Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Domyślnie

Ej no, to chyba nie tak. Nikt za Arta zdjęć nie zrobi. Nie poda uniwersalnych recept.
    Nie skomponuje kadru.
    Ale można pokazać, że w obróbce jest masa możliwości do wykorzystania.
    Skoro sam autor wystawił nefa z prośbą o podpowiedzi to naganne jest Twoim zdaniem
    próbowanie?
    Lepiej napisać "słabe foto" i na tym zakończyć temat?
    Oj

Domyślnie

Tak, zamieścił nefa, bo o to prosiłem. Tam macie wszystkie dane dotyczące parametrów, naświetlania itp.
    Sam widzę, że parametry nie dokońca sa dobre (a ze mnie żaden krajobrazowiec). Ale poza 1 wpisem nikt nie zwrócił na to uwagi. Może zostało mi za wiele z czasów analoga, kiedy nie można już było nic poprawić i trzeba było starać sie prawidłowo naświetlać i kadrować. Ale ok, może faktycznie coraz bardziej liczy się obróbka niż samo fotografowanie.
    Aparat, dwie stałki i lampa.

Domyślnie

Artur, da się spokojnie obrobić to zdjęcie - kwestia wyciągnięcia cieni. Fakt, pojawiają się szumy w tych miejscach, ale po zmniejszeniu zdjęcia są w zasadzie pomijalne. To zdjęcie jest obarczone sporymi kontrastami które są problemem dla matrycy aparatu cyfrowego. W takich przypadkach trzeba sobie pomagać, np filtrem połówkowym (nie mylić z połówką ) celem zmniejszenia kontrastu, można zrobić kilka ekspozycji i zastosować technikę HDR, można wreszcie zrobić zdjęcie w RAW tak jak Ty i wyciągnąć cienie w narzędziu graficznym, możesz też użyć aparatu średnio bądź wielkoformatowego tam rozpiętość tonalna zdjęcia możliwa do zarejestrowania jest o wiele większa, możesz też użyć zwykłego analoga i też zarejestrujesz więcej tym bardziej jeśli użyjesz kliszy BW. Pozdrawiam i powodzenia.
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maximus Zobacz posta
    Tak, zamieścił nefa, bo o to prosiłem. Tam macie wszystkie dane dotyczące parametrów, naświetlania itp.
    Sam widzę, że parametry nie dokońca sa dobre (a ze mnie żaden krajobrazowiec). Ale poza 1 wpisem nikt nie zwrócił na to uwagi. Może zostało mi za wiele z czasów analoga, kiedy nie można już było nic poprawić i trzeba było starać sie prawidłowo naświetlać i kadrować. Ale ok, może faktycznie coraz bardziej liczy się obróbka niż samo fotografowanie.
    Oj Zdzisiu nic wsparcia dla kolegi co do parametrów to były moje początki, a co do czasu na plenery to sam wiesz, jak to jest jak ma się małe szkraby A zdjęcie wstawiłem, bo wydaje mi się, że lepiej poznałem NX 2 i dopiero teraz poczułem się na siłach, żeby spróbować je obrobić
    Ostatnio edytowane przez ART69 ; 19-11-2009 o 13:44
    Nikon D90 + NIKKOR 18-105 mm + NIKKOR 85 mm 1.8 D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maximus Zobacz posta
    Zastanawiam się dlaczego Twoja pomoc ograniczyła się do wysłania Artura razem z NEF-em na forum, z tego co piszesz jesteś doświadczonym fotografem...
    Tu nie chodzi o napisanie przewodnika jak obrobić to konkretne zdjęcie, pomocy naukowych jest w necie bez liku. Trzeba jedynie chcieć do nich sięgnąć, a potem, niech zacytuję jednego z lepszych tutaj fotografów:

Nemeth

"1. Dużo czytać o fotografii jako takiej, kompozycji, ekspozycji, etc.
    2. Oglądać prace innych fotografów (i broń cie panie Boże ograniczać się do tego forum). Czytać jak je zrobili, starać się samemu dojść do tego.
    3. Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.

Nie jesteś pierwszym, który wrzuca jedno zdjęcie i mówi - powiedzcie co zrobić, żeby było lepiej...
    Tu nie ma prostej recepty. Jak masz talent to pozostaje Ci tylko praca, praca, praca... Efekty przyjdą z czasem."

A tak przy okazji: na swoją wersję Arturowej fotografii poświęciłem jakieś 7-10 minut. Trochę wstyd, to niewiele jak na kolegę.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Z Arturem rozmawialismy wczoraj, co prawda krótko na temat tej fotki, może kiedy się spotkamy będzie więcej czasu na pogaduchy.
    Sam nie robie krajobrazów, choć ten dział oglądam na bierząco. Jest tu cała masa bardzo dobrych prac i wiele słabych.
    Z całym szacunkiem dla was wszystkich, wiem, że wielu z was wkłada w to dużo serca i pracy.
    Ale dlaczego niektórych zirytowało poruszenie samego procesu fotografowania, dlaczego jest skazany na krytykę, czy jedyny słuszny temat to obróbka ?
    Aparat, dwie stałki i lampa.

Domyślnie

Przyznam, że Maximus ma sporo racji w tym co pisze. Sedno sporu wyraził bym zdaniem. Róbmy na etapie fotografowania bezbłędnie, aby potem obróbką podkreślić to o co nam chodziło w kadrze,.. a nie go ratować..,czego wszystkim Kolegom i oczywiście sobie życzę. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamoń Zobacz posta
    Przyznam, że Maximus ma sporo racji w tym co pisze. Sedno sporu wyraził bym zdaniem. Róbmy na etapie fotografowania bezbłędnie, aby potem obróbką podkreślić to o co nam chodziło w kadrze,.. a nie go ratować..,czego wszystkim Kolegom i oczywiście sobie życzę. Pozdrawiam.
    Amen!

Domyślnie

Art rzeczywiscie zle to naswietliles. W aparacie miales -1,65 EV i dlatego tez w programie manual elektroniczna podzialka ekspozycji wskazywala Tobie o tyle mniej.
    Masz tu moja pojechana wersje wczesnego zachodu w Twoim kadrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GUINNESSts Zobacz posta
    Art rzeczywiscie zle to naswietliles. W aparacie miales -1,65 EV i dlatego tez w programie manual elektroniczna podzialka ekspozycji wskazywala Tobie o tyle mniej.
    Masz tu moja pojechana wersje wczesnego zachodu w Twoim kadrze

świetna obróbka. Śmiem twierdzić, ze najlepsza z dotychczasowych.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów