Szukaj
Drugie lepsze.
Balans bieli do podregulowania... żółto jakoś. :/
"Jest sztuką widzenie rzeczy niewidzialnych." Jonathan Swift
Slaba ostrość jak i kolor przypalany przez co kolor skóry jest nienaturalny nom i kolego kadr![]()
D 80 Nikon 18-55VR , Soligor 80-200, Samyang 8mm, Nikon 50mm + gadzety
Koleżanko
z balansem bieli mam problem,na każdym wychodzi "żółte" , ale to wina oświetlenia raczej.
Chyba że wiecie jaki balans bieli wybrać do zdjęć.Światło jakim dysponuję to żyrandol od góry, i jedna lampa,bardzo mocna,ale nie daje białego światła,tylko właśnie żółte.
D80 + T 18-200 + instrukcja obsługi
Mnie proszę nie brać pod uwagę, sam się uczę, a ponadto zboczony jestem w sensie malarskim. Mnie się podoba - rembrandtowsko wyszło, renesansowo z tym balansem bieli. IMHO WB można używać też kreatywnie ale z wypowiedzi powyżej chyba jednak nie taki był zamiar Autorki.
Daja, nie to nie tak.
To nie jest wina światła - bo przecież na to nie masz wpływu. Raz będziesz fotografowała przy świetle słonecznym w ogole nie zacienionym innym razem w miejscu zacienionym, innym razem w domu przy świetle żarowym a jeszcze innym razem zrobisz zdjęcie przy użyciu lampy błyskowej. W każdym z tych przypadków światło ma inny kolor (temperaturę barwową) i Ty musisz apart na to przygotować.
Pewnie wiesz jak to działa - obiekt fotografowany odbija światło w konkretnym kolorze. Kolorze zależnym od światła generowanego przez właśnie źródło, którym może być żarówka, słonce, lampa. Nie pamiętam dokładnie wartości temperatur barwowych (generalnie nie mam doświadczenia, ani wielkiej wiedzy w fotografii) ale spróbuj poszukać w menu (ew. w instrukcji) aparatu i zmienić WB (balans bieli na światło żarowe - czyli pochodzące ze zwykłej żarówki). Tak na szybko rozejrzałem się w temacie i wynika, że temperatura barowowa takiej żarówki to ok 3000K (tą wartość możńa ustawić w aparacie - nie wiem jak w D80).
Jest jeszcze jedna opcja - można aparat nauczyć koloru białego (poszukaj w instrukcji swojego aparatu - pomiar balansu bieli czy coś takiego).
Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłem.
Powodzenia!
Ostatnio edytowane przez Rafall ; 13-11-2009 o 16:36
"Jest sztuką widzenie rzeczy niewidzialnych." Jonathan Swift
za żółto jak dla mnie i kadry kiepskie. Brakuje mi też ostrości. Na drugim zdjęciu ułożenie dłoni spowodowało, że modelka jest gruba, nie podoba mi się to. Kadr 1 lepszy, modelka ma ładny uśmiech i warto to wykorzystać![]()
http://maczek.info
D80 + szkiełka
Nie sądzicie, że to też wina karnacji modelki? Z tego co wiem, dziewczyna ma taką naturalnie ciemną karnację, plus światło rzucane przez lampę... jak w takim przypadku dobrze nastawić balans bieli? A może trzeba zastosować jakiś dodatkowy sprzęt? Inne oświetlenie?
weź ją jeszcze raz na sesje i pobaw sie balansem bieli![]()
Skontaktuj się z nami