Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: drukowanie raw

Domyślnie drukowanie raw

witam,
    mam takie pytanie do was..
    wyczytalem,ze do druku, w niektorych modelach puszek, najlepiej nadaja sie rawy.
    czy po obrobce rawa i zapisaniu w rozszerzeniu jpeg, wydruk bedzie tracil na wartosci?
    jezeli tak,to w jakim rozszerzeniu zapisac zdjecie?
    dodam,ze obrabiam w lightroomie.
    pozdrawiam
    aparat + kit www.korzewa.com

Domyślnie

RAW nie jest zdjęciem tylko zrzutem zapisu z matrycy i jako taki nie nadaje się do druku bez konwersji.
    Po konwersji możesz zapisać do jpeg o docelowych wymiarach wydruku, wtedy maszyna nie będzie ci skalować i obcinać krawędzi automatycznie.
    Canon-Foto-Klub
    C5D, S12-24, C24-70/2.8, C70-200/2.8IS
    Samsung NX10, NX30/2.0, NX18-55 OIS

Domyślnie

Jesli nie chcesz stracic jakosci to eksportujac z LR zapisz w nieskompresowanym TIFFie, albo w TIFFie z kompresja ZIP.
    Jpg to zawsze jakas tam kompresja, chociaz jak ustawisz odpowiednio mala kompresje to tych strat jakosci nie zauwazysz.
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    chociaz jak ustawisz odpowiednio mala kompresje to tych strat jakosci nie zauwazysz.
    Póki nie będziesz chciał znów coś zmienić, obrobić. Tiffa można zapisać w 16 bitach i więcej. JPG jest z założenia 8 bitowy.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez notic Zobacz posta
    mam takie pytanie do was..
    wyczytalem,ze do druku, w niektorych modelach puszek, najlepiej nadaja sie rawy.
    czy po obrobce rawa i zapisaniu w rozszerzeniu jpeg, wydruk bedzie tracil na wartosci?
    jezeli tak,to w jakim rozszerzeniu zapisac zdjecie?
    to jedno z oryginalniejszych miejsc gdzie nietrafnie umieszczono swoje zapytanie.
    Co tobą kierowało? Dawać takie pytania w dziale poświęconemu poradom prawnym?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to jedno z oryginalniejszych miejsc gdzie nietrafnie umieszczono swoje zapytanie.
    Co tobą kierowało? Dawać takie pytania w dziale poświęconemu poradom pRAWnym?
    Może to?
    Jarek

Domyślnie

Co tobą kierowało? Dawać takie pytania w dziale poświęconemu poradom prawnym?
    rzeczywiscie masz racje dzial 'Fotografia - zdjęcia i ich obróbka' wraz z poddzialem 'Fotografia - tematy ogólne', nie ma sie nic do mojego pytania..
    tak sprawa wyglada,ze to nie ja jestem tutaj moderatorem i nie znam kazdego zakamarka forum tak jak Ty.
    jezeli znajdziesz odpowiednie miejsce, prosilbym o przeniesienie mojego watku.
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez notic Zobacz posta
    rzeczywiscie masz racje dzial 'Fotografia - zdjęcia i ich obróbka' wraz z poddzialem 'Fotografia - tematy ogólne', nie ma sie nic do mojego pytania..
    tak sprawa wyglada,ze to nie ja jestem tutaj moderatorem i nie znam kazdego zakamarka forum tak jak Ty.
    jezeli znajdziesz odpowiednie miejsce, prosilbym o przeniesienie mojego watku.
    pozdrawiam
    ja już przeniosłem wątek w momencie gdy pisałem swój pierwszy post i nie umieściłeś wątku tam gdzie piszesz. Umieściłeś go w dość zakamuflowanym dziale "Fotografia a prawo".
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja już przeniosłem wątek w momencie gdy pisałem swój pierwszy post i nie umieściłeś wątku tam gdzie piszesz. Umieściłeś go w dość zakamuflowanym dziale "Fotografia a prawo".
    w takim badz razie zwracam honor.
    musialem popelnic jakis blad, bo mial znalezc sie tutaj; )
    pozdrawiam i dzieki

Uprawnienia umieszczania postów