Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: d70s i?

Domyślnie

Twoje pytanie "co następne" - to jest temat w którym nie da się teoretyzować. musisz po prostu poeksperymentować. takie eksperymenty ułatwia znacznie (cenowo) forumowa giełda. ja po standardowym zestawie 18-70 i 70-300 - kupiłem Tamrona 28-75 i nie żałuję (ale w międzyczasie miałem jeszcze 50 1.8, manualny 55 Micro AIS). inni wybierają 17-50 i tez nie żałują. jeszcze inni wybierają "stałki" i też nie żałują. po prostu musisz wziąć nowe szkła w ręce i się nimi pobawić. na dobry początek polecam jakiś standardowy zoom 2.8 i wzięcie do ręki 50 mm 1.8 aby sprawdzić czy "stałki" w ogóle Ci podchodzą. - to są żadne pieniądze (nawet dla amatora) - jak ci się nie spodobają - łatwo sprzedasz. to tyle moich przemyśleń.
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

generalnie jak kupisz używanego szkiełko, to nawet jak po pewnym czasie stwierdzisz, że jest Ci niepotrzebne albo się nie do końca sprawdza, to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, iż sprzedasz je bez straty lub nawet z zyskiem

dobre szkła, w przeciwieństwie do coraz to nowszych puszek, to inwestycja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kordian d70 Zobacz posta
    a co lepszego byście polecali, bo mam dylemat straszny
    nie mam konkretnego szkła na myśli, nie zarabiam fotografując,
    moje szkła n18-70, s70-300 i sb600. Body d70s
    Jest to dość trudne pytanie aby jednoznacznie odpowiedzieć.
    Myślę że powinieneś zacząć od odpowiedzi na pytania:
    Czego mi brakuje w tym zestawie? a po sprecyzowaniu tego czego Ci brakuje będziesz wiedzieć w którym iść kierunku, no chyba że masz po prostu ochotę na nowe szkiełko
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Sith Hospodar Impaler Awatar Dex
    Miasto
    Alpy Transylwańskie

Domyślnie

Dokup 50 1.8 i będzie si Będziesz miał super jasne (nie czepiać sie posiadacze 1.4 ) szkiełko.

U mnie przy tej samej puszce jest S 50-150 HSM 2.8, S 18-50 3.5-5.6 i właśnie N 50 1.8. Z chęcią bym zamienił to ciemne szerokie na coś jaśniejszego, ale narazie inne priorytety niż obiektyw. U mnie głównie na tapecie jest sport a teraz zabawa w portrety. Najlepiej dokupić szkło do preferowanej dziedziny

Domyślnie

Ja mam 35/1.8 i 50/1.8 i... pozbywam się 50/1.8, bo 35tka to szkło jest dla mnie wystarczające. Ewentualnie kupię sobie jeszcze S20/1.8 i w/w Sigmę 50-150. Ale najpierw zmienię puszkę na coś w stylu d5k
    Naucz się czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mavierk Zobacz posta
    i... pozbywam się 50/1.8

i za ile sie pozbywasz tego szkielka?
    moze sie dogadamy.
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

Tak jak poprzednicy piszą, dokup 50 1,8 . Gwarantowana zabawa na długi czas, no i spory skok jakościowy za małe pieniądze
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Też proponuję N50/1.8 to chyba najtańsza propozycja na rynku na tą chwilę a po testach sam stwierdzisz czy tak wąski kąt Ci pasuje, bo z plastyki i GO jestem pewien, że będziesz happy.
    Oczywiście jest jeszcze nieco droższe 35/1.8 ale musiałbyś odpowiedzieć sobie na pytanie co bardziej Ci leży. Napisałeś, że lubisz fotografować wszystko. Ja też lubię fotografować wszystko ale ze wskazaniem na ... i tu mógłbym wymienić kilka rzeczy.
    Dobrym treningiem jest ustawienie zooma na konkretnej ogniskowej i pofocenie przez pare dni tylko na niej. Albo przejrzyj EXIF'y swoich fotek pod kątem ogniskowej, może odpowiedź sama się nasunie.

Domyślnie

może potrzebujesz czegoś szerokiego np: sigma 10 - 20 ?
    może szkiełka do portretów np: nikkor 50 1.8 lub 85 1.8 ?
    może jakiegoś fajnego szkiełka do makro np : nikkor micro 55 2.8 ais ( tani i świetny ), tamron 90, cosina 100 ?
    a może chcesz poeksperymentować z m42 i masą szkiełek dostępnych na a....o po parę złotych.
    I jeszcze wiele, wiele innych "może"
    W tym dostępnym oceanie szkiełek na pewno znajdziesz coś dla siebie czego szczerze życzę

Domyślnie

myślę, że popróbuję swoich sił z 50mm nikona
    a chciałem jeszcze zapytać o wasze doświadczenia z
    samyangiem czy falconem 85 mm 1.4 i jego ręcznym ostrzeniem,
    bo zastanawiałem sie mocno nad tym szkiełkiem, ale brak
    doświadczenia z manualem troszke je zdyskwalifikował.

Co wy na to, bo szukam czegoś fajnego do portretów i zdjęć dzieci,
    a że one raczej ruchliwe są to moge sobie z tym samyangiem nie dać
    rady, czy 50mm zda egzamin??????????????
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów