Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Magda

Domyślnie Magda

Dziś postanowiłem umieścić 2 zdjęcia do waszej surowej oceny, które zrobiłem w wakacje. Bardzo zależy mi na waszych merytorycznych wskazówkach oraz uświadomieniu mi popełnionych błędów. Z góry bardzo dziękuję za wasze wypowiedzi.

patrzę, podglądam obserwuję ...

D600 D90 | S15/2.8 | N28/1.8 | S50/1.4 | N85/1.8 | SB-900

Domyślnie

podmieniłem zdjęcie
    Przenoszę do portretu. Do glamour też by pasowało.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

1-ka przyjemna. Poza tym, ze pasek podpisu psuje zdjecie.
    Zmieniłbym równiez kolor tego niebieskiego bruku i kawałka murka na bardziej jednolity z tłem.
    Czarne ramiączko jest zbędne.

Przydałoby sie takze nieco wieksze wyostrzenie, przynajmniej na oczkach.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie Magda

No to się naczytałem tych surowych ocen i uwag kolegów z forum.

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    1-ka przyjemna. Poza tym, ze pasek podpisu psuje zdjecie.
    Zmieniłbym równiez kolor tego niebieskiego bruku i kawałka murka na bardziej jednolity z tłem.
    Czarne ramiączko jest zbędne.

Przydałoby sie takze nieco wieksze wyostrzenie, przynajmniej na oczkach.
    Mimo wszystko dziękuję "lechupe" za cenne wskazówki.
    Z podpisem chyba będzie musiało tak zostać (nawet przy kolejnych zdjęciach) ,
    ale następnym razem będę pamiętał o takich drobiazgach jak ramiączko.

Zamykam się zatem w mojej piwnicy i zaczynam pracę nad kolejnymi zdjęciami.
    Może kolejnym razem uda się uzyskać więcej wskazówek niż w tym wątku

Domyślnie

na jedynce poza dośc wymuszona, mało naturalna. Z dwójką zdecydowanie lepiej. Kolor skóry - u mnie dość pomaranczowo. Zasługa wakacyjnego słońca, ustawien monitora czy też wizji fotografa ? Who knows...

Domyślnie

1 - zła obróbka, mocne wygładzanie i wyostrzeni, to nie jest dobra droga, ramiączko, coś z ostrością na oczach, ale co najważniejsze - zdjęcie sztuczne w odbiorze: poza
    2 - naturalniej, ramiączko, przedziałek na głowie tak sobie wygląda, dziwny kadr trochę: automatycznie obcinam zdjęcie od góry i chcialbym więcej lewej i może dołu
    Balans bieli coś pływa, szczególnie odcienie cieni.
    Ładna, zgrabna modelka, można pomęczyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    1 - zła obróbka, mocne wygładzanie i wyostrzeni, to nie jest dobra droga, ramiączko, coś z ostrością na oczach, ale co najważniejsze - zdjęcie sztuczne w odbiorze: poza
    2 - naturalniej, ramiączko, przedziałek na głowie tak sobie wygląda, dziwny kadr trochę: automatycznie obcinam zdjęcie od góry i chcialbym więcej lewej i może dołu
    Balans bieli coś pływa, szczególnie odcienie cieni.
    Ładna, zgrabna modelka, można pomęczyć.
    Na taką ocenę czekałem i się doczekałem. Zaczynam znów wierzyć w to forum i jego użytkowników.
    "mOSaD" dzięki za poświęcony czas i uwagi.
    AD obróbki: nie pamiętam dokładnie realizowanych zmian, ale nie robiłem wygładzania. Z wyostrzaniem mogłem przesadzić
    AD ostrość na oczach: nie wiem co masz na myśli i co jest źle, możliwe że muszę jeszcze dłużej popatrzeć na to zdjęcie a również zacznę to widzieć
    AD ramiączko i poza: zgadzam się w całości, ręki nie fotografuje się z tej strony, ale dowiedziałem się o tym kilka dni temu, poza może również nie jest najszczęśliwsza, będę na to zwracał uwagę
    AD kompozycja na zdjęciu 2: z tym mam największy problem ze względu na mój bardzo krótki staż w fotografii. Mam nadzieję że staranne patrzenie na fotografowany motyw przyjdzie z czasem
    AD pływający balans bieli: mam z tym kłopot, pracuję nad tym.

Uprawnienia umieszczania postów