Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rudyrysiek Zobacz posta
    Witajcie,

ja sam robię odbitki w Fotogeneracji na Targówku - znam chłopaków dobrze i powiem tak - maszyna stoi ta sama co w profilabie na dzikiej i za domami centrum (Noritsu 3202 - formaty do 30x90), czynne tez 7 dni w tygodniu, tyle że nie w nocy - to centrum handlowe jest wiec od bodajże 10 do 21. Jak nie mają dużego obciązenia to robią od ręki, i popatrzeć sobie można, powiedzieć że wolisz tak a nie inaczej, słowem - masz wpływ na to co robisz a nie zostawiasz płytkę i zastanawiasz się co odbierzesz )) a miałem tak kilka razy... jeszcze jedno - jak sie zaczniemy przychodzić i mówić że to z Forum to będą rabatki dla forumowiczów - już ja to załatwię - początkuący ale oddany forumowicz . Aaa - i wszystko robią na kodaku Supra Endura III wiec naprawdę profesjonalny papier a nie żadna kicha. Jakbyście mieli jakieś pytania dawajcie - bede starał się ich meczyć - a co...
    lina do nich: www.fotogeneracja.pl - zaraz bedzie aktywne wysyłanie zdjęc netem - czyli wysyłasz i wpadasz po odbiór za 2 godzinki - sama wygoda...
    Witajcie

jestem ze sklepu Fotogeneracja w Warszawie - w CH Targówek sie mieścimy... wiem że w kwestii sprzedaży to na forum jest rulez HESJA - znany dość dobrze mojej skromnej osobie... wiec sie nie mieszam - ale jak by kto chciał zostawić swój stary sprzet w rozliczeniu to zapraszam gorąco... www.fotogeneracja.pl - tam znajdziesz kontakty - ew. można pisac na liście. Wiec jak masz szafę analogów a po głowie chodzi Ci jakiś nowy sprzet to sie odezwij - sie jakoś dogadamy ))
    Dziękujemy za info
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Co do Profilabu, to są drodzy.(..) do wszystkich maszyn i papierów mają profile.
    Ha. Czyli nazwa Profilab nie jest od 'profi, profesjonalny', tylko od 'Profile, Andrzej i Babcia'

Domyślnie

Co do profili to jest tak że każdy papier ma swoje kanały - jak zakładasz do noritsu nową rolkę to ona robi testy i ustawia profile pod daną rolkę - nie całkowicie bo to jest zapisane w systemie i robi to człowiek z Noritsu ale chodzi o regulację pod konkretną rolkę bo wiadomo ze każdy papier ma swoją charakterystykę. Co zaś do sprzętowego kalibrowania monitorów - chce ktoś? skalibrować? nie ma problemu. W Profilabie jest drogo bo ma byc drogo (taki biznes), chemię w noritsu musisz wymieniać jak ci maszyna pokazuje bo jak nie wymienisz to się zatrzyma i nie ruszy dopóki tego nie zrobisz, a oszukiwanie nie warte bo ona jest warta z 500 tys. wiec to tak jakbyś próbował do Maybacha lac opał bo tańszy. Wiadomo są ludzie co robią na papierze kodaka i leją chemie fuji - bo tańsza - ale to własnie widać później na fotkach. Wiec chcę Wam powiedzieć że możecie robić sobie odbitki w jakości profilabu dużo taniej - tylko sie trzeba trochę przejechać - według mnie warto

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa, Wawer

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Jeśli wyszły żółte to sprawdź na odwrocie odbitek jakie korekty zrobił laborant.
    Co do Profilabu, to są drodzy. Ale jako jedyni w Warszawie mają Durst Lamda, to pierwsza zaleta, druga to ta że do wszystkich maszyn i papierów mają profile.
    Mają też manitory skalibrowane sprzętowo ( mają niedługo wprowadzić usługę sprzętowego kalibrowania monitorów),
    Napewno nie oszczędzają na wymianie odczynników do wywoływania. Nie używają też najtańszych papierów do naswietleń.
    Na odwrocie odbitej widze tylko cos takiego:

003 www.wilab.pl DSC_7316.JPG NNNNNNNN
    16/10/06 11:07

zdjecia wygladaja tak ze żółty jest blady ale jest jego zdecydowanie za dużo, tak jakby kiepskie nasycenie żółtego było korygowane ogólnym przesunięciem całości w kierunku żółci. Mam jedno zdjecie robione w śietle zachodzącego słońca które na odbitce wygląda jak sprana sepia!
    D50, 18-55, 70-300G, SB-800, 1GB SD SANDISK ULTRA II+ USB, kilka kilo marzeń

pebees
    Gość

Domyślnie

rudyrysiek, to jeszcze powiedz ile upustu dla forumowiczów, i będzie git

Bo ceny ze strony nie powalają na kolana Nie ma ceny na 25x38.. nie robicie takich? Jak się zalogować do sklepu ?
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 27-11-2006 o 13:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GreenToad Zobacz posta
    Na odwrocie odbitej widze tylko cos takiego:

003 www.wilab.pl DSC_7316.JPG NNNNNNNN
    16/10/06 11:07

zdjecia wygladaja tak ze żółty jest blady ale jest jego zdecydowanie za dużo, tak jakby kiepskie nasycenie żółtego było korygowane ogólnym przesunięciem całości w kierunku żółci. Mam jedno zdjecie robione w śietle zachodzącego słońca które na odbitce wygląda jak sprana sepia!
    Takie symbole oznaczają że fotki są bez ingerencji ze strony laboranta. Musisz sobie sobie poprawnie skalibrowac monitor, albo prosić o korekcję, ale wówczas zdjęcia będa takie jak chciałby laborant, a nie Ty.
    Spróbuj prawidłowo skalibrowac monitor. Po każdej kalibracji na oko zrób odbitkę próbną bez korekcji i porównaj z fotkami na monitorze. Jeśli nie masz możliwości kalibracji sprzętowej to praktycznie jedyna mozliwośc , że by sobie jako tako ustawić monitor.
    Cykl ustawiania monitora i odbitek próbnych w celach porównawczych to jedna ze skutecznych metod ustawienia monitora, ale też trochę czasochłonna.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa, Wawer

Domyślnie

Monitor w laptopie mam podkalibrowany przy pomocy adobe gamma, w domu mam na komp z kartą matroxa i monitor philipsa CRT ustawiony na tryb kolorów sRGB. Pozatym zdjecia byly bez edycji na komputerze, prosto z aparatu.
    D50, 18-55, 70-300G, SB-800, 1GB SD SANDISK ULTRA II+ USB, kilka kilo marzeń

Domyślnie

No własnie prosto z aparatu. Nie wiem czy inni się zgodzą ze mną, ale wg mnie fotki bezpośrednio z aparatu nie bardzo nadają się do robienia z nich odbitek.
    A co do adobe gamma, ten program nie bardzo nadaje się ustawiania LCD.

Domyślnie

no i najważniejsze - jakość ta sama a duuuużżżooo taniej niż w Profilabie...
    taniej nie znaczy tanio
    http://www.lab-net.pl/odbitki-cyfrowe-cennik/
    Od dłuzszego czasu robię tu 30x45. Jakościowo bez zarzutu. Jak by się ktoś pytał - chłopaków tam nie znam
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Często potrzebuję odbitek 60x90, 70x105 nie mówiąc już o nietypowych rozmiarach np. 120x300cm. Odbitki nie wydruk. Czy wasze laby zrealizują takie zamówienie? nie sądzę.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów