Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Lightbulb uparcie o naswietleniu

witam juz po raz kolejny.
    uparlam sie i chce pojąc sztuke fotografii.
    czytam wszystkie wasze linki które mi podajecie, robie notatki aby zawsze miec pod reka wasze dobre rady lecz gdy idę zrobić zdjeci (teraz to juz nie zwykle pstryki ) i wrzuce je na forum pojawia sie nastepne ale...czyli ale o naświetleniu.
    teraz prosze o wasze opinie jak zrobic zdjecie zeby było dobrze naswietlone i było dobre poniewaz z tego wszystkiego wynika ze to co czytam wcale mi nie pomaga. lepsze zdjecia mi wychodzily jak robilam je tylko na jednej funkcji w aparacie ( czym was także zaszokuje ) zbliżenie-takie taże wam sie najbardziej podobaly!
    wiem ze zdjecia takze moge poddawac obróbce lecz z jakich funkcji najlepiej korzystac na ps a z jakich niebardzo azeby zdjecie bylo o wiele lepsze?
    podsumowywujac chcialaby zrobic dobre zdjecie z dobrymi parametrami w róznych sytuacjach ...
    pozdrawiam i licze na wasza pomoc i dzieki za cierpliwosc
    Ostatnio edytowane przez igusiek21 ; 21-09-2009 o 18:13

Domyślnie

igusiek21 kup sobie książkę Brayana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic" naprawdę świetna pozycja !!!

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625
    Pozdrawiam Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2Cresky Zobacz posta
    igusiek21 kup sobie książkę Brayana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic" naprawdę świetna pozycja !!!

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625
    dzisiaj to kupilem i wlasnie skonczylem czytac, powiem ze nie widze tam nic czego nie ma w instrukcji obslugi aparatu

za to ta o portretach jest ciekawa

Domyślnie

Hmmmm.....czyli znow o niczymmm ((

Domyślnie

Myślę, że nikt nie poda Ci gotowej recepty na poprawne parametry ekspozycji do każdej sytuacji, ponieważ takiej recepty nie ma. Sytuacje zdjęciowe są różne, a aparat fotograficzny to jedynie narzędzie za pomocą którego każdy z nas i na swój sposób stara się osiągnąć zamierzony efekt. Spróbuj przeczytać tę kniżkę. Sam z niej korzystałem i okazała się bardzo pomocna w edukacji:
    "Książka o fotografowaniu" - Andrzej Mroczek -

Ps. Nie zwalnia Cię to jednak z obowiązku śledzenia naszego oraz innych forów fotograficznych
    Pearl | Paiste | Gładek | Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniek@n Zobacz posta
    Myślę, że nikt nie poda Ci gotowej recepty na poprawne parametry ekspozycji do każdej sytuacji, ponieważ takiej recepty nie ma. Sytuacje zdjęciowe są różne, a aparat fotograficzny to jedynie narzędzie za pomocą którego każdy z nas i na swój sposób stara się osiągnąć zamierzony efekt. Spróbuj przeczytać tę kniżkę. Sam z niej korzystałem i okazała się bardzo pomocna w edukacji:
    "Książka o fotografowaniu" - Andrzej Mroczek -

Ps. Nie zwalnia Cię to jednak z obowiązku śledzenia naszego oraz innych forów fotograficznych

dziekuje.
    a po drugie nie chodzi mi o gotowa receptę tylko jak zrobic zeby było lepiej. przyklad z mojego statniego postu dodaje zdjecie i tylko dostaje odpowiedzi niekonkretne. wolałabym w stylu : nastepnym razem spróbuj z mniejsza/wieksza przysłona czy cos w tym rodzaju...

Domyślnie

Nikt nie da Ci gotowej recepty na super zdjęcie. Najlepiej jak będziesz robić dużo zdjęć, eksperymentować z czasami, przysłoną i sama dojdziesz do konstruktywnych wniosków. Znajdź jeden motyw i zrób dziesiątki zdjęć zmieniając przysłonę i czasy, sama zobaczysz, że to działa.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

moim zdaniem musisz duuuużo ćwiczyć, najlepiej wspólnie z jakimś dobrym fotografem. Może wybierz się na warsztat? samo czytanie książek i instrukcji chyba niewiele pomoże
    Monika Dąbrowska, mój przyjaciel D700; kilka kilo klamotów i Korba ... na punkcie fotografowania
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

robienie dużej ilości przemyślanych zdjęć! ja zawsze kiedy patrze na swoje zdjęcia kombinuje co można by poprawić a kiedy oglądam cudze zdjęcia kombinuje jak ja bym zrobił takie zdjęcie, konkretnie - ISO, przysłona czas, o której godzinie bym poszedł itd.

Co do samego naświetlenia sam miałem i ciągle miewam z tym problemy ale ja mam na to trzy składnikowe antidotum:
    Dobra lektura - miedzy innymi właśnie Petersona bo facet jest genialny
    Dokładne poznanie swojej puszki -już mniej więcej wiem jak przy jakich ustawieniach moja D80 zobrazuje dana sytuacje, wiem czy mogę spokojnie matrycowym czy jednak zmierzyć punktowym i wiem z jakiego pkt wziąć ten pomiar żeby wyszło tak jak chce - i tu dochodzimy do trzeciego składnika:
    doświadczenie - po prostu im więcej zdjęć tym więcej wiemy o sobie i o sprzęcie!
    posiadam kuku na muniu, poszukuje wspólnika z fiksum dyrdum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pershing Zobacz posta
    Znajdź jeden motyw i zrób dziesiątki zdjęć zmieniając przysłonę i czasy, sama zobaczysz, że to działa.
    To chyba najlepsza rada, a przy okazji opanujesz guzikologię
    Pearl | Paiste | Gładek | Nikon

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów