Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: D300 + sb24

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie D300 + sb24

W!

Chciałem sie dowiedzieć czy lampa sb24 będzie współpracowała z D300. Oczywiście zapominam o wszystkich synchronizacjach itp. bajerach bo wiem, że to dopiero oferuje sb600. Po prostu potrzebuję taniej lampy do drobnego doświetlania. Proszę o pomoc ekspertów... Z góry wielkie dzięki !

Domyślnie

Ja używam SB-24 z D200, więc z D300 też będzie działać w trybie manualnym i automatyce lampy.
    D200, F4e, N24/2.8Ais, 35/2Ais, N50/1.2 Ais, N105/2.5 AI, N85/1.8, T17-50/2.8
    Olympus Xa, Yashica Mat 124G
    Ernemann 13x18 (1905-1912?)

Domyślnie

Będzie, ale bez pomiaru światła lampy przez obiektyw (i-TTL). Trzeba będzie pracować z lampą albo ustawioną na M (ręczna regulacja siły błysku, zależnie od odległości i ustawionej przysłony - albo regulacja przysłony zależnie od odległości i nastawionej siły błysku), albo też z lampą w trybie A - wtedy lampa własnym czujnikiem mierzy światło odbite od obiektu. Ważne jest wtedy, by na lampie i na aparacie ustawić tę samą czułość ISO i wartość przysłony (nie wiem, czy wartość ISO sama się "przeniesie" z korpusu do lampy, ale chyba nie. Wartość przysłony na pewno nie).
    Sam tak fotografowałem przez jakiś czas D70 + SB-28, ale szybko kupiłem SB-800 - pomiar błysku i-TTL jest znacznie bardziej precyzyjny. Jeśli już masz SB-24, to jest sens ją używać jako rozwiązanie przejściowe (ja już miałem SB-28 w chwili zakupu D70), ale chyba nie ma sensu jej kupować - moim zdaniem lepiej dozbierać do SB-800, 900, czy choćby 600, albo nawet jakiegoś Nissina czy Sunpaka z i-TTL.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Używałem SB-26 z D300 i działała w manualu i własnej automatyce. Podejrzewam, że SB-24 też da radę.
    D300 + T 12-24/4 + N 35/1,8 + T 50-135/2,8 + SB-800 oraz N AI-S 28/2, 85/1,4, 135/2, 180/2,8 ED
    OM-1n + 35/2 + 50/1,4

Domyślnie

Z tego co się orientuję to będzie działać w manualu i automatyce lampy... ja mam sb25, ale używam tylko do strobingu, zdalnie przez radio odpalaną i w manualu. Ty rozumiesz chcesz na sankach mieć zapiętą? Nie wiem na ile to się sprawdzi w takich celach...

Domyślnie

Potrzebujesz taniej lampy... A może lampę Sunpak PZ 42X lub Nissin Di622 zamiast starej SB 24, zyskujesz komfort pracy (iTTL, wspomaganie AF, auto ZOOM lampy, itd...) cena zbliżona a lampa nowa.
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Domyślnie

dubel. do usunięcia.
    Ostatnio edytowane przez morzon ; 01-01-2010 o 17:27

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Jeśli już masz SB-24, to jest sens ją używać jako rozwiązanie przejściowe
    Jeszcze nie kupiłem.

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Lampa do użytku jak to się mawia d święta: więc dlatego szukam tanich rozwiązań. Ale chyba faktycznie lepiej dorzucić ta stówkę i wziąć Nissina. :=)

Domyślnie

Jeśli nie masz SB-24, to raczej nie warto kupować. Nikon sobie to sprytnie wymyślił jak zniechęcić użytkowników lustrzanek cyfrowych do korzystania ze starych lamp - nie działają żadne dodatkowe funkcje lampy, takie jak auto zoom, czerwony oświetlacz wspomagający AF, redukcja czerwonych oczu, nie jest przekazywana czułość ISO ani wartość przysłony - działa jedynie sygnalizacja gotowości lampy w wizjerze i przestawienie czasu naświetlania na czas synchronizacji. No i oczywiście nie ma pomiaru błysku przez obiektyw.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ek Zobacz posta
    Jeszcze nie kupiłem.

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Lampa do użytku jak to się mawia d święta: więc dlatego szukam tanich rozwiązań. Ale chyba faktycznie lepiej dorzucić ta stówkę i wziąć Nissina. :=)
    Odłóż i dołóż trzy stówki i kup metza 48 lub sb600.. kupowanie nissina 622 to wyrzucone pieniądze.. poczytaj na tym forum.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów