Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: sb800

Domyślnie

W instrukcji :
    Ni-Mh 2000 - 5(2.9),4(4)
    Ni-Cd 1000 - 5(3.5),4(4)
    Niklowe - 5(5),4(6)
    Litowe - 5,4(7.5)
    Alkaliczno-manganowe - 5(5),4(6)
    Za nawiasem liczba ogniw , w nawiasie czas ladowania.
    W necie jest dostepna zeskanowana instrukcja do 800-ki po polsku.

Wlozylem wczoraj naladowane akku 2500 Photo i mam wrazenie , ze znacznie szybciej sie laduja.
    Moze to moje odczucie , moze lampa nie blyskala z maksymalna moca i dlatego tak szybciutko sie ladowala.
    Fotki robilem w 12m2 pokoju , calkowicie zgaszone swiatlo , ladowala sie okolo lub ponizej sekundy.

Domyślnie

ok, dzięki za szybką odpowiedź
    więc tą kwestią nie muszę się przejmować...
    pozostała tylko ta druga sprawa

2. jak się sprawdza w dużych pomieszczeniach - sale balowe, kościoły?...

Domyślnie

Tutaj zdania sa podzielone.
    Jak pisalem , mialem ten sam dylemat i dostalem rozne odpowiedzi (starczy 600-ka a inni wez 800-ke) ale znalazlem najtaniej 600-ke za 820 , 800-ke za 1350 , doliczylem rozpraszacz do 600-ki i wyszlo 450 roznicy.
    Nie wiem na ile mozna je wykorzystac , dopiero czytam instrukcje ale 800-ka ma dolaczone filtry barwne.
    Wzialem pod uwage to , ze 800-ka ma wieksza liczbe przewodnia , ma pochylana do dolu o 7 stopni glowke w przyszlosci moze wykorzystam funkcje , ktorych nie ma 600-ka.
    Poza tym nie wiem czy pisalem ale u mnie transakcja byla polaczona ze szklem , dostalem wiekszy rabacik i po sprawie , 600-ki nie mieli wogole , wiec problem z wyborem sam sie niejako rozwiazal
    Ostatnio edytowane przez pdzran ; 10-10-2006 o 11:53

Domyślnie

juniorgm napisal:

> Fibro miałeś rację, był wyciągnięty ten rozpraszacz zamontowany w lampie. Niestety nigdzie nie przeczytałem w > instrukcji, że jego wyciągnięcie powoduje że wyłącza się automatyczny zoom. No ale pierwsze koty za płoty. > A teraz idę dalej patrzeć co i jak z lampką.

> Dzięki wszystkim za pomoc !

Oj nieladnie klamac wprawdzie nie mam instrukcji przed soba ale na 100% jest tam napisane ze wyciagniecie rozpraszacza i nalozenie dyfuzora powoduje zablokowanie zooma na odpowiednio 14 i 18mm.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez juniorgm Zobacz posta
    Fibro miałeś rację, był wyciągnięty ten rozpraszacz zamontowany w lampie. Niestety nigdzie nie przeczytałem w instrukcji, że jego wyciągnięcie powoduje że wyłącza się automatyczny zoom.
    bo sabinki tak mają w przeciwieństwie do metzów, którym nie przeszkadzają dodatkowe atrakcje założone na palnik
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa, Wawer

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaki71 Zobacz posta
    juniorgm napisal:

> Fibro miałeś rację, był wyciągnięty ten rozpraszacz zamontowany w lampie. Niestety nigdzie nie przeczytałem w > instrukcji, że jego wyciągnięcie powoduje że wyłącza się automatyczny zoom. No ale pierwsze koty za płoty. > A teraz idę dalej patrzeć co i jak z lampką.

> Dzięki wszystkim za pomoc !

Oj nieladnie klamac wprawdzie nie mam instrukcji przed soba ale na 100% jest tam napisane ze wyciagniecie rozpraszacza i nalozenie dyfuzora powoduje zablokowanie zooma na odpowiednio 14 i 18mm.
    Nie mam instrukcji przed sobą ale wyciągnięcie rozpraszacza powoduje zabokowanie na 14 LUB 17 mm, z możliwością ręcznego wyboru, które chcesz. Nałożenie mydelniczki powoduje zablokowanie na 14.

Domyślnie

Nie mam instrukcji przed sobą ale wyciągnięcie rozpraszacza powoduje zabokowanie na 14 LUB 17 mm, z możliwością ręcznego wyboru, które chcesz. Nałożenie mydelniczki powoduje zablokowanie na 14.
    No wlasnie, nie mialem instrukcji ani lampy w rece

Domyślnie SB800 - pierwsze koty - robaczywki ;)

Witajcie
    Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem lampki SB800, również dzięki Waszym opiniom, chciałem więc podzielić się wrażeniami z pierwszego cielesnego kontaktu...
    1. Qrde głośno pracuje, podłączyłem starą SB28 i może natężenie dźwięku podobne ale tony sporo wyższe, trochę takie jak by bardzo cierpiała w agonii. Niby nic ale kiedy pomyślę że w ciszy kościoła ktoś robi zdjęcia pod ołtarzem...
    2. wyświetlacz prezentuje dane niczym rosyjski zegarek, nie da się tego ładniej zrobić? W starszych lampach było Ok a tu deżajn wyjęty z lat 80-tych...
    3. radosna nowina dla tych co wyrażają ogólną radość z tego że "wreszcie mam coś japońskiego" niektóre części mają wyraźny napis "made in china" ech... ci Japończycy, za jakiś czas nawet ryż zaczną importować
    4. było to podnoszone, trochę czuję się oszukany, mam SB28 i komu przeszkadzało by ta lampa pracowała w pełni z D80 (którego również nabyłem). Rozumiem Nikon musi zarabiać, ale traci klientów przez to że sprzęt nie jest w 100% kompatybilny tam gdzie utrzymanie kompatybilności można uzyskać bez większych kłopotów i utraty jakości. Chyba że znacie powód uzasadniony technicznie do takiego postępowania. Teraz, przy następnej zmianie sprzętu, zastanowię się czy nie przesiąść się na Canona czy inny wynalazek.
    5. wiem że marudzę i przepraszam Was za te wywody ale mam chyba do tego prawo jeśli:
    - używam sprzętu "światowego lidera rynku"
    - kładę ponad 1300 za coś co błyska (a jak wiecie są tacy których to dziwi )
    - targam te klamoty będąc żywą reklamą Nikona już od ponad 10 lat....

Domyślnie

Nie bronię sb800 - jak komus odpowiada to dobrze, jak nie to moze kupic inną, ale trudno mi się zgodzić z kilkoma "zarzutami"
    Moja sb800 jest w miarę cicha - nie miałem co prawda nigdy sb28, ale lamp przewinelo się przez moje ręce całkiem sporo.
    Wyświetlacz pokazuje wszystkie informacje jakie sa potrzebne - fakt nie jest kolorowy i nie ma animacji, ale lepsze to niż kontrolki oparte na klilku ledach . Ja nie mam zastrzeżeń - ale ja zawsze miałem dziwny gust.
    Nigdy nie sprawdzałem gdzie jest wyprodukowana lampa - ale jak wróce do domu to sprawdzę - chociaz jakie to ma znaczenie ?
    Ja tez czuję się oszukany - jak 2,5 roku temu kupowałem d70 to nikt mi nie powiedział, że moje lampy dedykowane dla nikona nie będa działały z nim. Musiałem kupić sb800 (600 wówczas nie było na rynku za bodajże 1900 zł - i tylko dlatego tak tanio bo bez faktury z prywatnego importu)
    Powód jest prosty - niższe koszty aparatu, który nie musi miec wbudowanego zdublowanego układu pomiarowego, a przy okazji sprzeda się lepiej nowa lampa.
    Taragam klamoty ze znaczkami nikona dłużej i nie stać mnie na zmianę systemu. Po za tym gdzie jest pewność, ze będzie lepiej u innych ?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GreenToad Zobacz posta
    dokładnie strona 27. 2 i 3kropka od dołu
    www.paintingpictures.onwlog.com

D70s Nikkor 10.5mm|50mm|18-70mm SB 26|800

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów