Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    j b
    Gość

Domyślnie Lamby studyjne czy strobbing?

Witam!
    Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna lamp, które zamierzam wykorzystać w domowym studio, oraz w plenerze. Waham się nad 2x SB800 oraz zestawem 2x Quantuum R+ 300 Dual Power. http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...ual-power.html Jestem zielony w temacie lamp. Moim priorytetem jest możliwość zabrania tych lamp w plener. I tu zaleta Quantuumów, zasilanie akumulatorowe. 1. Czy ktoś miał styczność z tym zestawem? 2. Czy jest możliwość pełnej współpracy z D5000? 3. Czy jest możliwość połączenia dwóch R + 300 do jednego akumulatora? Mógłbym przecież kupić jedną lampę poza zestawem i już jestem 400 zł do przodu. 4. Czy 2x 300Ws jest wystarczająca? 5. Czy jest możliwość podłączenia 600Ws do tego akumulatora?

Dziękuje wszystkim za ewentualną pomoc i proszę o wyrozumiałość.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez j b Zobacz posta
    1. Czy ktoś miał styczność z tym zestawem?
    2. Czy jest możliwość pełnej współpracy z D5000?
    3. Czy jest możliwość połączenia dwóch R + 300 do jednego akumulatora? Mógłbym przecież kupić jedną lampę poza zestawem i już jestem 400 zł do przodu.
    4. Czy 2x 300Ws jest wystarczająca?
    5. Czy jest możliwość podłączenia 600Ws do tego akumulatora?
    1. tak
    2. co rozumiesz przez pełna współpracę? Mam nadzieję, że nie TTL, bo tego ci nie da żadna lampa studyjna. D5000 będzie współpracował z tą lampą tak jak każdy iny aparat.
    3. nie ma takiej opcji. Nawet gdyby samemu zrobić rodzielacz (a wtyczki sa baaardzo nietypowe) to ten akumulator starcza na 150 błysków przy jednej lampie. Przy 2 szt by starczał na 75. Mało.
    4. to zależy do czego. Do większości zastosowań amatorskich - tak
    5. 600 WS musi mieć lampa. Możliwe, że akumulator pasuje, ale 600WS zżera więcej energii, więc akumulator dobrze by było gdyby miał większa pojemność niz ten od lampy 300 WS.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-12-2009 o 22:32
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

j b
    Gość

Domyślnie

Dziękuje za szybką odpowiedź. Wątpliwość do drugiej odpowiedzi: tzn, że czas błysku jest ustalany ręcznie? ( przepraszam, za moje pytanie, ale nie posiadam doświadczenia w tej kwestii). Które rozwiązanie uważałby Pan za lepsze?

Domyślnie

to znaczy ze samemu musisz obliczyc ekspozycje (najlepiej ze swiatlomierzem do pomiaru swiatla blyskowego) i jechac na manualu - o wszelkich 'automatach' zapomnij ....
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Aparat przy pracy na lampach studyjnych koniecznie się ustawia w trybie manualnym (ISO, przysłona, czas). Czas musi być ustawiony na dłuższy niz podany w instrukcji body czas synchronizacji. Czyli u ciebie chyba na 1/200 lub dłuższy. Zalezy jak synchronizujesz. Jak tanim radiem to nawet 1/160 lub 1/125s.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów