Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemty Zobacz posta
    a czy on jest malowany czy tylko stop ma taki ciemny kolor?? jeżeli malowany to czy farba nie odpryskuje itd.??
    a pytam bo cały czas jestem w kropce. Nie wiem czy brać taki jak ty masz czy ten co ja wcześniej podałem za przykład??
    Pamiętaj, że i tak skrawki metalu od zakładania i zdejmowania mogą się pojawić. Zastanów się czy na pewno potrzebujesz coś takiego...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Pamiętaj, że i tak skrawki metalu od zakładania i zdejmowania mogą się pojawić. Zastanów się czy na pewno potrzebujesz coś takiego...
    wiem, że mogą sie pojawić, ale myślę że nie kosztuje to tak dużo aby tego nie kupić chociażby dla założenia tylko 1 raz...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkukla Zobacz posta
    czyli maksymalnie, żebyś mógł wyjąć, a potem ledwo dokręcić. ew. możesz nałożyć na gwint troszkę folii aluminiowej, żeby wszystko nie latało.
    odkręciłem całkowicie zestaw soczewek i nastepnie na odrobinie kleju wkręciłem tyle żeby tylko złapało ale i tak nie mam ostrzenia w nieskonczoność. Niewiele dałej ostrzy niż ostrzył...ale do portretu powinno wystarczyć...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemty Zobacz posta
    Mam tak (odłączony obiektyw):
    -M- przekrecam pierścieniem z 2 na 8 i listki tworza mały otwór, na odwrót większy
    - A- tak samo dzieje się, przekrecenie pierscieniem zwieksza lub zmniejsza otwór, wciśnięcie tego "cycka" od strony aparatu na obiektywnie nie wywołuje żadnego innego efektu...
    Czyli poprostu pozostaje mi tylko tryb M..
    Dzis przy wykrecaniu soczewek w celu ostrzenia na nieskonczonosc rozkreciłem bebechy szkła i faktycznie coś było nie tak z tym trybem "A" a dokładniej z mechanizmem. Był on coś źle złożony(chyba ktoś coś przy nim już majstrował) ale chwila nerwów i udało mi się to złozyć poprawnie i działa. Najwiecej czasu zajeło mi wlozenie pierscienia przysłony bo mi wyskoczył- szczególnie te kuleczki są wkurzające...

Domyślnie

do tego żeby ostrzył na nieskończoność nie potrzeba go rozkręcać całkiem. wystarczy rozkręcić ten w.w. zestaw soczewek i pod tą najbliższą podłożyć jakąś tulejkę dystansową, o grubości ok. 2mm. potem tylko trzeba wyregulować tak, aby skala się zgadzała z rzeczywistością. sam tak mam i jest jak należy.

Domyślnie

do tego żeby ostrzył na nieskończoność nie potrzeba go rozkręcać całkiem.
    wiem, ja rozkręciłem ponieważ chciałem zobaczyć czemu u mnie nie działa przełącznik A/M

wystarczy rozkręcić ten w.w. zestaw soczewek i pod tą najbliższą podłożyć jakąś tulejkę dystansową, o grubości ok. 2mm. potem tylko trzeba wyregulować tak, aby skala się zgadzała z rzeczywistością. sam tak mam i jest jak należy.
    czyli zle zrobiłem, ze cały zestaw wykreciłem maksymalnie i tyle?? nalezy jeszcze z tego zestawu ostatnia saczewkę wyciagnac 2 mm?? dobrze to rozumiem??

Domyślnie

Tak, dokładnie. A po wyciągnięciu tej soczewki należy dostroić, wykręcając i wkręcając cały zestaw.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów