Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Jaka chemia ?

Domyślnie Jaka chemia ?

Witam.
    1. Będę pierwszy raz wywoływać zdjęcia w ciemni. Posiadam powiększalnik krokusa i po naświetleniu wkładam papier do wywoływacza i czekam od 30 do 90 sek, następnie jest kąpiel przerywająca czyli w wodzie ? następnie jest kąpiel utrwalająca i na końcu płuczemy zdjęcie pod bieżącą wodą. Czy wszystko się zgadza co napisałem, aby poprawnie wywołać zdjęcia ?

2. Czy możecie polecić jakąś dobrą chemie.

dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emson Zobacz posta
    t kąpiel przerywająca czyli w wodzie ?
    Z tego co ja jeszcze pamiętam to w wodzie z dodatkiem octu, ale o proporcje nie pytaj
    Dakine Sequence ... pełen rupieci

c-man
    Gość

Domyślnie

Do kąpieli pośredniej nie musi być koniecznie przerywacz (roztwór octu), może być tylko woda, ale:
    1) Przerywacz natychmiast zakończy ci proces wywoływania co gwarantuje większą dokładność i powtarzalność wyników
    2) Uchroni utrwalacz przed szybszym zużyciem
    Ja osobiście preferuję do papierów chemię Tetenala:
    1) wywoływacz najczęściej Eukobrom
    2) utrwalacz Superfix Rapid Fixer (zakwaszony, więc sam działa w zasadzie jako przerywacz, dzięki czemu żyje dłużej - ja uzywam w tym przypadku tylko wody jako kąpieli pośredniej ) http://www.tetenal.com.pl/go/_info/?id=731
    To jest chemia do rozcieńczania i jednorazowego użycia - czyli przed wywoływaniem rozcieńczasz sobie roztwory w podanych proporcjach, po użyciu wylewasz do zlewu - moim zdaniem to dużo lepsze rozwiązanie przy wołaniu od czasu do czasu niż trzymanie rozworów w butelkach, pilnowanie ich trwałości i przedłużanie czasów...
    Ostatnio edytowane przez c-man ; 29-12-2009 o 13:54

Domyślnie

dzięki za wyczerpujące wypowiedzi.
    Do wywoływania będę używać papieru ILFORD MULTIGRADE X-PRESS mam nadzieje, że są dobre.

Proszę nie zamykać tematu
    Ostatnio edytowane przez emson ; 29-12-2009 o 16:17

c-man
    Gość

Domyślnie

Oczywiście że ten papier jest dobry - sam najczęściej go używam. Ale to jest papier wielogradacyjny - musisz dysponować filtrami do powiększalnika (no i powiększalnikiem z możliwością ich użycia - bo nie napisałeś jakiego masz Krokusa) - ale skoro zdecydowałeś się na niego, to chyba wiesz o co chodzi...
    BTW - Bardzo dobry papier to Ilford DeLuxe z perłową powierzchnią - mój ulubiony...

PS. - widzę że na naszym forum jesteś nowy - WITAMY SERDECZNIE!

Polecam przejrzeć ZAKŁADKĘ DLA POCZĄTKUJĄCEGO - temat przyklejony na górze działu "Ciemnia" - myślę że znajdziesz tam większość odpowiedzi na swoje pytania.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=5305
    Ostatnio edytowane przez c-man ; 29-12-2009 o 19:24 Powód: Dodanie post scriptum ;-)

Domyślnie

Zamówię:
    taki wywoływacz LINK
    oraz taki utrwalacz
    LINK
    na tej aukcji pisze "ROZCIEŃCZENIE: od 1 + 3 części wody do 1 + 9 części wody" czyli na czym to polega ;>

Co do powiększalnika ten krokus posiada miejsce na filtry, ale żadnych filtrów nie mam i na razie nie mogę kupić bo na wywoływanie mam teraz tylko 2 tygodnie, później będzie czas to sobie zamówię. Więc jaki papier będzie odpowiedni do użycia bez filtrów, ten ilford co podałem wyżej się nie nadaje ?

dzięki.
    Ostatnio edytowane przez emson ; 31-12-2009 o 11:03

Domyślnie

Rozrabiasz go z wodą w stosunku 1+3 lub 1+9 czyli np 100ml utrwalacza mieszasz z 300ml wody ,1 miarka utrwalacza i 3 miarki wody, w sumie masz 400ml roztworu,a dla 1+9 100ml utrwalacza z 900ml wody.Zapewne są to podane rozcięczenia dla utrwalania blon /1+3/ oraz papierów /1+9/.
    Ilość potrzebnego roztworu do wywołania jednego filmu masz podaną na dnie korexu pewnie więc musisz sobie przeliczyc dla wlasnych potrzeb.
    Co do papierów to bez filtrów multigrade najlepiej kupic papier stałogradacyjny ,sa produkowane w gradacji miekkiej,normalnej i twardej.Ilford xpress bez filtrów bedzie mniej kontrastowy,efekt podobny jak użycie papieru stałogradacyjnego o gradacji miekkiej.Jeśli robiłeś zdjecia ostatnio przy naszej niezbyt pięknej pogodzie /szaro i malo kontrastów/ to odbitki mogą wyjść na nim niezbyt ciekawie ,wiec może lepiej kupić na początek zestawy papierów fomy.

c-man
    Gość

Domyślnie

Dokładne propozycje rozcieńczania będziesz miał na etykiecie butelek.
    Co do papierów - ILFORD MULTIGRADE X-PRESS to papier ze zmienną gradacją (kontrastowością) - wszystkie gradacje w jednym produkcie. Regulujesz tę kwestię wkładając do szufladki odpowiednie filtry - żółte jeśli chcesz uzyskać gradację miekką (mały kontast), a purpurowe gdy chcesz mieć gradację twardą (większy kontrast odbitki). Są w sprzedaży specjalne zestawy, bardziej lub mniej zaawansowane (i poważnie różniące się ceną) - w tej kwestii sprawdź wątek "Filtry multigrade", właśnie toczy się tam dyskusja na ten temat: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=126902
    Jeśli nie masz filtrów, to musisz kupić papier stałogradacyjny (kiedyś były tylko takie, multigrade to dość "nowy" wymysł) - czyli paczkę papieru każdej gradacji: bardzo miękkiej, miękkiej, specjalnej, normalnej, twardej, bardzo twardej i ekstra twardej...
    W praktyce najlepiej kupić paczkę papieru normalnego i jakiegoś twardszego.
    W wątku do którego link podałem masz adresy sklepów gdzie możesz takie papiery kupić, posprawdzaj sobie.
    A jak szukasz chemii i papierów to najlepiej nie na Allegro, tylko tutaj: http://www.czarno-biale.pl/sklep/

PS. Nie sugeruj się tym co kto wypisuje na jakiś tam aukcjach - np. roztwór roboczy wcale nie przetrwa ci tylu dni - to jest roztwór jednorazowy - rozcieńczasz go przed wołaniem, po wołaniu idzie do zlewu. Jego żywotność to raczej godziny, a nie ileś tam dni - to bzdury... Jeśli chcesz już się kierować opisami - to np. tutaj sprawdzaj: http://www.czarno-biale.pl/sklep/pro...e99ad4ef28b8e3, bo na Allegro to byle kto może wystawić i bzdury napisać...
    Ostatnio edytowane przez c-man ; 31-12-2009 o 15:12

Domyślnie

krokus z kieszonką na filtry? raczej nie... ale to nie znaczy, że się nie da bo przecież możesz to trzymać pod obiektywem ręką

co do papierów to kupuj stałogradacyjny, średni bo na początku imo na tym się najlepiej uczyć. Co do żywotności to z roztworu eukobromu chyba można zrobić 20 odbitek 20x30, z tego co pamiętam. Utrwalacz można w sumie można trochę dłużej eksploatować.

c-man
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teh_14m3 Zobacz posta
    krokus z kieszonką na filtry? raczej nie... ale to nie znaczy, że się nie da bo przecież możesz to trzymać pod obiektywem ręką
    No jak to? Mówisz chyba o jakichś przedpotopowych modelach... Ja mam Krokusa 66 Color - ma elegancką szufladę na filtry 75x75 i 70x70 + matówkę...

Szuflada to to czarne nad ramką negatywu
    Ostatnio edytowane przez c-man ; 31-12-2009 o 17:53

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów