Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Af-s 70-300

Domyślnie Af-s 70-300

Witam, przymierzam sie do zakupienia takiego teleobiektywu i chcialbym sie dowiedziec jak sie maja inne fimy w stosunku do nikona

Co myslicie o 70-300 DG SIGMY lub TAMRONA?

moze nie warto przeplacac za nikona?

pozdrawiam

Domyślnie

na ten temat sporo jest napisane na forum i wniosek - warto dopłacać. Lepszy AF, lepsza stabilizacja ( o ile w ogóle porównujesz obiektywy ze stabilizacją bo te w przedziale 600-1000 nie mają), MTF....ja dopłaciłem i wart każdej złotówki.

Domyślnie

Potwierdzam słowa poprzednika. Miałem, był bardzo dobry. Za tą cenę to świetne szkło. Nie używałem Sigm ani Tamronów o tej ogniskowej, ale z doświadczeń forumowiczów wynika, że Nikkor bije je na głowę.
    nikon i nikkory oraz troszkę w:
    http://mirroo.pl/

Domyślnie

jesli Cię na ten moment stac na nikkora 70-300 vr to go kupuj, jeśli masz tułac na niego jeszcze sporo czasu a masz na S/T to bierz sigmę apo.

Domyślnie

dzieki Panowie, wezme nikkora 70-300 vr

Domyślnie

Nawet 200 bez stabilizacji z ręki to przy troszkę gorszych warunkach oświetleniowych to masakra, trzeba się opierać i cudować z rękoma. 300 to bez statywu to wcale nie widzę... no chyba że masz ręce ze stali
    Puszka po konserwie turystycznej i słoik po ogórkach kiszonych

Domyślnie

Mam nadzieje, ze z VR juz spokojnie bede mogl robic z reki...
    Ostatnio edytowane przez hugues ; 12-01-2010 o 23:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hugues Zobacz posta
    Mam nadzieje, ze z VR juz spokojnie bede mogl robic z reki...
    Zależy przy jakich czasach.

Domyślnie

1/30 bez problemu. Oczywiście nie należy przeceniać działania VR ani mylić go z substytutem większego otworu przesłony. 4,5 zawsze będzie 4,5 i żaden VR tego nie zmieni. Czyli w danych warunkach oświetleniowych ze szkłem f 2,8 mielibyśmy czas 1/200 a na 4.5 będzie to 1/50 (przykładowo) i np nie wyjdzie nam zamrożony ruch skrzydeł jakiegoś ptaszka. Natomiast zdjęcie statyczne powinno wyjść lepiej, tu VR się sprawdzi.
    Moim zdaniem
    nikon i nikkory oraz troszkę w:
    http://mirroo.pl/

Domyślnie

Przed chwila napisalem o tym w innym watku ale tutaj powtorze swoje obserwacje.
    Ja kupujac 70-300 VR (lato 2009) przetestowalem w sumie 3 egzemplarze (teraz mi sie przypomnialo ze bylo ich 4 szt.) i tylko w jednym stabilizacja dzialala tak jak powinna, znaczy sie w sposob ciagly i pewny, w pozostalych dwoch egzemplarzach z FotoJokera (co ciekawe, z tej samej serii, znaczy sie numery seryjne byly sobie bliskie) stabilizacja trzymla tylko pare sekund po jej aktywacji po czym obraz wpadal w chaotyczne drgania, ktore mozna bylo wyeliminowac poprzez gwaltowny ruch w obiektywem w dowolna strone, po czym po paru sekundach znowu chotyczne drgania (body D90)... Spedzilem w Fotojokerze chyba z godzine analizujac to zagadnienie i testujac 3 dostepne egzemplarze 70-300VR, w koncu utwierdzilem sie w przekonaniu, ze stabilizacja w tym obiektywie dziala lepiej lub gorzej w zaleznosci od serii produkcyjnej... Osobiscie wybralem obiektyw z wystawy (starszy numer seryjny) w ktorym stabilizacja dzialala tak jak wedlug mnie powinna dzialac, czyli po aktywacji spustem migawki, dlugo i pewnie...

Aha, pierwszego zakupu 70-300VR (wspomniany 4 testowany egzemplarz a tak naprawde pierwszy) dokonalem w sklepie internetowym bo bylo "taniej". Po otrzymaniu przesylki i testach, zauwazylem ze z VR-em cos jest nie tak... Obiektyw wrocil wiec do sklepu (zwrot przyjety bezproblemowo ale koszty przesylki z ubezpieczeniem musialem poniesc ja).

Jaki z tego wniosek? Jak bedziesz kupowal ten obiektyw to radze udac sie do jakiegos normalnego sklepu i przetestowac go przed zakupem z wlasnym aparatem.

pozdrawiam,
    gr

P.S. A z samego obiektywu jestem bardzo ale to bardzo zadowolony, jest ostry i super sie nim panninguje, np. startujace samoloty... efekty bywaja zadziwiajace

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów