A teraz trochę z innej beczki...
Jaki polecacie adapter dla tego obiektywu, chociażby z tych dostępnych na allegro??
Szukaj
A teraz trochę z innej beczki...
Jaki polecacie adapter dla tego obiektywu, chociażby z tych dostępnych na allegro??
Bierz dowolny, byle bez soczewki. Nie będziesz miał ostrzenia na nieskończoność, ale w tych Heliosach wystarczy wykręcić maksymalnie tylny zespół soczewek (i umocować go w tej pozycji, np. przy użyciu "Kropelki") i obiektyw ostrzy przynajmniej na kilkanaście metrów (zależy od wersji).
D40, N35 G, N18-105 VR
Moje wypociny
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
czyli nptaki mogę spokojnie brac...??
Możesz brać, chciaż pamiętaj, że jeśli chcemy mieć ostrzenie na nieskończoność bez soczewki, to walczymy o maksymalne przybliżenie tylnej soczewki do lustra, a więc im cieńszy tym lepszy. Z drugiej strony im grubszy tym solidniejszy. Ten, który pokazałeś wygląda na solidny, ale nie najcieńszy. Wybrać musisz sam... Ja mam taki i jakoś mi się do tej pory nie rozwalił (oczywiście nie wiem jak długo...).
D40, N35 G, N18-105 VR
Moje wypociny
czyli maksymalnie, żebyś mógł wyjąć, a potem ledwo dokręcić. ew. możesz nałożyć na gwint troszkę folii aluminiowej, żeby wszystko nie latało.
a czy on jest malowany czy tylko stop ma taki ciemny kolor?? jeżeli malowany to czy farba nie odpryskuje itd.??
a pytam bo cały czas jestem w kropce. Nie wiem czy brać taki jak ty masz czy ten co ja wcześniej podałem za przykład??
No i najważniejsza sprawa jak długo go użytkujesz??
Skontaktuj się z nami