Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Sigma czy Nikkor ???

Cześć wszystkim!!!
    Jestem David!! I nie mam pojęcia o fotografii
    Jednak moja dziewczyna ma i tu pojawia się moje pytanie.
    Karolina była przed świętami na Plenerach w Karkonoszach, gdzie zniszczyła swój obiektyw szerokokątny. Chciałbym jej kupić na urodziny jakiś nowy, jednak nie wiem na jaki mam się zdecydować wiem, że zniszczony sprzęt to była Sigma.
    Radzicie mi kupić taki sam? czy zdecydować się na coś innego... pamiętam, że rozmawiając ze swoimi kolegami mówiła o nikkorze 12-24 ... (dobrze zapamiętałem)
    Nie wiem czy się to przyda, ale dodam jeszcze, że Karolina robi zdjęcia Nikonem D700
    Bardzo dziękuję za okazaną mi pomoc!!

Domyślnie

Napisz, jaki aparat ma Twoja dziewczyna FX czy DX? wtedy łatwiej będzie Ci pomóc.

Domyślnie

Jak masz duzo kaski to mysle ze najbardziej bedzie zadowolona z 14-24 2,8
    12-24 jest na dx (nie wglebiajac sie w szczegoly do d700 nie za bardzo sie nadaje)
    sigma jest 12-24 nadaje sie do d700

ps wilku: w poscie jest ze d700

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Do D700 nadaja sie:

Nikkor 14-24/2.8 -swietny ale bardzo drogi.
    Nikkor 17-35/2.8 - tez drogi i dobry, ale juz nie produkowany
    jesli nie musi byc bardzo szeroko, to jeszcze Nikkor 20-35/2.8 super szkielko, niestety rowniez juz wycofany z produkcji
    Sigmy: 12-24, 15-30, 17-35
    i Tamron 17-35 rowniez wycofany z produkcji

oczywiscie jest tez niewielka ilosc obiektywow staloogniskowych, ale raczej nic takiego co by wyrywalo z butow
    Ostatnio edytowane przez Photoartbox ; 25-12-2009 o 13:34

Domyślnie

14-24/2.8 może być trochę drogi jak na prezent,dobrym rozwiązaniem będzie Nikkor 18-35/3.5-4.5
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    ps wilku: w poscie jest ze d700
    nie zauważyłem

Dodam do tego co napisaliście jeszcze N17-35/2.8, z tego co widzę to krajobrazy dziewczyna lubi robić, więc pewnie filtry się też przyda nakręcić.
    o, Photoartbox dopisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Napisz, jaki aparat ma Twoja dziewczyna FX czy DX? wtedy łatwiej będzie Ci pomóc.
    Na aparacie ma oznaczenie FX ...cokolwiek to znaczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Smolarz Zobacz posta
    Na aparacie ma oznaczenie FX ...cokolwiek to znaczy
    Sorry, ale już wiem moje przeoczenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    nie zauważyłem

Dodam do tego co napisaliście jeszcze N17-35/2.8, z tego co widzę to krajobrazy dziewczyna lubi robić, więc pewnie filtry się też przyda nakręcić.
    o, Photoartbox dopisał
    Tak! Tak!!! Ma pełno kolorowych szkiełek
    .. czytam właśnie testy obiektywów i ludzie piszą, że Nikkor 12-24 przeznaczony jest głównie do zdjęć ślubnych. Więc raczej jej się nie przyda.
    No i wytłumaczcie mi jak totalnemu laikowi: jaka jest różnica między Nikkorem 12-24, a Sigmą 12-24 ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Smolarz Zobacz posta
    No i wytłumaczcie mi jak totalnemu laikowi: jaka jest różnica między Nikkorem 12-24, a Sigmą 12-24 ??
    Właśnie taka, że N12-24 jest obiektywem dla korpusów DX ( niepełnoklatkowych ), a S12-24 również na FX ( pełnoklatkowe - takie jak D700 ) czyli korpusów DX+FX - w skrócie, chodzi o kąt widzenia obiektywu i pokrycie tym obrazem matrycy-jej wielkość.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów