mam pytanko...jaka lampę najlepiej kupić do d70? chodzi mi o to żeby nie wydać 1000zł...i czy warto kupić lampę uzywaną? i jeszcze jedno pytanko mnie nurtuje...jak lampa komunikuje sie z body?przecież nie ma wtyczki synchro w d70?
Szukaj
mam pytanko...jaka lampę najlepiej kupić do d70? chodzi mi o to żeby nie wydać 1000zł...i czy warto kupić lampę uzywaną? i jeszcze jedno pytanko mnie nurtuje...jak lampa komunikuje sie z body?przecież nie ma wtyczki synchro w d70?
nikon d70 + nikkor 18-70
SB600 lub jakiegoś Metza ale to już domena Alfa
Jak z każdą używaną rzeczą. Raz trafisz dobrze raz źle. Ogólnie SB600 raczej używane amatorsko powinny być w lepszym stanie. Kupując SB800 możesz trafić na egzemplarz używany "profesjonalnie" czyli ostro zjechany.i czy warto kupić lampę uzywaną?
Przez stopkę.i jeszcze jedno pytanko mnie nurtuje...jak lampa komunikuje sie z body?przecież nie ma wtyczki synchro w d70?
To se ne da panie Hawranek. Albo dobrą, albo tanią. Temat wałkowany niejednokrotnie. Z firm niezależnych tylko metz jest godny uwagi. A model który funkcjonalnością dorównuje (a może i jest lepszy) błyskogratom systemowym, kosztuje tyle co orginały.
A o "gorącej stopce" słyszał?
pozdrawiam Krzysiaczek
o gorącej stopce słyszał...rozumiem że może wyzwolić błysk...a reszta mnogość funkcji...?...o to mi chodziło...pomiar światła itd...ale już wiem...tam są dodatkowe styki...takie kropeczki...o to zapewne chodzi...tak?
nikon d70 + nikkor 18-70
Te "takie kropeczki" istnieją już od czasu pierwszego korpusu z TTL błysku. Będzie już ze trzydzieści wiosen już jak nic. Niestety "kropeczki" co prawda się nie zmieniły, ale system komunikacji body/błyskograt już kilka razy. A ostatni wynalazek iTTL nie jest kompatybilny wstecz. Efekt jest taki że nic starszego błyskającego nie gada (w TTL) z nowymi korpusami. Wyjątek stanowią korpusy z serii D2, bo maja zdublowane układy pomiarowe.
Wiec jeżeli chcesz mieć pomiar światła błyskowego przez obiektyw i wszystkie dobrodziejstwa i wady z tym związane, to nie ma zmiłuj sie. Musisz wyszarpać kasiorę na Sb400/600/800 lub metza. Sa jeszcze inne wynalazki, ale jak narazie więcej z nimi kłopotu niż pożytku.
pozdrawiam Krzysiaczek