Szukaj
Co do profili to jest tak że każdy papier ma swoje kanały - jak zakładasz do noritsu nową rolkę to ona robi testy i ustawia profile pod daną rolkę - nie całkowicie bo to jest zapisane w systemie i robi to człowiek z Noritsu ale chodzi o regulację pod konkretną rolkę bo wiadomo ze każdy papier ma swoją charakterystykę. Co zaś do sprzętowego kalibrowania monitorów - chce ktoś?skalibrować? nie ma problemu. W Profilabie jest drogo bo ma byc drogo (taki biznes), chemię w noritsu musisz wymieniać jak ci maszyna pokazuje bo jak nie wymienisz to się zatrzyma i nie ruszy dopóki tego nie zrobisz, a oszukiwanie nie warte bo ona jest warta z 500 tys. wiec to tak jakbyś próbował do Maybacha lac opał bo tańszy. Wiadomo są ludzie co robią na papierze kodaka i leją chemie fuji - bo tańsza - ale to własnie widać później na fotkach. Wiec chcę Wam powiedzieć że możecie robić sobie odbitki w jakości profilabu dużo taniej - tylko sie trzeba trochę przejechać - według mnie warto
![]()
Na odwrocie odbitej widze tylko cos takiego:
003 www.wilab.pl DSC_7316.JPG NNNNNNNN
16/10/06 11:07
zdjecia wygladaja tak ze żółty jest blady ale jest jego zdecydowanie za dużo, tak jakby kiepskie nasycenie żółtego było korygowane ogólnym przesunięciem całości w kierunku żółci. Mam jedno zdjecie robione w śietle zachodzącego słońca które na odbitce wygląda jak sprana sepia!
D50, 18-55, 70-300G, SB-800, 1GB SD SANDISK ULTRA II+ USB, kilka kilo marzeń
rudyrysiek, to jeszcze powiedz ile upustu dla forumowiczów, i będzie git
Bo ceny ze strony nie powalają na kolanaNie ma ceny na 25x38.. nie robicie takich? Jak się zalogować do sklepu ?
![]()
Ostatnio edytowane przez pebees ; 27-11-2006 o 13:45
Takie symbole oznaczają że fotki są bez ingerencji ze strony laboranta. Musisz sobie sobie poprawnie skalibrowac monitor, albo prosić o korekcję, ale wówczas zdjęcia będa takie jak chciałby laborant, a nie Ty.
Spróbuj prawidłowo skalibrowac monitor. Po każdej kalibracji na oko zrób odbitkę próbną bez korekcji i porównaj z fotkami na monitorze. Jeśli nie masz możliwości kalibracji sprzętowej to praktycznie jedyna mozliwośc , że by sobie jako tako ustawić monitor.
Cykl ustawiania monitora i odbitek próbnych w celach porównawczych to jedna ze skutecznych metod ustawienia monitora, ale też trochę czasochłonna.
Monitor w laptopie mam podkalibrowany przy pomocy adobe gamma, w domu mam na komp z kartą matroxa i monitor philipsa CRT ustawiony na tryb kolorów sRGB. Pozatym zdjecia byly bez edycji na komputerze, prosto z aparatu.
D50, 18-55, 70-300G, SB-800, 1GB SD SANDISK ULTRA II+ USB, kilka kilo marzeń
No własnie prosto z aparatu. Nie wiem czy inni się zgodzą ze mną, ale wg mnie fotki bezpośrednio z aparatu nie bardzo nadają się do robienia z nich odbitek.
A co do adobe gamma, ten program nie bardzo nadaje się ustawiania LCD.
taniej nie znaczy tanio
http://www.lab-net.pl/odbitki-cyfrowe-cennik/
Od dłuzszego czasu robię tu 30x45. Jakościowo bez zarzutu. Jak by się ktoś pytał - chłopaków tam nie znam![]()
Wini
Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej
Często potrzebuję odbitek 60x90, 70x105 nie mówiąc już o nietypowych rozmiarach np. 120x300cm. Odbitki nie wydruk. Czy wasze laby zrealizują takie zamówienie? nie sądzę.
Skontaktuj się z nami