

Strona 281 z 846 PierwszyPierwszy ... 181231271279280281282283291331381781 ... OstatniOstatni