Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Eizo s2231w problem

Nie wiem czy właściwy dział, z góry przepraszam moda

Koledzy, problem mam następujący i nie wiem czy do końca związany z monitorem. Chodzi o to jak monitor wyświetla rawy. Wywołane u mnie lub na innych kompach. Rawy u mnie to totalna kaszana! Monitor strasznie podbija ziarno a fotki sa bez ostrości. TE SAME PLIKI WYŚWIETLONE NA LAPTOPIE LUB ZWYKŁYM CRT wyglądają poprawnie. Mało tego. Zdjęcia pstryknięte raw+jpeg mają tę samą wadę-jpg jest miodne (ostrość, ziarno) a raw to totalna kaszana, nawet po wywołaniu. Podkreślam, że tylko na monitorze Eizo s2231w dzieją się takie chce. Plik wyświetlony innym monitorem ogląda się ok.

Problem rozwiązuje wołanie rawa cnx-em, ale tez jest to półśrodek. Nie mogę wywoływać u siebie rawów, bo nie wiem ile moge je ciągnąć

Myślę, że jest to problem związany z kontrolą monitora, ale nie wiem gdzie grzebać. Dodam, ze reszta ustawień typu kolor czy czerń jest ok.

Monitor nie był kalibrowany.
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

Jeśli wywołujesz RAW'y w ACR to niestety tak będzie. Nie zależy to od monitora, lecz od programu którym wywołujesz pliki. CNX jest programem 'dedykowanym' do plików nikona i już.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cinek85 Zobacz posta
    Jeśli wywołujesz RAW'y w ACR to niestety tak będzie. Nie zależy to od monitora, lecz od programu którym wywołujesz pliki. CNX jest programem 'dedykowanym' do plików nikona i już.

Ale ten sam plik wyświetlony na innym monitorze wyglada cacy! Pozatym na lightroomie mam to samo

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Ja nie mam takich problemow (tez mam S2231W), a wolam ACR.

Domyślnie

Naprawde nikt sie nie wypowie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Redskull Zobacz posta
    Naprawde nikt sie nie wypowie ?
    Daj może do ściągnięcia jeden ze swoich plików.

Domyślnie

A nie masz czasem w tym EIZO ustawionego wyostrzania bo taka funkcja w moim 1932 jest i jak sprawdzałem czym się to je to rzeczywiście po podbiciu wyostrzania wychodzi kaszanka, że o kalibracji nie wspomnę ale to temat na inny wątek.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Uprawnienia umieszczania postów