Co Ty taki czepialski jesteś? Czytać nie umiesz? Wybitne jest.![]()
Szukaj
Co Ty taki czepialski jesteś? Czytać nie umiesz? Wybitne jest.![]()
Jacek
JK - ależ chodziło mi o przecudną dystorsję falistą! Gary nie wierzył mi, że Sigma jest wyposażona w ten ficzer![]()
Gdzie tu widzisz dystorsję falistą? Toz to jeziorko zafalowało i tyle.![]()
A swoją drogą to świetne szkło do zbiorników wodnych - dodaje dynamiki.![]()
Jacek
Myślałem, że oceniamy w tym wątku obiektyw (Sigma 10-20). W kwestii “konkretnych” opinii o fotce, serdecznie zapraszam na http://plfoto.com/128503/autor.html . Chętnie zapoznam się (także) z zapewne wysokim poziomem twórczości ocenianjących.
Cóż, zamieściłeś tu link do zdjęcia, które dość wyraźnie obnaża jeden z felerów szkła, które jest tematem tej dyskusji, czyli dystorsję falistą. Nie ma się o co obrażać. A że to wylazło również na Twoim zdjęciu krajobrazu - siła wyższa, ten typ tak ma i tyle.
Jacek
Na dystorsjach falistych sie nie znam, ale faktycznie wyglada to jakos sztucznie. W niczym nie przypomina klasycznej beczki.
A przy okazji male pytanko:
czy wyzej wymieniona "zaleta" wystepuje tylko w naroznikach, czy tez moze jeszcze cos przegapilem?
Niemaly dylemat, bo:
N - mydelko w naroznikach
S - dystorsja falista
T - aberracja chromatyczna
...i kup tu sobie czlowieku szeroki obiektyw... (a napewno taki moment z czasem przyjdzie)![]()
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Osobiście jestem z tej sigmy bardzo zadowolony. Optycznie OK, mechanicznie BDB, szczelna- 2 tygodnie w piachu i kurzu bez jakichkolwiek niemiłych niespodzianek. szybko działający AF. Małe rozmiary. producent dodaje bardzo solidny pokrowiec ( nie to co nikonowska torebeczka) Wart swej ceny w 100%
N D70S,N D 90 ,Nikkor 18-70+ Sigma 10-20+Nikkor AF-S 300 F4D IF-ED + SB 800+ Nikkor 70-300 VR + sigma 150-500 +TC x2+ Tamron SP AF90mm F/2.8 Macro, M 055XPROB z MIDI 488RC4
Mam taki problem, ze ostatnio troche mnie nosi po sredniowiecznych miasteczkach, gdzie dosyc ciasno. Potrzebuje obiektywu szerokiego. Czy moze ktos wie jak sprawuje sie w takich warunkach Sigma 10-20, Tokina 12-24 lub obietkywa Nikona.
Skontaktuj się z nami