Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Jesienna zaduma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Czy mógłbyś trochę uchylić rąbka tajemnicy i napisać jak to zrobiłeś?
    Akurat w tym przypadku bylo sporo innej roboty niz normalnie (staralem sie po prostu jak najbardziej zminimalizowac plaski rysunek spowodowany blyskiem lampy).
    Normalnie jednak to banal. Konwersja z koloru do BW za pomoca Channel Mixer, w ktorym prawie zawsze ujmuje najwiecej kanalowi czerwonemu. Pozniej korekta kontrastu za pomoca Levels, jakies drobne przeostrzenie i kilka ruchow burn toolem.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    pffffffffff

Domyślnie

Wersja STIGA na TAK!!!W oryginale rzuca się w czy ta kanapa gdzieś w tle...

Domyślnie

Dobra robota STIG.

Domyślnie

Fajna modela..........
    D70s, 18-70........ i milion pomysłów na zdjęcia, które nie wiem jak zrobić

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Na wersji Stiga zauważyłem pewiem szczegół którego w ogóle nie widać na zdjęciu oryginalnym, szczegół który jednak jak się go już raz zauważy to strasznie przeszkadza na tym zdjęciu.
    Otóż na zdjęciu oryginalnym modelka wydaje się mieć zamknięte usta. Te zamknięte usta implikują pewien nastrój zadumy jak sugeruje to zresztą tytuł wątka. Te zamknięte usta są tutaj dość istotne.
    Jednak na zdjęciach poprawionych nagle widać że usta wcale nie są zamnknięte w nastroju zadumy i widać wyraźny ich grymas przez który widać zęby. Grymas jest nieforemny i nagle zaczyna stwarzać jakieś negatywne wrażenie niemające nic wspólnego z zamierzoną zadumą. Po jakimś czasie po prostu nie potrafię się uwolnić od tego grymasu i zaczyna on wszystko psuć. Zdjęcie wraca do swojego klimatu jak się zmruży oczy aby nie było widać grymasu, ale po otwarciu oczu znowu negatywne wrażenie wraca.
    Czy to tylko mi tak się wydaje?

Domyślnie

wersja monochromatyczna i ciasno kadrowana wiele lepsza.
    Jakie kolory, o to mniejsza.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

jaari
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Akurat w tym przypadku bylo sporo innej roboty niz normalnie (staralem sie po prostu jak najbardziej zminimalizowac plaski rysunek spowodowany blyskiem lampy).
    Normalnie jednak to banal. Konwersja z koloru do BW za pomoca Channel Mixer, w ktorym prawie zawsze ujmuje najwiecej kanalowi czerwonemu. Pozniej korekta kontrastu za pomoca Levels, jakies drobne przeostrzenie i kilka ruchow burn toolem.

Stig - dzięki! Właśnie takie uwagi pozwalają na ulepszanie swojego warsztatu Dziękuję wszystkim za opinie i serdecznie pozdrawiam.

Domyślnie

Niesamowity ten Stig
    Aparat Nikon Obiektyw Nikon Lampa Nikon

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Nie, no Panowie, tak nie można!
    A obróbka którą zrobił Czornyj Wam nie leży??? Nikt nie pochwali??? Może ja jakiś dziwny jestem, ale mnie się podoba. Nawet bardzo. I to co zrobił Stig również, ale ta sepia bardziej.

Pozdrawiam

jaari
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Nie, no Panowie, tak nie można!
    A obróbka którą zrobił Czornyj Wam nie leży??? Nikt nie pochwali??? Może ja jakiś dziwny jestem, ale mnie się podoba. Nawet bardzo. I to co zrobił Stig również, ale ta sepia bardziej.

Pozdrawiam
    To nie tak... Czornyj jak najbardziej wykonał świetną robotę i również jest dla mnie wzorem jeżeli chodzi o sprawy warsztatowe. Stiga wyróżniłem ponieważ zapodał dokładnie co zrobić, aby zrobić tak jak on...

Wykorzystując okazję pozwolę sobie prosić o ocenę...

1

2

Na jedynce te nieszczęsne fałdki na szyji..wiem, wiem. Oceńcie - pełny kadr czy crop?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów