Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Arrow Dylemat... 70-300vr czy D90

Tak jak w temacie.. po przebrnięciu w tym roku przez wszelkie nieoczekiwane wydatki uzbierało się trochę grosza 1800-2000zł, początkowo zamierzałem kupić 70-300vr jako dopełnienie do obecnego zestawu (widoczny w podpisie) i dziś sprawdzając cenę obiektywu zobaczyłem że body D90 można kupić juz za 2850zł... brakującą kasę zawsze można dozbierać... i tu rodzi się dylemat... co bardziej opłaca sie kupić.. szkiełko czy puszkę

Ogólnie z D80 jestem zadowolony, ale wiadomo lepszy sprzęt zawsze kusi....

Co myślicie?
    D80 - Grip`ex Alpha - 18-105 - 70-300VR i takie tam inne drobiazgi... www

Domyślnie

mieszkam w górach, wiec fotografowanie przyrody, ptaków itp, oraz ludzi

Domyślnie

imho szkło... zasadniczo puszke można zmienić zawsze, bo ta starzeje się szybciej przez co też szybciej (a w zasadzie błyskawicznie) traci na wartości (i będzie mozna za rok lub za pół roku kupić używkę d90 w śmiesznej cenie a kto wie może i uzbiera się na coś z wyższej półki ...). Szkło już tak nie traci na wartości - nawet używki. 70-300VR to baaardzo udana konstrukcja jak na tą klasę.

Ale mam inną propozycję - deko krótszy zakres ale za to jaśniejsze - uzywana sigma 70-200/2.8 - chodza takie na allegro po około 2000 - 2500 pln. Jaśniejsze i baardzo fajne szkło jak za taką cenę.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    Ale mam inną propozycję - deko krótszy zakres ale za to jaśniejsze - uzywana sigma 70-200/2.8 - chodza takie na allegro po około 2000 - 2500 pln. Jaśniejsze i baardzo fajne szkło jak za taką cenę.
    dobry pomysł...

na nowe body zawsze przyjdzie czas - przy fotografowaniu ptaszków itp raczej nie zauważysz wielkiej różnicy po zmianie puchy

Domyślnie

Też bym postawił na szkło.... czy warto zmieniać D80 na D90? Chyba lepiej kupić szkło...
    Nikon D70s | N18-70 f/3.5-4.5 | N50 f/1.8 | T55-200 f/4-5.6 | Filtry Hoya |Pilot | Statyw

Domyślnie

Jak sam wiesz są dwie opcje a ja nie wiem
    1 sprzedajesz D80 bo za niego weźmiesz trochę więcej kasy niż za rok/dwa. Ale spadek na wartości D90 też powinien być spory bo ta puszka ma już kilkanaście miesięcy i pewnie będzie zaraz nowsza wersja z s lub D91 czy coś takiego. Lepszy wyświetlacz i lepsze iso więc warto. Ale zaraz znowu coś się pojawi i będzie decyzja podobna. 2 ja na Twoim miejscu poczekałbym z wymianą puszki i wszedł w obiektywy takie jak wymieniony przez Ciebie i np N35 ze światełkiem 1,8.
    Pozdrawiam i miłego focenia
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi
    jeśli chodzi o 70-200 to fajne szkiełko ale to wydatek juz ponad 3k a do używanych nie mam zaufania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Polsar74 Zobacz posta
    dobry pomysł...
    Ja uwazam, ze to nie jest dobry pomysl. Obiektyw godny polecenia, ale nie do ptactwa i zwierza (o ktorych pisal m1xer). Do fotografii przyrodniczej 300mm to minimum. I dlatego, wylacznie z powodu ogniskowej, odrzucil bym ta Sigme.

Co do wahan autora watku nad szklem i nowa puszka. Ja bym sie nawet nie zastanawial i bral N 70-300. Masz jasno sprecyzowany cel - fotografia przyrodnicza - zrealizujesz go jedynie poprzez zakup obiektywu. D90tka nie umozliwi Ci fotografowania ptakow, a nowe szkielko tak
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Ja uwazam, ze to nie jest dobry pomysl. Obiektyw godny polecenia, ale nie do ptactwa i zwierza (o ktorych pisal m1xer). Do fotografii przyrodniczej 300mm to minimum. I dlatego, wylacznie z powodu ogniskowej, odrzucil bym ta Sigme.

Co do wahan autora watku nad szklem i nowa puszka. Ja bym sie nawet nie zastanawial i bral N 70-300. Masz jasno sprecyzowany cel - fotografia przyrodnicza - zrealizujesz go jedynie poprzez zakup obiektywu. D90tka nie umozliwi Ci fotografowania ptakow, a nowe szkielko tak
    popieram. 200 mm to troszkę za mało do ptaszków więc albo 70-300 no albo ta sigma ale z konwerterem
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów