Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie D90-mapowanie pikseli

Witam
    Kupiłem D90 porobiłem parę zdjęć i po zgraniu na komputer okazało się że w lewym górnym rogu każdego zdjęcia na ciemnym tle błyszczy czerwony punkcik . Oddałem aparat do sklepu do naprawy i dzisiaj go odebrałem z adnotacją servisu Nikona - wykonano mapowanie pikseli wg specyfikacji producenta. Czy ten zabieg zapewni że w przyszłości nie będę miał takiej samej usterki i czy matryca jest w pełni sprawna. Kupując taki aparat nie spodziewałem się że po paru dniach użytkowania będę go oddawał do naprawy. Wcześniej miałem D70s i żałuje że mnie pokusiło i wymieniłem na D90 , nie miałem z nim żadnych problemów , lepiej leżał w ręce był większy i solidniej wykonany.
    Proszę o wytłumaczenie mojego problemu.
    Pozdrawiam
    D90 , Nikkor 17-55mm f/2,8 DX , Tamron SP AF 90 mm f/2,8 Di Macro , Sigma 70-200 mm f/2,8 Ex APO DG HSM , SB600 , Z Fc , Nikkor 16-50 mm f/3,5-6,3 VR

Domyślnie

Hot/bad pixele w D90 to normalne, i nie zawracaj sobie tym glowy. Mapowanie to 'uzupelnianie' wadliwego pixela wartoscia odczytana z pixela obok. Nie gwarantuje to, ze w przyszlosci nic nowego sie nie pojawi.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BodzioBB Zobacz posta
    Czy ten zabieg zapewni że w przyszłości nie będę miał takiej samej usterki i czy matryca jest w pełni sprawna.
    Może wystąpić i nie jest w 100% sprawna.

Kupując taki aparat nie spodziewałem się że po paru dniach użytkowania będę go oddawał do naprawy.
    Jak to się nazywa, psychoza? To można wyleczyć

Wcześniej miałem D70s i żałuje że mnie pokusiło i wymieniłem na D90
    Ja też żałuję.

nie miałem z nim żadnych problemów , lepiej leżał w ręce był większy i solidniej wykonany.
    A testowałeś D70s?

Proszę o wytłumaczenie mojego problemu.
    Nie chcę być niegrzeczny.

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=121822
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=120384
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

kupiłem D300s i od razu na pierwszej fotce zaświecił hot pixel........ W tej chwili matryce mam zmapowaną i problemu już nie ma. Radzę jednak sprawdzić czy hot pixel nie występuję mimo mapowania na filmach przy ustawieniu niskiej rozdzielczości np 640 x 424 bo w moim przypadku tak jest i w serwisie powiedziano mi że nie da się z tym nić zrobić... na szczęście w HD go nie widać.......

Jakiś czas temu miałem D60. 2 hoty wystąpiły w przeciągu 800 klatek. Po mapowaniu przekroczyłem na liczniku 7000 klatek i już się nic nie pojawiło...........

Z tego co piszą tu zawodowcy w tym temacie to cytat: "Hoty były....są..... i będą" oby tylko jak najmniej i jak najrzadziej świeciły.....

Pozdrawiam
    | Nikon | D4 | D800 | N.16 f2.8 fisheye | N.24 f1.4 | N.24-70 f2.8 | N.58 f1.4 | N.70-200 f2.8 VRII | SB600 | SB900 | SB910

Uprawnienia umieszczania postów