Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Jaki system..

Domyślnie Jaki system..

Witam. Mysle nad rozpoczeciem zabawy w fotografie studyjna. Mam troche pieniedzy na zalozenie studia i pojawia sie problem z wyborem systemu. Chcialbym w przyszlosci system znacznie rozbudowac. Zalezy mi na dobrej jakosci sprzecie wiec bralem pod uwage takie marki jak broncolor, hensel, elfo, elinchrom, bowens. Uzytkowane w studiu jak i poza. Zdjecia fashion, portret prawdopodobnie potem wynajem studia. Przejrzalem 30 stron i poszczegolne informacje o tych markach sa raczej znikome. Wszystkie z nich sa dobre. Na co zwrocic uwage przy lampach tych firm? Jak wam sie pracuje na tym sprzecie? czy cos was szczegolnie denerwuje? Moze ktos wie jak jest z serwisem?

Bardzo prosze o pomoc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BorysR Zobacz posta
    Chcialbym w przyszlosci system znacznie rozbudowac. Zalezy mi na dobrej jakosci sprzecie wiec bralem pod uwage takie marki jak broncolor, hensel, elfo, elinchrom, bowens. Uzytkowane w studiu jak i poza..
    te 5 marek to inne półki.
    Najtańsze polskie Elfo, serwis jest, zasilanie w terenie - nie bardzo. Nasadki firmowe i stosunkowo drogie - tzn droższe co najmniej 2x od chińszczyzny (grid do 60x130 - 500 zł !!!).
    Bowens ma travelpacka, więc jest zasilanie w terenie, można oprócz ich drogich nasadek używać całej gamy softów chińskich, kilkukrotnie tańszych. Choc oczywiście oryginalne softboxy (oni je określaja jako wafery) sa lepsze, ale i droższe od chińszczyzny i od elfo.
    Elinchrom ma serię budźetową, wtedy to taka lepsza chińszczyzna. Wyższe serie - drogie. Nasadki drogie. Chińskie nie pasują.
    Broncolor, Hensel - wysoka półka. Broncolor wręcz najwyższa. Sa generatory z zasilaniem akumulatorowym. Własne systemy nasadek (chińszczyzna odpada). Drogie.
    Jest jeszcze Multiblitz - półka podobna jak Hensel i Bowens. Jest też Profoto - najwyższa półka jak Broncolor.

Określenie półek sprzętu to straszne generalizowanie, bo wymieniamy marki, a nie konkretne modele. To tak jak pisac czy lepszy jest sony czy nikon, ale nie pisząc co porównujemy. A900 z D5000 czy z D3X ?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-12-2009 o 00:04
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No wasnie w tym problem ze nie moglem rozpoznac co jest ktora polka. Widzialem studia robione na quantumch i henselach. U mnie w firmie jest broncolor. Nie moglem sie polapac co sie z czym je. Obecie w gre wchodzi hensel, broncolor (choc drogi), elinchrom. Profoto jest chyba najdrozsze choc nigdzie nie moge ich cennika dostac. Polska strona profoto to dno. Glownie chcialbym sie skupic na drozszych firmach, gdyz jak mowilem zalezy mi na dobrej jakosci a pewnie pojdzie pod wynajem. Dziekuje ci za te informacje. Moze jeszcze cos wiesz?

Domyślnie

Witam napisz do [email protected] wysla Ci cennik profoto, ja dostalem. Jesli chcialbys go jeszcze dzis to daj znac chetnie Ci wysle. Jesli mierzysz wysoko jak profoto i broncolor to calkiem ciekawie wyglada oferta na profoto D4. Wydaje mi sie tez ze mozna do profoto zapiac reduktor na mocowanie bowensa.

Domyślnie

Cennik wyslany. Z tego co ja moge polecic jesli chodzi o broncolor i profoto, to konkurencyjnie cenowo wychodzi wlasnie te D4 bo dostajemy 4 asymetryczne wyjscia na glowice, do tego glowice do D4 kosztuja okolo 1000USD wiec jak na taki sprzet "nie za drogo". Natomiast jesli chodzi o full wypas, "urywa leb" to korzysztniejszy jest broncolor bo Scoro kosztuje mnie wiecej tyle samo co 8Air od profoto. Natomiast profoto ma tylko wyjscia na 2 glowki a bron na 3(gdzie pozostale parametry sa mniej wiecej zblizone).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    Wydaje mi sie tez ze mozna do profoto zapiac reduktor na mocowanie bowensa.
    Reduktora na mocowanie bowensa nie spotkałem, ale są reduktory do ringów softboksowych.

Jakiego systemu ring obrotowy sobie kupisz, taki system softboksów używasz.
    Do Profoto softboksy robi też Chimera i Photoflex, ale ceny nie odbiegają od oryginału.

Nasadki do Profoto są drogie, ale tańsze od Broncolor.
    Poprzez zmianę ogniskowania, mamy z jednej nasadki zróżnicowany kąt i charakter światła.
    Tego nie portafi żadna firma.

Ps. Jest cała masa na ebay chińszczyzny (walimex) na takim reduktorze,
    ale bez gumy,

szkoda lampy.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

No wlasnie wydaje mi sie ze mozna, poniewaz glowki profoto maja srednice 10 cm a wiec mozna by uzyc http://funsports.pl/p,pl,486,adapter...m++bowens.html, ale osobiscie tego nie testowalem, wydaje mi sie rowniez ze nie bedzie problemu z podlozeniem gumy zeby nie uszkodzic glowki. Dobrze ze wspomniales o ogniskowaniu bo to wazna zaleta profoto.

Domyślnie

Ja niestety przetestowałem, nie da się
    To badziewie ma 9,7 mm!
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woldemorth Zobacz posta
    Reduktora na mocowanie bowensa nie spotkałem, ale są reduktory do ringów softboksowych.

Jakiego systemu ring obrotowy sobie kupisz, taki system softboksów używasz.
    Do Profoto softboksy robi też Chimera i Photoflex, ale ceny nie odbiegają od oryginału.

Ps. Jest cała masa na ebay chińszczyzny (walimex) na takim reduktorze,
    ale bez gumy,

szkoda lampy.
    Kupowanie drogich lamp by stosować na nich nasadki z reduktorami jest absolutnie bezsensowne. Traci się nie tylko te niuanse, o które te lampy sa lepsze, ale wręcz jest się do tyłu z jakością światła w porównaniu do średnich czy nawet słabych lamp. Reduktor odrzuca nasadkę o 2 cm do przodu co powoduje diametralnie inne ułożenie światła na odbłyśniku. Kupowanie broncolora i na to przez redukcje np chińszczyznę to absurd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów