nowy patent nikona
moze w koncu sie pare osob doczeka kiedys![]()
Szukaj
nowy patent nikona
moze w koncu sie pare osob doczeka kiedys![]()
Andrzej
To co przedstawia rysunek niczym nie różni się od obecnego AF 85f1,4. Ta sama liczba i układ soczewek. Co śmieszniejsze niektórzy dopatrują się tam obecności układu VR. Gdzie?Szanse na taki obiektyw są bliskie zeru chyba, że Sigma się postara jak z 50f1,4. Wtedy Nikon wysmaży coś szybko na kolanie. A co do AF to patrząc na ostatnie rozwiązania silników w stałkach Nikona to stara wersja na śrubokręt i tak będzie szybsza
![]()
Ogólnie to ja myślę że to jest podpucha... jakoś wątpię aby nowa 85 była AF a nie AF-S to raz a dwa jak to już napisano - szkło zapowiada się dosyć podobnie do obecnej wersjia jeśli to ma być "to samo tylko co innego" to może się okazać że będzie kosztował 6500zł tylko za to że ma VR
wg mnie lepiej czekać niż wróżyć z fusów a jak kogoś stać to wg mnie niech kupuje obecną - przecież to jest na tyle dobre szkło i zrobiono tym tyle świetnych zdjęć że znajdzie się niewiele osób które z czystym sumieniem powiedzą że to szkło je ogranicza
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
85 AF-S w plastikowej obudowie, z slimaczym i padającym jak mucha SWM? Nie dziękuję....
A może to będzie AF-S 1.8, nikon wypuścił dwa nowe korpusy bez śrubokręta a nie ma dla nich portretówki
Nikon wypuścił już dawno body bez śrubokrętów i do dziś się nie kwapił z portretówkami więc wątpię w taką rehabilitacjęChociaż w sumie to AF-S 200/2VR zagra z D40
a na poważnie to "pożyjemy zobaczymy"
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
mam spore cisnienie juz na 85, wiec pewnie nowe wyjdzie miesiac po tym jak sie zalamiez gory zlosliwie pozostaje mi miec nadzieje ze bedzie co najmniej $500 drozsze zgodnie z nowa polityka nikona.
Andrzej
jestes pewien? popatrz jeszcze raz:
ciezko, aby byly kompletnie inne, ale takie same nie sa.
tutaj: link ale skoro przerasta to Twoje mozliwosci, to zacytuje:
[0210]A lens group or a portion of a lens group may be shifted in a direction perpendicular to the optical axis as a vibration reduction lens group for correcting an image blur caused by a camera shake. It is particularly preferable that at least a portion of the second lens group or the third lens group is used as a vibration reduction lens group.
niezle... dzialanie SWM w obiektywie, ktory jeszcze nie zostal wydany na rynek oceniles na podstawie obrazka?
panowie, spokojnie. ja rozumiem, ze kazdy lubi psioczyc i tylko nazekac, ale naprawde nie ma sensu narazie wydawac takich glebokich ocen na temat obiektywu do ktorego nie mamy dojscia.
No to która z soczewek na szkicu jest inna niż w istniejącym obiektywie?
Ale w tym punkcie są same ogólniki (może, najlepiej byłoby). A najlepsze jest przesuwanie trzeciej grupy soczewek czyli w tym przypadku ostatniej siedzącej w bagnecie. Widziałeś jaką wielkość ma tylna soczewka w 85f1.4? Gdzie w bagnecie chciałbyś umieścić mechanizmy które miałyby ją jeszcze przesówać na boki? Ten punkt dodano na wszelki wypadek żeby ich ktoś nie ubiegł.
Obiektywu, który najprawdopodobniej powstał na zasadzie opatentowania "podwójnego kliknięcia myszą". Czyli utrudnienia życia konkurencji.
Skontaktuj się z nami