Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Exclamation Photoshop - gradient

uczę się tego typu zdjęć. http://graffik.pl/tutorialeitem.asp?...&los=0,5404745
    niestety mam problem z ustawieniem rozpiętości tonalnej w : Korekcja barwna
    W kroku tym nadamy naszej fotografii "słoneczną" kolorystykę. Dokonamy tego za pomocą Layer/New Adjustment Layer/Gradient Map Warstwa/Nowa warstwa dopasowania/Mapa gradientu. W oknie dialogowym Gradient Map Mapa gradientu ustawiamy przejście tonalne od koloru czarnego do pomarańczowego RGB: 255; 180; 0. Natężenie uzyskanego efektu regulujemy poprzez zmienianie wartości parametru Opacity Krycie warstwy, na której obecnie się znajdujemy (w naszym przypadku zdecydowaliśmy się na wartość 50%). W celu zwiększenia nasycenia koloru użyjemy kolejnej warstwy dopasowania Layer/New Adjustment Layer/Hue/Saturation Warstwa/Nowa warstwa dopasowania/ Barwa/Nasycenie z ustawionymi według własnego uznania wartościami poszczególnych opcji (konfiguracja, którą wykorzystaliśmy w naszym ćwiczeniu widoczna jest na ilustracji).
    dokładnie chodzi o to podkrsęslone i ogrubione zdanie. nie wiem gdzie i jak to ustawić. proszę o pomoc...

Domyślnie

Robisz tak:

Po kliknieciu pojawia Ci sie okno w ktorym sobie mozesz ustawic kolory i krycie (male kwadraciki na koncach paska gradientu).

Mam nadzieje, ze o to Ci chodzilo.

PS.
    Ales wymyslil tytul watku... potwornie mylacy

PS. 2.
    Ale wtopa, walnalem literowke na pierwszym obrazku ('gardientu') - pepaszam.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 07-11-2009 o 02:45
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

znaczy się to wiedziałęm jak to zrobić. nie wiem gdzie ustawić te kolory, aby przechodził z czarnego do pomarańczu( czyli gdzie wpisać te 255,180,0). gotowe gradienty są, tylko nie ma tego do czarnego do pomarańczowego. dzięki za to, że to tak ładnie ukazałeś, wraz ze zdjęciami. jeśli jeszcze ktoś mógły pomoc z tym jak ustawić kolory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilek17 Zobacz posta
    znaczy się to wiedziałęm jak to zrobić. nie wiem gdzie ustawić te kolory, aby przechodził z czarnego do pomarańczu( czyli gdzie wpisać te 255,180,0).
    Przeciez Ci napisalem:

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Po kliknieciu pojawia Ci sie okno w ktorym sobie mozesz ustawic kolory i krycie (male kwadraciki na koncach paska gradientu).
    Ale moze jednak opis byl zbyt lakoniczny jak nie zrozumiales. To tak:

Klikasz dwa razy na kwadracik zaznaczony czerwonym kolkiem (najpierw na ten po lewej)

Pojawia Ci sie ponizsze okno dialogowe. W zaznaczonych miejscach wpisujesz wartosci RGB, osobno dla kazdego kanalu. W podanym przykladzie masz akurat same zera co oznacza najczarniejsza czern.

Z drugim kwadracikiem (tym po prawej) robisz dokladnie tak samo tyle, ze zamiast zer w kazdym kanale wpisujesz podane na stronie wartosci - R:255 G:180 B:0.

Mam nadzieje, ze to juz rozwieje Twoje watpliwosci.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 07-11-2009 o 12:14
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

tak. już rozwiało wcześniej, za pierwszym postem, od razu spróbowałem i to odkryłem, tylko wcześniej napisałem post że nie rozumiem. więc dzięki

Uprawnienia umieszczania postów