Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Jaki system..

Domyślnie

Nie znam sie jakos super ale popieram jacka. Kupowanie lamp w takich kwotach i stosowanie reduktorow to nie to co mnie kreci. Nie po to sie wydaje tyle kasy by potem uzywac reduktorow. To troche jak ferrari na gaz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Reduktor odrzuca nasadkę o 2 cm do przodu co powoduje diametralnie inne ułożenie światła na odbłyśniku.
    Co do Broncolora i innych zgodzę się, że to absurd.
    To o czym piszesz nie dotyczy Profoto, ponieważ tam palnik w stosunku do nasadki posiada
    dziesięcio cenrymetrową regulację.
    Są modyfikatory które nie różnią się między firmami jakością światła, np snot, disch, parasol czy kóla
    i nie ma powodu płacić za logo.
    Co do reszty to się podpisuję obiema łapkami.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

To przynajmniej teraz wiem ze sie nie da. Natomiast ja pisalem tylko o mozliwosci i tylko w odniesieniu do porofoto bo tak jak pisal Woldemorth jest tam mozliwosc ustawiania akcesorium wzgledem palnika. Osobna para kaloszy jest z kolei to ze jesli ktos mysli o genratorze i 4 glowkach za mnie wiecej 60 tys to pewnie znajdzie sie kasa na modyfikatory. A i profoto przy zakupie D4 daje 2tys euro na modyfikatory, czyli jakis start by byl.
    Ostatnio edytowane przez KEYZOR ; 16-12-2009 o 00:49

Domyślnie

Dobry snot to ... nie snot a osobna lampa (spot) z innym palnikiem, konstrukcją. Nasadki snot to taki produkt spotopodobny , ale fakt, przy snocie zamiana na nasadkę z adapterem będzie akceptowalna.
    parasol - własciwie tez sie zgodzę.
    dish - tu się nie zgodzę

W poprzednim poście zastanawiałem sie czy zrobić dopisek, że niektóre nasadki da się zastosowac bez specjalnych strat. Nie dopisałem tego i masz, ty juz znalazłeś
    Mogę zrobić jeszcze jeden dopisek że wszystko zależy od tego z jakiego systemu przechodzimy na jaki. czy redukcja odrzuca do przodu, czy nie. Generalnie odrzuca, ale może sa jakies przypadki, że da sie tego uniknąć.

Nie znam rozwiązania profoto o którym piszesz. Ze zdjęć się nie da wszystkiego wyczaić. Niestety nie miałem okazji pracować ani oglądać na żywo lamp profoto. Sprzęt ten nie jest zbyt popularny na prowincji. Pewnie sa studia w Warszawie co go mają, ale ja ich nie wynajmowałem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

taki mały OT odnośnie broncolor vs profoto. dość często oglądam na Fashion TV sesje zdjęciowe realizowane przez profesjonalnych fotografów mody. mniej więcej w 95% przypadków korzystają oni z profoto. ciekaw jestem z czego to wynika, skoro broncolor jest na tej samej półce jakościowej.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Profoto ma serie lamp która umożliwia robienie zdjęć seryjnych, lamp o bardzo krótkich czasach ładowania i krótkim czasie błysku. Przynajmniej profoto bardzo mocno w materiałach reklamowych eksponuje te ceche lamp. W broncolorze też się da na pewnych lampach tak robić ale Broncolor sie tak tym nie chwali. Stąd większe wzięcie Profoto u fotografów fashion, potrzebujących czasami robić zdjęcia seryjne modelki w ruchu.
    To takie porónywanie jak BMW i mercedesa. Przy czym dla mnie mercedesem jest Broncolor.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

I tutaj jak zwykle sa gusta i gusciki bo ja tez wole bronka tylko ze dla mnie to jednak BMW

Domyślnie

Jeśli chodzi o profoto i broncolor to mogę wtrącić kilka słów ze swojego niewielkiego doświadczenia. Dlaczego profoto tak popularne na zachodzie a broncolor srednio? Przyczyna jest tylko jedna- profoto ma pancerniejszy sprzęt i bez problemu podnosi się generator na 1 kablu ( w kablu jest specjalna blokada), ale nie trzeba próbować za często. Broncolor z najwyższej półki cenią sobie uzytkownicy za świetną temperaturę barwową i odwzorowanie kolorów. W profoto generatorze 7a jest mozliwość niewielkiej regulacji temperatury barwowej, bodajże o 300 kalwinów. Ja osobiście uzywam profoto- generatora profoto proB2 i jestem niezmiernie z niego zadowolony . Zgodzę się co do modyfikatorów- ceny łeb urywają Z tymi firmami jest jak z nikonem i canonem, ale osobiście polecam profoto, mimo że tanie nie jest. Jesli już nawet brać profoto to w UK są bardzo atrakcyjne ceny na www.procentre.co.uk
    D3,85 1.4D,24-70 2.8, 135 2.0, 45 mm tilt/shift,70-200 VRII,profoto proB2x2 pro head x4,mamiya AFD+80mm,45 mm,150mm

Domyślnie

Kiedyś, Bron był pozycjonowany jako sprzęt produktowy, a Profoto modowy.
    Tak pewnie zostało. Siła przyzwyczajenia.
    Oni pierwsi wprowadzili do dystrybucji Pocket Wizarda i zintegrowali go z systemem.
    Teraz ich drogi się rozeszły.

Modyfikaroty są drogie, ale bez przesady. Są cholernie uniwersalne.
    Jeden zastępuje kilka innych z innych systemów.
    Zwykły "new zoom" regulujemy płynnie w zakresie 35-105 stopni
    i jeszcze gridy można wsadzić.
    W Bowensie trzeba by kupić odzielnie do grida, do parasola i 50 lub 60 stopni.
    Wątpię czy za 570zł bym to kupił.
    Wszystkie modyfikatory pasują do wszystkich lamp,
    nie ma podziału, że ten modyfikator jest do Picolite, a ten do Pulso jak w Bron.
    Prostota wyważania kompaktu, czy jeden fix dla panoramy i tiltu,
    take duperele naprawdę decydują o komforcie pracy.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woldemorth Zobacz posta
    Kiedyś, Bron był pozycjonowany jako sprzęt produktowy, a Profoto modowy.
    Tak pewnie zostało. Siła przyzwyczajenia.
    chyba tak. Broncolor był i jest chyba nadal także wzorem solidności, nie rozróżniał bym tu tego od profoto. To chyba jest tak jak z polecaniem nikona czy canona. Zalezy, kto na czym pracuje to będzie polecał.
    Cytat Zamieszczone przez Woldemorth Zobacz posta
    Oni pierwsi wprowadzili do dystrybucji Pocket Wizarda i zintegrowali go z systemem.
    Teraz ich drogi się rozeszły.
    W ogóle te firmy przodują w nowatorskich rozwiązaniach systemów studyjnych. Kiedyś próbowano wprowadzić namiastkę TTL! Wprowadzili zarządzanie światłami (czyli wieloma generatorami) z laptopa itd itd. O takim drobiazgu jak radiowe sterowanie z możliwościa zdalnej zmiany mocy nie ma co wspominać.
    Ja więcej wiem o broncolorze, po prostu kiedyś (przed epoką internetu) miałem sporo ich papierowych materiałów. Teraz nie wchodzę na ich www, bo po co. Chory tylko od tego będę.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów