Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Question Nowa Lampa Nikona???

Hej!

Natknalem sie ostatnio w sieci na informacje, ze Nikon wraz z premiera D40 (?) zaprezentuje nowa Lampe! Czy ktos cos wiecej slyszal? Czy to tylko informacja zaslyszana od kolegi wujka kuzyna ktorego tesc jest cieciem w drukarni ulotek olimpusa!

Tak sie sklada ze przymierzam sie do lampy i gdyby przy okazji swiat i premiery nowej lampy spadly ceny sb-800 bylbym wniebowziety!

pozdrawiam

Domyślnie

Po tym co Nikon (rzekomo) ma zamiar zrobić z D40 - a dokładniej co mu OBCIĄĆ - to nie zdziwiłbym się, gdyby ta nowa lampa była dedykowana właśnie do D40, miała "najnowszy" system pomiaru światła błyskowego i40-TTL, który będzie w D40 jako pierwszym, i nie gadała ze "starszymi" systemami. No, co najwyżej full manual . Acha! Głowica tylko w 1 płaszczyźnie, LP najwyżej 35 na max zoomie. To by się zgadzało, dlaczego SB 600 idzie do lamusa (podobno). Wtedy cena SB 800 jako jedynej, sensownej lampy może poszybować wysooooooookoooooooooooo......

P.S. Gdzie znalazłeś takie ciekawe wieści???
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

Gdzie znalazlem? Sam juz nie pamietam (wiem glupio brzmie) Chyba na jakims angielskim forum, gdzie ludzie komentowali owego rzekomego D40. Powiedzialbym ze jest to informacja pewna na 15% Kolo wypowiadal sie ze Wlasnie czeka nas Przy okazji promocji nowego aparatu nowa lampa

Domyślnie

więc jest to tak samo pewne jak moje prognozy
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

jest lampa nowa do nikona ..sb400. Do zobaczenia na zdjeciach w tym artykule:
    http://fotopolis.pl/index.php?n=5089

Domyślnie Nowa lampa, nowy aparat

Wszelkie nowinki są zawsze na Dpreview (nawet jak ktoś angielskiego nie zna, to obrazki może obejrzeć):

http://www.dpreview.com/news/0611/06...speedlight.asp

Mi ta lampka trochę przypomina głowę ET... Nie wygląda mi to na jakiś cud techniki.

Paweł

Natomiast co Nikon oficjalnie wycofuje widać tu:

http://www.europe-nikon.com/family/e...broad/178.html
    Ostatnio edytowane przez PaSkal ; 16-11-2006 o 11:34 Powód: dodatkowe info.
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaSkal Zobacz posta
    Wszelkie nowinki są zawsze na Dpreview (nawet jak ktoś angielskiego nie zna, to obrazki może obejrzeć):

http://www.dpreview.com/news/0611/06...speedlight.asp

Mi ta lampka trochę przypomina głowę ET... Nie wygląda mi to na jakiś cud techniki.

Paweł

Natomiast co Nikon oficjalnie wycofuje widać tu:

http://www.europe-nikon.com/family/e...broad/178.html

niestety brakuje najważniejszej informacji, czy to to będzie dało się sterować w CLS. Bo jeśli tak i cena byłaby atrakcyjna to ta lampa nie byłaby taka głupia
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Domyślnie

Mnie ciekawi czy lampa o takiej konstrukcji bedzie posiadała możliwość pochylania
    palnika. Jeśli nie, to przy stosunkowo niewielkiej liczbie przewodniej nie bardzo widzę sens
    zakupu. Chyba wiele więcej nie wniesie w stosunku do tej wbudowanej.
    Przypuszczam że cena allegrowata będzie na poziomie 600zł.
    Żeby było taniej to nie wierzę za bardzo.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa, Wawer

Domyślnie

Z tego co widac na dpreview to mamy palnik odchylany, ale na boki nie bardzo, moc lampki nie powala, skoro to sie nazywa SB-400 to wbudowana w d40 powinna dostac nazwe SB-200 (w koncu GN 17 czyli mocniejsze niz inne)

Nie ma żadnej wzmianki o Advanced Wireless Lightning (to nie to samo co CLS). Czyli jest to takie SB-R200 ze stopką, odchylaniem fajerki ale bez bezprzewodowego. A nie, jest mociejsza od SB-R200. Ale do SB-600 to daleko.

A ograniczenie do trybu ittl to masakra.

Albo bedzie kosztowac 200 zł albo nie widze sensu.
    Ostatnio edytowane przez GreenToad ; 16-11-2006 o 16:36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GreenToad Zobacz posta
    Z tego co widac na dpreview to mamy palnik odchylany, ale na boki nie bardzo, moc lampki nie powala, skoro to sie nazywa SB-400 to wbudowana w d40 powinna dostac nazwe SB-200 (w koncu GN 17 czyli mocniejsze niz inne)

Nie ma żadnej wzmianki o Advanced Wireless Lightning (to nie to samo co CLS). Czyli jest to takie SB-R200 ze stopką, odchylaniem fajerki ale bez bezprzewodowego. A nie, jest mociejsza od SB-R200. Ale do SB-600 to daleko.

A ograniczenie do trybu ittl to masakra.

Albo bedzie kosztowac 200 zł albo nie widze sensu.
    na stronie nikona jest więcej zdjęć sb-400 i na ściance tylnej (jeśli to tak można nazwać) jest tylko przycisk ON/OFF i dioda ready więc niestety wywalania bezprzewodowego to napewno nie ma
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów