Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: DR w D700

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

to je lepsze
    http://www.dxomark.com/index.php/eng...d3%29/Fujifilm
    o ile to wiarygodne teściki są, szkoda, że tam nie ma D3S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    to je lepsze
    http://www.dxomark.com/index.php/eng...d3%29/Fujifilm
    o ile to wiarygodne teściki są, szkoda, że tam nie ma D3S
    Wiarygodne...
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    DxOmark mówi troszkę coś innego

Zakładka Dynamic Range:

http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/296%7C0/(appareil2)/297%7C0/(appareil3)/176%7C0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Canon

Podsumowując: krzywe D3 i D700 prawie sie pokrywają, a Canon-a 5D sporo niżej.
    Ja bardziej wierzę dxo, radzę do oceny matrycy przyglądac się tej www, a nie dprev.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    heh, mam nadzieję, że zauważę dużą różnicę po przejściu z D300
    To zależny co podepniesz... Bo sample w identycznych warunkach z D300 i 17-55 i D700 i 24-70 wyglądają identycznie... I konia z rzędem temu, kto je odróżni bez exif... I nie piszcie mi o wysokich ISO...
    Ostatnio edytowane przez NBA ; 08-12-2009 o 23:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja bardziej wierzę dxo, radzę do oceny matrycy przyglądac się tej www, a nie dprev.
    Jedne i drugie testy wykonywane są prawidłowo - nie wiedzieć tylko dlaczego dpreview z uporem maniaka testuje DR w jpegach. Sprawa jest o tyle zabawna, że jpeg jest formatem z góry zaprojektowanym na kontrastowość ~8EV i naturalną rzeczy koleją wszyscy producenci starają się tak poprowadzić TRC profilu aparatu, by pliki jpeg z puszki wynikowo miały właśnie cóś koło tego.

Domyślnie

wiem i dlatego dprev nie polecam. Jak na 8 bitach pokazywać duże DR, skoro ostatnio producenci przeszli z 12 bitowego na 14-bitowy nef. A MF nawet 16-bit. Zresztą wystarczy poczytać wyjaśnienia na optycznych jak istotne sa niektóre niuanse dla oceny jakości matrycy. Np wyostrzanie jpg (a w końcu ono musi być jakoś fabrycznie domyslnie ustawione, w róznych body może być inaczej)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

a od kiedy ilosc bitow np 12/14 ma zwiazek z DR?

pzdr.
    A.

Domyślnie

No ma. Wyobraź sobie skrajność. Kilka poziomów szarości do zarejestrowania rozpiętości np 16 EV.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    a od kiedy ilosc bitow np 12/14 ma zwiazek z DR?

pzdr.
    A.
    Jeśli mamy na myśli całkowity zakres, czyli 0-MAX, to rzeczywiście, teoretycznie nie ma.

Ma natomiast na precyzję odwzorowania odcieni. Jest tak, jak pisze Jacek, np. przy 8 bitach w danym miejscu jest totalny przepał lub sam szum, a przy większej ilości bitów może być jeszcze jakaś informacja. Najważniejsze jest i tak to co zarejestruje matryca. Od góry jest to ograniczone pojemnością podłożową fotodiody, natomiast od dołu wszelkimi szumami przy przetwarzaniu.
    Nikon.

Domyślnie

no wlasnie, nie ma zwiazku z DR tylko ma zwiazek z tonalnoscia, odwzorowaniem szczegolow

pzdr.
    A.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów