Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie czerwone oczy nikon d70s

witam
    Niedawno zrobiłem kilkadziesiat fotek dzieciakom w przedszkolu.
    Na wiekszosci fotek dzieci maja czerwone oczy.Fakt nie uzywałem redukcji czerwonych oczu.Zdjecia były robione z wbudowaną lampą.
    Co moze byc przyczyna tak fatalnych fotek?
    Wszystkie zdjęcia były robione na priorytecie przysłony ok.5,6
    Poprzednio robiłem fotki olympusem 8080 i chyba zadne nie wyszło z czerwonymi oczami -takze nie stosowałem redukcji
    Czyzby nikon nie przywiazywał wagi do jakosci lampy wbudowanej??
    D70s+18-70 KIT+ Lowepro nova2

Domyślnie

Niestety - wbudowana lampa pozostawia wiele do życzenia. Czerwone oczy nie wychodzą, jeśli w pomieszczeniu jest w miarę jasno. Jeżeli błysk jest silny, to czerwone oczy wychodzą bardzo często - redukcja pomaga, ale za to przeszkadza przy robieniu zdjęć...
    Prawdziwą radość z robienia zdjęć z lampą, będziesz miał dopiero po zakupie zewnętrznej - to jak przeskok z kompaktu na lustrzankę, jeśli chodzi o plastykę, naświetlenie, a także czerwone oczy.
    Proponuję zbierać kasę...
    Osobiście wolałem ISO 1600, niż zdjęcia z wbudowaną lampą.
    D850 | D5300| D780 | N80 | S 24-105/4 | N18-140 3,5-5,6 | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Domyślnie To nie jakość

Czerwone oczy wyjdą zawsze, gdy aparat złapie światło odbite od dna oka.

"Redukcja" tylko błyska delikwentowi w oko, żeby zmniejszyć średnicę źrenicy i tym samym zmniejszyć otwór, przez który to odbite swiatło wpada i wypada...

Im bliżej lampa jest osi obiektywu, tym większa szansa na demoniczne oczy. Jakość nie ma z tym nic wspólnego.
    Trzeba kupić osobną lampę z ruchomą głowicą.

Ja też ostatnio zrobiłem zdjęcia w szkole i też czeka mnie praca w fotoszopie...

Paweł
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzezior Zobacz posta
    Niestety - wbudowana lampa pozostawia wiele do życzenia. Czerwone oczy nie wychodzą, jeśli w pomieszczeniu jest w miarę jasno. Jeżeli błysk jest silny, to czerwone oczy wychodzą bardzo często - redukcja pomaga, ale za to przeszkadza przy robieniu zdjęć...
    Prawdziwą radość z robienia zdjęć z lampą, będziesz miał dopiero po zakupie zewnętrznej - to jak przeskok z kompaktu na lustrzankę, jeśli chodzi o plastykę, naświetlenie, a także czerwone oczy.
    Proponuję zbierać kasę...
    Osobiście wolałem ISO 1600, niż zdjęcia z wbudowaną lampą.
    a jakie ustawienia optymalizacji obrazu ustawiasz dla fotek z lampa?
    Pytanie drugie to czy sb600 jest wystarczajaca do fotek amatorskich?

Domyślnie

w szkole najgorzej mi się nie robiło fotek - zazwyczaj biały sufit, jasne ściany do tego z jednej strony zazwyczaj okno ( i to duże) więc jak masz sb-600 to błyskasz w sufit i jest ok
    tu masz przykład z jasełek:

http://img329.imageshack.us/my.php?i...se322karh2.jpg

pozdrawiam paskud
    D300 + kilka szkiełek + lampa + statyw

Domyślnie

Optymalizacją się nie przejmuje - nigdy nie zmieniam pozycji "RAW". Uważam, że SB600 dla amatora w zupełności wystarczy - bo właśnie amatorem jestem. Choć przyznać muszę, że gdyby 500PLN różnicy w cenie, nie robiło dla mnie znaczenia, to kupiłbym SB800 - ale tylko dlatego, że jest mocniejsza. Zawsze znajdzie się sytuacja, kiedy lampa jest za słaba.
    Podsumowując:
    Używam SB600 i jestem zachwycony zdjęciami w pomieszczeniach. Po jej zakupie, doszedłem do wniosku, że zewnętzna lampa błyskowa jest dla przeciętnego amatora ważniejsza, niż dobre szkło - biorąc pod uwagę, jakie zdjęcia robi przeciętny amator. Polecam tę lampę ze spokojnym sumieniem.
    D850 | D5300| D780 | N80 | S 24-105/4 | N18-140 3,5-5,6 | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Domyślnie

Wystarczy oddalić źródło światła,jakim jest lampa błyskowa od osi obiektywu, a efekt czerwonych oczu będzie zjawiskiem sporadycznym. Zewnętrzna lampa błyskowa jest najlepszym rozwiązaniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzezior Zobacz posta
    Po jej zakupie, doszedłem do wniosku, że zewnętzna lampa błyskowa jest dla przeciętnego amatora ważniejsza, niż dobre szkło - biorąc pod uwagę, jakie zdjęcia robi przeciętny amator.
    ja sie z tym nie zgodze ale na pewno lampa ułatwia życie bardzo...
    www.paintingpictures.onwlog.com

D70s Nikkor 10.5mm|50mm|18-70mm SB 26|800

Domyślnie

Powiedz to cioci, ktorej pokazujesz zdjęcia z jej imienin...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskud Zobacz posta
    w szkole najgorzej mi się nie robiło fotek - zazwyczaj biały sufit, jasne ściany do tego z jednej strony zazwyczaj okno ( i to duże) więc jak masz sb-600 to błyskasz w sufit i jest ok
    tu masz przykład z jasełek:

http://img329.imageshack.us/my.php?i...se322karh2.jpg

pozdrawiam paskud
    na jakich ustawieniach robiles te fotki optymalizacja przysłona itp.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów