Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie D-Lighting, D80, D90 i...

Witam.

Otóż zastanawiam się nad kupnem D90, bądź S5Pro. Ale pomijamy aspekty, który lepszy Chodzi mi o obróbkę. Jak obrabiam zdjęcia z mojego D80 w Capture NX, to wyciągając cienie funkcją D-Lighting kontrast spada i ogólnie z tej "ciemnej" plamy jak już coś wyciągnę, to nie wygląda rewelacyjnie. Jak to wygląda z D90? Interesuje mnie oczywiście NEF. Jeśli w D90 jest już nowsza matryca, to czy dużo lepiej wyglądają "wyciągnięte" cienie w porównaniu z D80? No i jeśli ktoś wie przy okazji, czy w sofcie Fuji (gdybym się zdecydował na S5Pro) również jest taka/podobna opcja?

Z góry dziękuję za pomoc,
    pozdrawiam...
    Trochę puszek i szkiełek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carolco Zobacz posta
    to wyciągając cienie funkcją D-Lighting kontrast spada i ogólnie z tej "ciemnej" plamy jak już coś wyciągnę, to nie wygląda rewelacyjnie.
    To po wyciągnięciu z cieni masz zablokowany suwak od kontrastu?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Nie no Suwak "działa". Ale jakość nie jest dobra, więc tak się zastanawiam, czy w D90 po prostu z tych cieni można wyciągnąć "więcej" w sensie lepiej, ładniej...
    Trochę puszek i szkiełek

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

No na pewno będzie trochę lepiej przy tym wyciąganiu z cienia...Choć najmniejsze ziarno jakie widziałem obrabiając RAW - daje CaptureONE. NX ba fajny bajer w postaci U-Point - ale chyba z C1 przegrywa.
    Może postaraj się lepiej naświetlać zdjęcia? Będzie mniej wyciągania z cieni. <ale mądrala ze mnie>
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    No na pewno będzie trochę lepiej przy tym wyciąganiu z cienia...Choć najmniejsze ziarno jakie widziałem obrabiając RAW - daje CaptureONE. NX ba fajny bajer w postaci U-Point - ale chyba z C1 przegrywa.
    Może postaraj się lepiej naświetlać zdjęcia? Będzie mniej wyciągania z cieni. <ale mądrala ze mnie>
    A chciałbym lepiej naświetlać Tylko nie ma takiej możliwości czasami, kiedy panna młoda jest w białej sukni, a pan młody w czarnym garniturze. Tu oczywiście nie ma rady - albo jedno, albo drugie. Ale ogólnie chodziło mi o w miarę możliwości jak najlepszy rezultat - aby suknia nie była przepaloną białą plamą bez szczegółów, przy np. prawidłowym naświetleniu reszty kadru.
    Trochę puszek i szkiełek

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

Lampa z dużym dyfuzorem?
    instagram.com/darkroomnightlife

Uprawnienia umieszczania postów