to je lepsze
http://www.dxomark.com/index.php/eng...d3%29/Fujifilm
o ile to wiarygodne teściki są, szkoda, że tam nie ma D3S![]()
Szukaj
to je lepsze
http://www.dxomark.com/index.php/eng...d3%29/Fujifilm
o ile to wiarygodne teściki są, szkoda, że tam nie ma D3S![]()
Ostatnio edytowane przez NBA ; 08-12-2009 o 23:09
Jedne i drugie testy wykonywane są prawidłowo - nie wiedzieć tylko dlaczego dpreview z uporem maniaka testuje DR w jpegach. Sprawa jest o tyle zabawna, że jpeg jest formatem z góry zaprojektowanym na kontrastowość ~8EV i naturalną rzeczy koleją wszyscy producenci starają się tak poprowadzić TRC profilu aparatu, by pliki jpeg z puszki wynikowo miały właśnie cóś koło tego.
wiem i dlatego dprev nie polecam. Jak na 8 bitach pokazywać duże DR, skoro ostatnio producenci przeszli z 12 bitowego na 14-bitowy nef. A MF nawet 16-bit. Zresztą wystarczy poczytać wyjaśnienia na optycznych jak istotne sa niektóre niuanse dla oceny jakości matrycy. Np wyostrzanie jpg (a w końcu ono musi być jakoś fabrycznie domyslnie ustawione, w róznych body może być inaczej)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
a od kiedy ilosc bitow np 12/14 ma zwiazek z DR?
pzdr.
A.
No ma. Wyobraź sobie skrajność. Kilka poziomów szarości do zarejestrowania rozpiętości np 16 EV.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jeśli mamy na myśli całkowity zakres, czyli 0-MAX, to rzeczywiście, teoretycznie nie ma.
Ma natomiast na precyzję odwzorowania odcieni. Jest tak, jak pisze Jacek, np. przy 8 bitach w danym miejscu jest totalny przepał lub sam szum, a przy większej ilości bitów może być jeszcze jakaś informacja. Najważniejsze jest i tak to co zarejestruje matryca. Od góry jest to ograniczone pojemnością podłożową fotodiody, natomiast od dołu wszelkimi szumami przy przetwarzaniu.
Nikon.
no wlasnie, nie ma zwiazku z DR tylko ma zwiazek z tonalnoscia, odwzorowaniem szczegolow![]()
pzdr.
A.
Skontaktuj się z nami