Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Domyślnie

Boguslaw B., bezposrednio z d50 nie wyzwolisz sb600. niestety ta puszka nie ma tej opcji CLS

Domyślnie

mam trzy lampy nikona SB-27, SB50DX i SB-600 i z ktoras to dzialalo i dalbym sobie uciac (prawie) ze dziala to tez z ta ostatnia. w moim przypadku nie ma bolu, bo na razie nie przewiduje zdjec z uzyciem kilku lamp. troche szoda, ze nie ma do D50 lampy, ktorej
    mozna by uzyc jednoczesnie z wbudowana tak jak w przypadku N75+SB50DX.

z ostatniej chwili: moge odpalic SB-50DX w trybie slave jakakolwiek lampa sprzezona z D50.
    NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

pdzran, wyzwolisz z D50...metza
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    pdzran, wyzwolisz z D50...metza
    Niczego, nie mialem na mysli tak jak Kononowicz niczego tylko Sabinki, bo one sa w temacie

Domyślnie

przepraszam, a czy jest mozliwosc bezprzewodowego wyzwolenia 2 SB600 z body d70?
    Pozdrawiam Wlodek
    D70/18-70/ 50mm f1.8/tamron 90mm macro/sigma70-300mm f4-5.6 APO Macro Super/SB600/ i takie tam różne klamoty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez W.K. Zobacz posta
    przepraszam, a czy jest mozliwosc bezprzewodowego wyzwolenia 2 SB600 z body d70?
    Nawet więcej niż dwie.

Domyślnie

Mam SB-800, SB-600 i R1C1 i po czasie stwierdzam, że korzystanie z tego w CLS- ie jest w wielu przypadkach upierdliwe. Kupiłem, jakiś czas temu, ponieważ się napaliłem. O ile R1C1(z SU-800) to naprawdę udana rzecz jeśli chodzi o makro, ale w pozostałych przypadkach efekty są nieprzewidywalne zwłaszcza w trybie TTL. W ustawieniach manualnych też trzeba się ostro nakombinować, ponieważ brak jest świateł pilotujących.
    Moja opinia na temat CLS jest następująca. Jesli zależy Ci, żeby szybko zużyć migawkę w aparacie, robiąc wiele prób, zanim uzyskasz zamierzony efekt, to nie korzystaj z oświetlenia ze światłem pilotującym, a jedynie z lamp w systemie CLS.

Domyślnie

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz
    Pozdrawiam Wlodek
    D70/18-70/ 50mm f1.8/tamron 90mm macro/sigma70-300mm f4-5.6 APO Macro Super/SB600/ i takie tam różne klamoty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    Boguslaw B., to nie jest fotocela SU-4, to jest odbiornik CLS. Fotocela w sb-800 jest z przodu lampy a taki sam odbiornik jak ten ktory wskazales rowniez z boku.
    Niestety ale to Bogusław ma "prawie" rację. To co pokazał to jest fotocela, zarówno w SB600 jak i SB800. Cała przebiegłość nikona polega na tym, że elektronika SB800 wykorzystuje ów czujnik zarówno do CLSa jaki SU-4, a SB600 tylko do tego pierwszego. Być może sprawę uratowało by jakieś sprytne "wasiaware", bo możliwości sprzętowe są.
    Faktem jest że na dzień dzisiejszy nie da się odpalić inaczej SB600 zdalnie inaczej niż z CLSa, lub zewnętrznej fotoceli.

A ten "dynks" z przodu SB800 to nie fotocela, tylko własny czujnik lampy wykorzystywany w trybach A i AA.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez W.K. Zobacz posta
    Wyzwolisz taką ilość SB600 ile tylko uda Ci się zmieścić w polu działania wbudowanego błyskograta. Jednak wszystkie będą odpalały się z ta samą mocą (adekwatną do prawidłowej ekspozycji.) Mając do dyspozycji dodatkowo SB800 lub SU800, możesz ustawić różne korekty mocy do poszczególnych lamp pracujących w grupie.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów