Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Domyślnie

no nie wiem ja od niedawna wierze tylko w optyke firmowa z najwyzszej polki do nikkore 12-24 nie ma nic szans
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    no nie wiem ja od niedawna wierze tylko w optyke firmowa z najwyzszej polki do nikkore 12-24 nie ma nic szans
    O tym właśnie mówię . Niezależni mogą bardziej lub mniej ZBLIŻYĆ SIĘ do Nikkorów. Mówienie, że SIGMA jest tej samej jakości, co Nikkor jest już ryzykowne... a już ocena, że "zostawia daleko w tyle"?!
    Dlatego pytam, czym poparte jest to twierdzenie, bo mam nóweczkę SIGMĘ, mam pewne możliwości pozbycia się jej i dopłaty do Nikkora, a tu nagle okazuje się, że (no własnie!) mój obiektyw jest LEPSZY .
    Skoro moje szkło jest takie REWELACYJNE, to chciałbym wiedzieć dlaczego. Art
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 20-11-2006 o 13:13
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Kilka dni temu podpinałem w Blue City Nikkora 12-24 bo miałem możliwość sprowadzenia go z usa, zrobiłem ze statywu fotki na 12 18 24mm na f4,5.6,8 i powtórzyłem to samo ujęcie z kitem na 18 i 24 mm. Na 12 mm wygląda dobrze, zwłaszcza dystorsja super skorygowana jak na 12mm, na 18 mm w rogach już mocno "tak sobie" na 24 mm to porażka. Kit bez porównania lepszy (cały czas mówię o rogach) - strach sobie wyobrazić landszaft z łąką/trawą na 18-24mm - normalnie maź po rogach. Z pewnością testy moje są średniej jakości ale IMO trzeba się b.mocno zastanowić jak ktoś ma zamiar kupić. Środek obrazu dobry.

Pzdr
    Gobi
    D3x l N70-200 l N28-70 l N14-24 l N60 l .......... itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gobi Zobacz posta
    (...) 18 mm w rogach już mocno "tak sobie" na 24 mm to porażka. Kit bez porównania lepszy (cały czas mówię o rogach) - strach sobie wyobrazić landszaft z łąką/trawą na 18-24mm - normalnie maź po rogach. Z pewnością testy moje są średniej jakości ale IMO trzeba się b.mocno zastanowić jak ktoś ma zamiar kupić. Środek obrazu dobry (...)
    No i bądź tu mądry i pisz wiersze! Też mocno zastanawiam się nad tym Nikkorem, ale w tej sytuacji, to chyba podjadę najpierw do sklepu z moją SIGMĄ 10-20 i wykonam jakieś testy. Chyba bym sobie żyły podciął, gdybym miał wydać ok. 4k i potem być niezadowolony . Art
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

napewno nikkor jest lepszy od sigmy i tokiny , ale trzeba pamietac ze nowe konstrukcje np sigm klada stare konstrukcje nikkorow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjolofoto Zobacz posta
    Nikkora 12-24 zostawia daleko w tyle...
    Niestety... albo lepiej stety ,bo kosztuje polowe jego ceny.
    Wolne żarty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    napewno nikkor jest lepszy od sigmy i tokiny , ale trzeba pamietac ze nowe konstrukcje np sigm klada stare konstrukcje nikkorow
    Taaa, np. manualny Nikkor 10-20 H.C. był niezwykle popularny w latach 70-tych w środowisku fotografów wrotkarzy...

Domyślnie

oj nie znam manuali wybacz chodzilo mi o konstrukcje AF

Domyślnie

Mam ten obiektyw (Sigma 10-20) od wiosny i jestem zadowolony. Oczywiście mogę potwierdzić, że świetnie sprawdza się przy fotografii krajobrazu (np. http://plfoto.com/1026474/zdjecie.html ), w sytuacjach gdzie łatwo wychwycić zniekształcenia kształtu (architektura, postacie ludzkie) jest gorzej, dlatego trzeba uważać przy kadrowaniu. Przy ogniskowej 10~12 wchodzi w grę nakręcenie tylko jednego filtru np. użycie UV + Polar powoduje, że Polar będzie widoczny w rogach kadru.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A_tomek Zobacz posta
    GARY!!!! Zgadnij co przepięknie widać na tym zdjęciu!!!!!!!

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów