Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    u mnie na wszystkich obiektywach jest M lub A, nie ma MA

jak przez przypadek np moja sigma obroce to dzwiek jest straszny az ciarki przechodza, mysle ze po to oznaczenie jest inne zeby tak nie robic, poza tym z pewnoscia jest to opisane w instrukcji obiektywu

ok znalazlem w instrukcji do tamrona 70-300:

When set on AF mode, interfering with focus ring may cause serious damage to the lens mechanism.

Jest to napisane pogrubiona czcionka
    OK, ale piszemy tu o szkłach z silnikiem bezrdzeniowym. Czy Sigma i Tamron je mają?

Piotr_ rozwiał już wątpliwości. Można, ale się nie powinno z czterema szkłami AF-S Nikona. Niewiele, biorąc pod uwagę ich ilość.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Może inaczej - którym AF-Sem nie mogę przeostrzyć ręcznie mając włączony AF i dlaczego?
    Np. 18-55. Dlaczego... Taki urok tej konstrukcji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    AF-S wyposażone w przełącznik M/A - M można przeostrzać.

AF-S wyposażone w przełącznik A - M nie powinno się przeostrzać (takie działanie nie jest zalecane). Dotyczy 18-55, 18-105, 18-135 i 55-200.

AF nie wolno przeostrzać przy włączonym napędzie body bo można poharatać zębatki.
    Właśnie o to mi chodziło.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Kazdy AF-S mozna przeostrzac/doostrzac recznie. Robilem tak z Sigmami i Nikkorami nigdy nic sie nie zepsulo.
    PS. Tych czterech wymienionych "kitowych" Nikkorow nie mialem wiec nie wiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    AF-S wyposażone w przełącznik M/A - M można przeostrzać.

AF-S wyposażone w przełącznik A - M nie powinno się przeostrzać (takie działanie nie jest zalecane). Dotyczy 18-55, 18-105, 18-135 i 55-200.

AF nie wolno przeostrzać przy włączonym napędzie body bo można poharatać zębatki.

Tzn np w takim 18-55 nie moge sobie po ustawieniu ostrosci na A przelaczyc na M i zmienic?
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzej Zobacz posta
    Tzn np w takim 18-55 nie moge sobie po ustawieniu ostrosci na A przelaczyc na M i zmienic?
    mozesz, nie mozesz krecic gdy masz na A

Domyślnie

To, ze na A nie moge to wiem, bo sie polamie, tzn takie jest wrazenie. Z tym A<->M bylo to dosc niejasno napisane, wiec dla pewnosci sie pytam, bo tak robie.

Z 50/1.8 musze uwazac, bo zapomniam M dac czesto.
    D90 + słoik po Kieleckim

Oszczędny w słowach Awatar hawk
    Miasto
    Kattowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzej Zobacz posta

Z 50/1.8 musze uwazac, bo zapomniam M dac czesto.
    Przecież czuć wyraźny opór jak kręcisz pierścieniem mając ustawione A

Domyślnie

Tzn moze nie do konca sie precyzynie sie wyrazilem zapominam znaczy 'nie zawsze mi sie chce pstryknac wajche na M';]

Wiem, jest opor i mielacy dzwiek, ale nie wiedzialem, ze to moze szkodzic, dlatego nie przykladalem do tego uwagi.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Czyli... jak wynika z waszej dyskusji, muszę na to uważać, żeby przypadkiem nie pokręcić focus'em przy włączonym automacie...
    Nikon D5000 + 18-55mm f/3.5-5.6 DX VR + 55-200mm f/4-5.6G IF-ED DX VR
    Nie jestem profesjonalistą, jestem miłośnikiem

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów