Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Jesienny EPMM

Domyślnie Jesienny EPMM

Pora roku taka a nie inna, pokazowo już pozamiatane więc wrzucam kilka moich strzałów z krótkiej sesji na lotnisku 1 eskadry lotnictwa taktycznego.

01.

02.

03.

04.

05.

06.

07.

08.

09.

10.

pzdr i miłego weekendu życzę.
    Nikon N70 ale to było bardzo dawno temu
    Canon robi najlepszy sprzęt a najlepsze zdjęcia robi ... ludzie robią najlepsze zdjęcia

Domyślnie

fajny secik podoba mi się
    szkoda tylko, że na 04 nie weszły całe marchewy, bo fajna fotka jest

Domyślnie

kadry generalnie mile dla oka, panoramowanka rowniez

natomiast uwagi mialbym do kolorystyki - troche mdlo, brak kontrastu i sie to troche wszystko zlewa momentami - mozna by nad tym przysiasc jeszcze w obrobce

no i ostrosc - albo jest mydelko szklo, albo duza czesc poruszona - wyrokowac nie bede bo to by trzyma na duzych obrazkach ocenic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    natomiast uwagi mialbym do kolorystyki - troche mdlo, brak kontrastu i sie to troche wszystko zlewa momentami - mozna by nad tym przysiasc jeszcze w obrobce
    Jak napiszesz co się zlewa i gdzie jest mydło to będę mógł się ustosunkować.

no i ostrosc - albo jest mydelko szklo, albo duza czesc poruszona - wyrokowac nie bede bo to by trzyma na duzych obrazkach ocenic
    No to napisz która to duża cęść jest poruszona ...

pzdr
    Canon robi najlepszy sprzęt a najlepsze zdjęcia robi ... ludzie robią najlepsze zdjęcia

Domyślnie

Fajne fotki. Gratuluję
    Takie małe OT zawsze się zastanawiam skąd piloci wiedzą ile mogą podnieść dziób przy starcie żeby nie rysować ogonem po pasie. Tak patrząc na zdjęcie numer 1 według mnie jest pomiędzy ogonem a pasem jest może z 1,5 metra. Lekki ruch drążka i po zabawie.
    Pozdrawiam Dawid
    https://www.dawidszczech.pl/
    D500, D750, N 24-70 2.8, N 50 1.8, N 85 1.8 T 17-55 2.8

Domyślnie

np 1, 2, 3 panoramki na 8 i 9 tez... w tych ostatnich fragment samolotu z blyskiem-gwiazdka jest ostry, a dziob juz lekko mydlasty (efekt gdy robisz panorame na tyle dlugim czasie, ze rozne elementy samolotu poruszaja sie w stosunku do obiektywu z roznymi predkosciami i fragment jest ostry, inny fragment nie)

nie wiem czy to ruszone, czy efekt braku wyostrzenia po zmniejszeniu, czy mydelka-obiektywu + warunkow na zewnatrz

mowie o pierwszym wrazeniu wizualnym po obejrzeniu fotek na forum

fotki generalnie sie podobaja, ale ogolnie jest wrazenie miekkosci (ale takiej bardziej mdlej - za malo kontrastu) i spranej kolorystyki (obrobka mozna by troche zaakcentowac oddzielic pierwszy plan czyli samolot od tla)

Domyślnie

Dla mnie wszytskie bomba, a wygrywa 6.

pozdro

K.

Domyślnie

np 1, 2, 3 panoramki na 8 i 9 tez... w tych ostatnich fragment samolotu z blyskiem-gwiazdka jest ostry, a dziob juz lekko mydlasty (efekt gdy robisz panorame na tyle dlugim czasie, ze rozne elementy samolotu poruszaja sie w stosunku do obiektywu z roznymi predkosciami i fragment jest ostry, inny fragment nie)

nie wiem czy to ruszone, czy efekt braku wyostrzenia po zmniejszeniu, czy mydelka-obiektywu + warunkow na zewnatrz

mowie o pierwszym wrazeniu wizualnym po obejrzeniu fotek na forum
    No więc odnośnie pierwszych trzech ... samoloty są ostre na całych długościach, problemy z odbiorem mogą być podyktowane różnicą w ustawieniu monitorów, przyznam się bez bicia, że nie mogę z tym sobie do końca poradzić.
    Samolot na 9 ten z błyskiem jest ostry na całej długości, na 8 przód lekko "rozklekotany" w związku z bardzo długim czasem.

fotki generalnie sie podobaja, ale ogolnie jest wrazenie miekkosci (ale takiej bardziej mdlej - za malo kontrastu) i spranej kolorystyki (obrobka mozna by troche zaakcentowac oddzielic pierwszy plan czyli samolot od tla)
    Co do braku kontrastu i mdłych kolorów to uwaga jak wyżej, problem tylko w tym, że ogladałem je na dwóch róznych kopmach i średnia jeśli chodzi o kontrast i nasycenie wychodziła przyzwoicie.

Cytat Zamieszczone przez malyd77 Zobacz posta
    Fajne fotki. Gratuluję
    Takie małe OT zawsze się zastanawiam skąd piloci wiedzą ile mogą podnieść dziób przy starcie żeby nie rysować ogonem po pasie. Tak patrząc na zdjęcie numer 1 według mnie jest pomiędzy ogonem a pasem jest może z 1,5 metra. Lekki ruch drążka i po zabawie.
    Kąt natarcia do startu ustawia się albo po odpowiednim ułożeniu horyzontu naturalnego, albo po zobrazowaniu na HUDzie. Ten prześwit pomiędzy dyszami a pasem uwierz mi nie jest aż tak duży (1,5m) .

Cytat Zamieszczone przez upadek Zobacz posta
    fajny secik podoba mi się
    szkoda tylko, że na 04 nie weszły całe marchewy, bo fajna fotka jest
    No właśnie, bez bicia się przyznaję, że to pełny kadr i cwaniak mnie zaskoczył, bo miało być bez AB, było z i manewrem na mnie, wiem, że się tłumaczę ale nie mam nic innego na usprawiedliwienie ... no może jeszcze, że fotka stałką robiona i zoooomnąć się nie dało!

Domyślnie

4,8,9,10... nie wiem czy nie były PSocone, ale jak dla mnie utrzymanie takiej ostrości fotografowanego obiektu przy tak dużym rozmyciu tła jest aż niewiarygodne. Może za mało robiłem zdjęć poruszającym się obiektom, ale pewnie focąć samoloty doszedł bym do czegoś jak na fotce 3. A ostrość na tych zdjęciach powala. Dla mnie tamte świetne.
    Nikon system...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sidek Zobacz posta
    4,8,9,10... nie wiem czy nie były PSocone, ale jak dla mnie utrzymanie takiej ostrości fotografowanego obiektu przy tak dużym rozmyciu tła jest aż niewiarygodne. Może za mało robiłem zdjęć poruszającym się obiektom, ale pewnie focąć samoloty doszedł bym do czegoś jak na fotce 3. A ostrość na tych zdjęciach powala. Dla mnie tamte świetne.
    No oczywiście, że były PSocone..!!! Jak inaczej miałem je pomniejszyć np ..? A jeśli chodzi o innego rodzaju "psucie" to nic nie było ruszane. Co do długich czasów i ostrości ... praktyka to jedyne co mogę polecić ... no i zapraszam w takim razie do mich wątków o Axalp.

pzdr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów