Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gryfice/Wrocław

Domyślnie Wyzwalanie za pomocą SB 800 radiowego wyzwalacza (nadajnika)

Witam mam dosyć nietypowe pytanie, chciałbym wyzwolić SB800 przez CLS a następnie, z pomocą SB800 połączonej z wyzwalaczem radiowym (nadajnik) kablem PC - jack, kolejne lampy. Szukałem, ale nie mogłem znaleźć czy gwiazdo PC w SB800 jest tylko IN czy IN/OUT.

Czy ktoś kto posiada taki zestaw mógłby mi to sprawdzić, z góry dziękuje za odpowiedzi

O coś takiego mniej więcej mi chodzi

Domyślnie

tak sie nie da.
    załóz radio na aparat, a SB odpal z fotoceli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilus Zobacz posta
    tak sie nie da.

jak nie zadziala jak zadziala...

troche skomplikowane ale zadziala.

Domyślnie

Gniazdo TTL w SB800 jest dwukierunkowe (wiem bo spinałem SB800+SB28 ). PC zapewnie też, więc teoretycznie można spiąć lampy ze sobą.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Jutro sprawdzę i dam pewniaka.

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

wstępnie powiem, że tak się nie da, gdyż w moim przypadku wyzwalacza, to gniazdo mini-jack jest wyjściem sygnału, a nie dwukierunkowym wejściem-wyjściem. Jeszcze przetestuję, ale na chwilę obecną uważam, że nie da się w moim przypadku oczywiście, instrukcja do mojego wyzwalacza niestety jest tak uboga, że jedyne co z niej wiem, to jest to, że skonstruowano go w Chinach.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gryfice/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flashback Zobacz posta
    wstępnie powiem, że tak się nie da, gdyż w moim przypadku wyzwalacza, to gniazdo mini-jack jest wyjściem sygnału, a nie dwukierunkowym wejściem-wyjściem. Jeszcze przetestuję, ale na chwilę obecną uważam, że nie da się w moim przypadku oczywiście, instrukcja do mojego wyzwalacza niestety jest tak uboga, że jedyne co z niej wiem, to jest to, że skonstruowano go w Chinach.

Jeśli chodzi o nadajnik radiowy to potrzebne jest tylko wejście. Cała kwestia dotyczy sb800 czy jej gniazdo PC działa w dwie strony

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gryfice/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilus Zobacz posta
    tak sie nie da.
    Tak robię przez cały czas, ale nie w każdych warunkach fotocela łapie, z resztą wolałbym mieć kontrolę nad SB800 z poziomu body.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gryfice/Wrocław

Domyślnie

Nie wytrzymałem i zamówiłem kabel, no i okazało się, że ten sposób działa i nie. Jeśli Sb800 ustawione jest na master/master RPT nadajnik radiowy dostaje sygnał i wyzwala pozostałe lampy, niestety w trybie remote nie działa gniazdo PC. Jako, nigdy nie korzystałem z SB w trybie master nie wiem czy jestem w stanie wyzwolić ją z poziomu body..

Domyślnie

coś kojarzę, ale pewien nie jestem. Ktoś chyba wyczuł, że sygnał na wspomnianych gniazdach sabinki pojawia się od razu, czyli gdy sa przedbłyski, to niestety za wczesnie by je wykorzystać we wspomniany sposób. Gdzieś ktoś pisał coś podobnego
    Sam nie sprawdzałem. A to nawet ciekawe.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów