Dzisiaj w Świecie Obrazu pojawiła się zajawka o becie Lightrooma 3. Czy jakiś ranny ptaszek zassał z Adobe ww wersję i już sprawdził w praktyce?
Szukaj
Dzisiaj w Świecie Obrazu pojawiła się zajawka o becie Lightrooma 3. Czy jakiś ranny ptaszek zassał z Adobe ww wersję i już sprawdził w praktyce?
Z ciekawości zaraz wejdę na Adobe i sprawdzę, aczkolwiek muszę przyznać, że LR2 jest jak dla mnie programem praktycznie kompletnym i nie za bardzo wiem, co mogliby tam jeszcze dodać.
Zasysam. Po południu zainstaluję i się pobawię. Swoje wrażenia oczywiście opiszę.
dajcie znać jak z zasobożernością w porównaniu do 2-ki.
czekam na wrazenia. mam za duzo zdjec w katalogu, zeby zrobic taka zmiane na zywca,
bez pewnosci, ze bedzie dzialac prawidlowo.
a poprawic jak najbardziej mozna. chociazby te presety do importu mi sie przydadza.
dodanie proporcji bokow do kryteriow wyszukiwania/sortowania tez mi sie bardzo podoba.
bede mial jednego taga mniej i nieco wygodniejsze przeszukiwanie
ciekawi mnie natomiast jak dzialaja te wersje przetwarzania w przypadku uzywania tylko plikow XMP.
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
ooo bardzo ciekawe trójeczka mówisz?...wg mnie to co mogliby w końcu zmienić i poprawić w LR to jego przymulanie do kwadratu (używam i na macintoshu i na pc'cie i cholerstwo zamula tak, że momentami nienawidze hehe)
Na macu Ci przymula? Aż trudno uwierzyć...
EDIT
dwójka na dysku zajmuje 75 MB a trójeczka 86.8 MB, tak więc coś*tam dołożyliTrójka jest 64bitowa. Nie podobają mi się menu importu (w porównaniu z dwójką są o wiele mniej przejrzyste), ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Wieczorem napiszę więcej.
Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 22-10-2009 o 10:01
przejrzalem te video na stronie Adobe'a.
jednej rzeczy, wydawaloby sie prostej jako konstrukcja cepa i bardzo potrzebnej, nie zrobili.
sensownego zarzadzania Dust Spotami. takiego, zeby dla konkretnego aparatu (modelu, numeru
seryjnego) i przeslony mozna bylo LR zdefiniowac domyslny zestaw punkcikow. i do tego,
do kompletu sensownie rozwiazany Dust Spot Select Tool, ktorym moznaby szybko usuwac
nadmiarowe punkciki. tak ze niestety, ale dla landszafciarzy odplamkowywanie zdjec pozostaje
czyrakiem na d*![]()
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
No, część rzeczy nie działa, albo jest w becie zablokowana. Np Split image - before/after - zawsze można było zmieniać (lewo/prawo czy góra/dół) Teraz, owszem, przyciski są, ale tylko są
EDIT
jednak działa - mea culpa
Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 22-10-2009 o 10:16
poważnie.. aż momentami mnie szlag trafia kiedy zrzucam sesje dajmy na to 100 raw'ów i ustawiam sobie kolorki, kontrasty i inne duperele ...i teraz spróbuj odpalić PS i przełączać się.. no istny horror :/ tak obciąża całego maca LR że to aż przegięcie do kwadratu :/ myślałem że to u mnie tlyko tak, ale u znajomych którzy mają iMaci z maxymalną ilościią ramu jest to samo. poza tym uwielbiam ten soft hehe
Skontaktuj się z nami