Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Jaka stałka do d80

Witam.
    Posiadam d80 + nikorr 18-105DX VR, ale zaczynam dojrzewać do decyzji o zakupie jakiegoś stałoogniskowego szkła.
    Obczytałem się trochę na forum i nie tylko o obiektywach stałoogniskowych nikona, w tym 50mm, 35 mm(w szczególności 35 mm DX1,. Informacji jest dużo i mam wrażenie, że powoli tracę orientację.
    Mam zatem pytanie, co z tej kategorii wybrać, by w miarę spokojnie pouczyć się robić fotki obiektywnem stałoogniskowym. Zastosowaniem byłyby głównie zdjęcia w pomieszczeniach, przy świetle zastanym oraz lampie na aparacie, także portrety. Chodzi o to, by sprzęt był dość jasny i ostry, no i dobrze współpracował z tym body.
    nie ukrywam, że umiejętności zbyt wiele jeszcze nie mam , więc dobrze byłoby, gdyby był także wyrozumiały .
    Pozdrawiam
    (P.S.Wiedza jaką posiadają użytkownicy formum mnie przytłacza)

Domyślnie

35 1.8, ale w małych pomieszczeniach to tylko portrety wchodzą w grę bez zdjęć grupowych

Domyślnie

Na początek przygody ze stałkami 35 f1,8 to doskonały wybór.

Domyślnie

35 1,8, później 50 1,4, a w następnej kolejności 85 1,4, a kiedyś na szeroko Sigma 10-20 - ale to wszystko to sporo kasy
    ..Nikon...

Domyślnie

35 1.8 do pomieszczeń jest super

Domyślnie

35/1.8G bedzie dla Ciebie najlepsze. Nie jest drogie, bedziesz zadowolony.
    50tki sobie odpuść - od kąd jest 35/1.8 to 50mm ma sens tylko z pełnymi klatkami.

Jak będziesz miał tego kitowego zooma i 35/1.8 to sam zrozumiesz czego Ci jeszcze brakuje i jakie podjąć kolejne kroki.

Słowo uprzedzenia: jak raz przypniesz 35/1.8 to nie będziesz mógł znieść jakości obrazu zooma.. znam tą drogę z doświadczenia

@getos
    koles ma body dla entuzjastów i kitowy obiektyw, to na pewno nie kupi 85/1.4 które kosztuje tyle co dwa nowe d90.
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    @getos
    koles ma body dla entuzjastów i kitowy obiektyw, to na pewno nie kupi 85/1.4 które kosztuje tyle co dwa nowe d90.
    Jesteś pewien tego co piszesz? bo jeśli tak to albo powinienem sprzedać szkła albo zmienić body?
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Oszczędny w słowach Awatar Marienn
    Miasto
    من خلال الموقع

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    od kąd jest 35/1.8 to 50mm ma sens tylko z pełnymi klatkami.
    nieprawda.
    50 x 1.5 = 75mm , ogniskowa dla portretów , 35mm to za szeroko a 85 za wąsko. Więc 50mm z DX ma zastosowanie tylko trzeba umieć korzystać i z DX i z 50mm.

p.s. skoro 50 ma sens tylko z pełną to czemu go używasz z d80??
    Ostatnio edytowane przez Marienn ; 07-01-2010 o 13:18
    Lubię ciężkie metalowe obiektywy Tokiny i Nikkora
    لجزائرمصادرمحاببريط

Domyślnie

Witam po przerwie serwisowej.
    Dame co masz na myśli mówiąc, że d80 do body dla entuzjastów.

Domyślnie

a może jest coś ciekawego sigmy, co chodziłoby na moim sprzęcie. widziałem coś takiego: Sigma AF 50mm f/1,4 EX DG HSM, Sigma AF 30 mm f/1,4 EX DC HSM.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów